شیلی امروز (۱۹ دسامبر) دور دوم انتخابات ریاستجمهوری را برگزار میکند، این در حالیست که در سی سال گذشته از زمان پایان حکومت نظامیها در سال ۱۹۹۰، این کشور شاهد قطبیترین انتخابات و رقابت شدید بین چپگرایان و راستگرایان است.
رایدهندگان بین گابریل بوریک، نامزد جناج چپ و رهبر پیشین اعتراضات دانشجویی، و خوزه آنتونیو کاست وکیل دستراستی و ستایشگر دوران حکومت نظامیان، یکی را انتخاب خواهند کرد. آقای کاست سیاستهای دست راستی را دنبال میکند و به دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین ایالاتمتحده آمریکا و ژائیر بولسونارو، رئیسجمهور برزیل تشبیه شده است.
در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات ریاستجمهوری، لوسیا هیریارت، بیوه آگوستو پینوشه (دیکتاتور سابق شیلی) در سن ۹۹ سالگی درگذشت و مردم شیلی در پایتخت این کشور مرگ او را به منزله پایان یک سلسله جشن گرفتند و در خیابانها پیاکوبی کردند.
برای برخی، هیریارت یک نیکوکار بود و برای برخی دیگر به خاطر تأثیری که بر شوهرش داشت مورد نفرت بود.
پینوشه ۱۱ سپتامبر ١٩٧٣ علیه دولت چپگرای سالوادور آلنده رئیسجمهور وقت دست به کودتا زد و در دوران حکومتش بیش از ۳۰۰۰ نفر توسط دولت به قتل رسیدند یا ناپدید شدند. پس از پایان حکومت پینوشه، کشور به سمت یک اجماع نسبی بر سر دموکراسی حرکت کرد و بهطور سنتی ثباتترین اقتصادترین کشور آمریکای جنوبی تلقی میشود اما در دو سال گذشته، شاهد اعتراضات خشونتآمیز بوده، بخشی از این اعتراضات ناشی از نابرابری شدید اجتماعی است.
به نظر برخی کارشناسان، انتخابات کنونی شیلی احتمالا سه دهه اعتدال نسبی سیاسی در این کشور را به چالش بکشد. پیشتر انتظار میرفت که رقابت بین نماینده ائتلاف راست میانه و آقای بوریک باشد اما اوجگیری دیرهنگام خوزه آنتونیو کاست، نماینده حزب افراطی جمهوریخواه، در نظرسنجیها پیشبینیهای قبلی را واژگون کرده است.
گابریل بوریک خواستار اصلاحات بنیادین است این در حالیست که رقیب او میگوید پیگیر تغییرات با نظم و ثبات خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید