مردان در معرض بیماری هایی هستند که برای سلامت ماندن باید هر سال آزمایشاتی بدهند. قبل از این که علائم یک بیماری خودش را نشان دهد، غربالگری و آزمایشاتی به درمان کمک می کند.
به گزارش brighamhealthhub، خیلی اوقات شنیده ایم که اگر زودتر متوجه بیماری که گریبانش را گرفته بود می شدند، کار به اینجا نمی رسید.
اگر در خانواده او سرطان یک بیماری ارثی بود و او سالیانه برای چک آپ اقدام می کرد، شاید زودتر از اینکه تا این حد در بدنش رشد کند، بیماری کنترل می شد.
مردان در معرض بیماری هایی هستند که برای سلامت ماندن باید هر سال آزمایشاتی بدهند. قبل از این که علائم یک بیماری خودش را نشان دهد، غربالگری و آزمایشاتی به درمان کمک می کند.
به عنوان مثال اگر زودتر از آنکه عوارضی مانند کاهش بینایی و ناتوانی جنسی را احساس کنند، می توانند با تشخیص زودهنگام دیابت آن را درمان کنند. این آزمایش های اساسی را جدی بگیرید و برای سالم ماندن در هر سنی با توجه به دستورالعمل آن اقدام کنید:
۱. سرطان پروستات
سرطان پروستات یکی از شایع ترین سرطان ها در مردان آمریکایی پس از سرطان پوست است. آزمایش های برای تشخیص سرطان پروستات شامل آزمایش دیجیتال رکتال (DRE) و احتمالا آزمایش خون آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) است.
برای مردانی که سرطان در خانواده آن ها سابقه دارد، سن ۴۰ سالگی زمان مناسب برای دادن این آزمایش ها است. برای مردانی که در تبارشان خطر بالایی وجود دارد، مثلا آمریکایی های آفریقایی تبار، در سن ۴۵ سالگی و مردانی که خطر متوسطی برای آن ها وجود دارد ۵۰ سالگی سن مناسبی است.
۲. سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ دومین علت مرگ ناشی از سرطان است. خطر ابتلا به این سرطان در مردان بیشتر از زنان است. اکثراً در سرطان های روده بزرگ پولیپ هایی در روده ایجاد می شود و در سطح داخلی روده بزرگ رشد می کنند.
این نوع سرطان هم به سایر نقاط بدن حمله یا گسترش پیدا می کند. راه پیشگیری از این سرطان، از بین بردن پولیپ ها، قبل از تبدلیشان به سرطان است.
غربالگری این نوع سرطان در بزرگسالانی با خط متوسط از ۵۰ سالگی شروع می شود. کولونوسکوپی یک آزمایش متداول برای تشخیص پولیپ ها است. پولیپ ها در زمان انجام آزمایش می توانند از بین بروند.
۳. افسردگی
سلامت روان خود را مانند سلامت جسم خود بررسی کنید. شش میلیون مرد هر سال از افسردگی رنج می برند و حتی تحت تشخیص و درمان هم قرار نمی گیرند. اگر بیش از دو هفته هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، با پزشک خود مشورت کنید:
· تغییر الگو های خواب یا خوراک مانند تغییر اشتها، بی خوابی و...
· از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که قبلا دوستشان داشتیم
· احساس ناامیدی، بی فایده بودن، بی قراری، تحریک پذیری سریع، غم و یا اضطراب.
· کاهش انرژی و انگیزه
· احساس گناه
· مشکل تمرکز یا تفکر
· فکر کردن به خودکشی
۴. اچ آی وی
تمام مردان صرف نظر از خطراتی که اچ آی وی برای انسان دارد، باید غربالگری اچ آی وی را انجام دهند. مردان بالای ۶۵ سال برای این غربالگری باید با پزشک خود مشورت کنند. یکی از عوامل کنترل این ویروس پرهیز از روابط پرخطر جنسی است.
۵. سرطان پوست
خطرناک ترین شکل سرطان پوست ملانوم است. در سلول های تخصصی به نام ملانوسیت ها که رنگ پوست را تشکیل می دهند آغاز می شود.
مردان سالخورده احتمال ابتلای بیشتریبه ملانوم را نسبت به زنان در همان سن دارند. مردان دو الی سه برابر بیشتر از زنان احتمال ابتلا به سرطان پایه غیر ملانوما و سلول های سنگفرشی را دارند. خطر این سرطان ها وقتی بیشتر می شود که در معرض آفتاب قرار بگیرید.
در این زمینه هرگونه تغییری رو پوست از جمله فرم، رنگ و اندازه را مدام چک و به عبارت دیگر خودآزمایی کنید. معاینه پوست توسط متخصص هم به طور مداوم انجام شود تا در صورت بروز سرطان پوست، در زودترین زمان درمان شود.
۶. چاقی
اکنون در اینترنت جستجو کنید و محاسبه BMI خودتان را به سادگی انجام دهید. بی ام آی یک شاخص قابل اعتماد در مورد وزن شما است. BMI بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ سالم در نظر گرفته می شود.
BMI بالای ۲۵ اضافه وزن و بالاتر از ۳۰ چاقی است. اگر شما BMI بالایی دارید با روش هایی باید وزن خودتان را پایین تر بیاورید تا به برخی از بیماری های مرتبط با چاقی درگیر نشوید.
۷. فشار خون بالا
خطر فشار خون بالا با افزایش سن بالا می رود. فشار خون به وزن و سبک زندگی مرتبط است. فشار خون بالا می تواند بدون اینکه علائمی داشته باشد به ایجاد خطر برای شریان ها منجر شود، اما قابل درمان است.
شما با درمان فشار خون بالا خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیه را کاهش می دهید. یک دستگاه فشار خون خانگی یا مراجعه به پزشک برای چک کردن فشار خون ساده ترین کار است.
۸. کلسترول
سطح بالای کلسترول LDL در خون باعث ایجاد پلاک چسبنده در دیواره شریان ها می شود. این اتفاق خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.
با گذشت زمان، بالا بودن کلسترول می تواند باعث حمله قلبی و بروز سکته مغزی شود. تغییر شیوه زندگی و دارو ها کلسترول را کاهش می دهد.
با دادن آزمایش خون کلسترول خود را بررسی کنید. کلسترول از ۲۰ سالگی باید بررسی شود. مردان از ۳۵ سالگی حتما به طور منظم باید کلسترول خود را چک کنند.
۹. دیابت نوع ۲
یک سوم مبتلایان به دیابت نمی دانند که این بیماری را دارند. دیابت کنترل نشده می تواند به بیماری کلیوی، مشکلات قلبی و مغزی، آسیب های عصبی، ناتوانی جنسی و آسیب به چشم منجر شود.
دیابت با رژیم غذایی، ورزش، کاهش وزن و دارو کنترل می شود. آزمایش قند ناشتا به سادگی دیابت را تشخیص می دهد. از ۴۵ سالگی به بالا حتما این آزمایش را انجام دهید.
۱۰. آب آوردن تدریجی چشم
این بیماری به تدریج به عصب بینایی شما آسیب می رساند و می تواند منجر به نابینایی شود. آزمایش هایی وجود دارد که فشار غیر طبیعی به چشم شما را بررسی می کند و قبل از آسیب به عصب بینایی، وضعیت را کنترل و درمان می کنند.
آزمایش های چشم بر اساس سن و خطر شخصی انجام می شود:
زیر ۴۰ سال: هر ۲-۴ سال
۴۰ تا۵۰ سال: هر ۱-۳ سال
۵۵ تا ۶۵ سال: هر ۱-۲ سال
۶۵ به بالا: هر ۶ الی ۱۲ ماه
برخی از گروه هایی که پر ریسک تر هستند و احتمال ابتلای بالاتری را به علت تبار یا ارث دارند، بهتر است دقت بیشتری در ای چکاپ ها داشته باشند.
مراقبتهای پزشکی آقایان در هر گروه سنی
سلامت روان نیز از جمله مواردی است که باید در این گروه سنی مورد بررسی قرار بگیرد. افسردگی، اضطراب و اختلالات کمبود توجه، در مردان بیست تا سی ساله، شایع است
۵۵آنلاین :
مترجم : مینا شهری گروه سنی 20 تا 30 سال
نتایج آزمایشات در این گروه سنی، سلامتی پایه و عمومی بدن را تعیین میکند. از جمله عواملی که در این دهه باید مورد بررسی سالیانه قرار بگیرند عبارتند از: قد، وزن، شاخص تودهی بدنی، بینایی، سلامت پوست، فشار خون و سطح کلسترول.
سلامت روان نیز از جمله مواردی است که باید در این گروه سنی مورد بررسی قرار بگیرد. افسردگی، اضطراب و اختلالات کمبود توجه، در مردان بیست تا سی ساله، شایع است. اما اکثر افراد از بررسی سلامت روان خود امتناع ورزیده و به این موضوع اهمیتی نمیدهند. بهتر است بدون ترس و خجالت، برای غربالگری روان به پزشک و مشاور مراجعه کنید، زیرا ریشهی بسیاری از مشکلات روانی، از سنین جوانی نشات میگیرد.
در این دهه، اگر فعالیت جنسی دارید، سالی یک بار آزمایش HIVبدهید. سایر بیماریهای مقاربتی نیز باید هر دو سال یک بار مورد بررسیقرار بگیرند، اما در صورتی که علایم مشکوک داشتید، فورا به پزشک مراجعه کنید.
در این سنین، از سلامت دندانهای خود غافل نشوید. در صورتی که به هر دلیلی در این بازه ی سنی، نسبت به دندانهای خود بیتوجه باشید، در سنین میانسالی با مشکلات جدی دهان و دندان مواجه میشوید.
مردان بهتر است به طور منظم آزمایشات لازم برای سرطان بیضه را انجام بدهند. این سرطان گرچه به ندرت کشنده است، اما از شایعترین سرطانها در آقایان زیر 35 سال محسوب میشود.
گروه سنی 30 تا 40 سال
این گروه سنی، از نظر مراقبتهای پزشکی، تفاوت چندانی با گروه سنی پیشین ندارد. با این حال، در صورتی که سوابق بیماریهای قلبی را در خانوادهی خود دارید، برای آزمایشات قلب و عروق، فشار خون، کلسترول و تریگلیسیرید، به پزشک مراجعه کنید.
در صورتی که یکی از والدین شما در اثر حملهی قلبی یا سکتهی مغزی از دنیا رفته باشد، اهمیت این آزمایشات دوچندان میشود. فشار خون موضوع بسیار مهمی است و باید حداقل هر شش ماه یا یک سال یکبار مورد بررسی قرار بگیرد. در صورتی که دارای اضافه وزن بوده و تحرک بدنی زیادی ندارید، این آزمایشات را پشت گوش نیاندازید.
گروه سنی 40 تا 50 سال
در این بازهی سنی، سوابق خانوادگی بیماریها بیشترین نقش را ایفا میکنند. در صورتی که در خانوادهی خود سابقهی سرطان روده و پروستات را دارید، در این بازه باید هر 5 سال یکبار از این نظر تحت آزمایش قرار بگیرید.
در این گروه سنی، هر سه سال یکبار باید آزمایشات کامل چربی، فشار خون و کلسترول انجام شود. کلسترول LDL در بین چربیها، بیشترین اهمیت را در این بازهی سنی دارد. برخی افراد تصور میکنند که اگر میزان HDL(کلسترول خوب) آنها بالا باشد، نیازی نیست که نگران LDL(کلسترول بد) باشند. این تصور کاملا اشتباه است. بالا بودن کلسترول LDL، در هر شرایطی مضر و آسیبزننده است.
از آنجاییکه در جامعهی امروز دیابت شیوع بیشتری پیدا کرده، در این بازهی سنی باید دیابت و قند خون خود را نیز بررسی نمایید. به خصوص اگر شاخص تودهی بدنی یا BMI شما بالاتر از 25 باشد. اما به یاد داشته باشید که افراد لاغراندام نیز ممکن است به دیابت نوع 2 مبتلا شوند.
گروه سنی 50 تا 60 سال
تمامی مردان بالای پنجاه سال، باید هر 10 سال یکبار آزمایش کولونوسکوپی را انجام بدهند. در صورتی که نتایج آزمایش مشکوک بود و سوابق خانوادگی سرطان روده نیز وجود داشت، باید آزمایشات تکمیلی صورت بگیرند.
در این بازهی سنی، باید به طور سالیانه آزمایش پروستات را انجام داده و هر یک یا دو سال یکبار، فشار خون، چربی و قند خون خود را بررسی نمایید.
در این سنین، انجام آزمایشات مربوط به بینایی و شنوایی نیز بسیار اهمیت دارد، حتی اگر علایم چشمگیری از کاهش بینایی یا شنوایی در خود مشاهده نمیکنید.
بسیاری از افراد در این گروه سنی، احساس خستگی و ضعف مداوم دارند. به همین دلیل بهتر است سطح تستسترون خود را بررسی نموده و از نظر کمبود مواد مغذی نظیر منیزیوم و فولات نیز آزمایش بشوید.
گروه سنی 60 سال به بالا
در این بازهی سنی، تمام آزمایشات دههی پیشین باید ادامه پیدا کنند. علاوه بر آن، از نظر آلزایمر و مشکلات فراموشی نیز باید به طور مرتب مورد بررسی قرار بگیرید. به پوست خود توجه دوچندان داشته باشید، زیرا ملانوما یا خالهای بدخیم پوستی در مردان این گروه سنی بسیار بیشتر است. آزمایش تراکم استخوان نیز باید در این سنین انجام شود. پوکی استخوان گرچه در بین زنان شیوع بیشتری دارد، اما در مردان کشندهتر است.
در این بازه، سلامت ذهن و روان اهمیت بسیاری دارد. بسیاری از مردان در این بازهی سنی و پس از بازنشستگی، با مرور سالهای از دست رفته، دچار افسردگی و مشکلات اضطرابی میشوند. بنابراین باید از این نظر به آنها توجه ویژه داشت.
در صورتی که به مصرف سیگار عادت داشتهاید، در این سنین از نظر بیماری آنورسیم آئورت شکمی نیز باید مورد بررسی قرار بگیرید. در این بیماری، رگهای خونی در شکم بزرگ میشوند. این بیماری پر خطر اغلب علایم خاصی ندارد. بنابراین حتما بررسیهای لازم را انجام بدهید.
دیدگاه تان را بنویسید