چربیها را میتوان به دو دسته مفید و مضر تقسیمبندی کرد و ورزشکاران باید بدانند کدام یک از انواع چربی را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
، چربیها به عنوان منبع انرژی نقش بسیار مهمی را در بدن ایفا میکنند و در صورت عدم وجود چربیها در رژیم، بدن دچار کمبود ویتامینهای محلول در چربی میشود؛ در واقع ۲۵ تا ۳۰ درصد انرژی روزانه از چربیها تامین میشود و از دیگر نقش چربیها میتوان به انتقال مواد در سلول، ایفای نقش در سیستم ایمنی، حفظ و سلامت پوست و مو و استخوان اشاره کرد و چربیها برای ورزشکاران رشتههای رزمی به عنوان عایق و ضربهگیر نیز عمل میکند.
باید بدانیم انواع چربی وجود دارد که میتوان آنها را به زبان عامیانه به چربیهای خوب و بد تقسیم کرد و چربیهای غیراشباع و امگا ۳ را میتوانیم جزء چربیهای خوب و چربیهای اشباع، ترانس و کلسترول را نیز جزء چربیهای بد به شمار آوریم.
بر اساس این مطلب که از سوی فرناز نوری زاده، متخصص تغذیه ورزشی تهیه شده و از سوی فدراسیون پزشکی ورزشی آمده است: همچنین چربیهای غیراشباع به دو دسته چربیهای غیر اشباع تک زنجیرهای و چند زنجیرهای تقسیم میشود و از منابع مهم چربیهای غیر اشباع میتوان به روغن زیتون، آفتابگردان، ذرت، گردو، بادام و بادام زمینی، بادام هندی، کنجد و روغن آن، کره بادام زمینی، روغن سوی و روغن بذر کتان اشاره کرد.
امگا ۳ را هم در ماهی و روغن ماهی میتوان یافت و روغنهای اشاره شده هم حاوی امگا ۳ هستند اما ماهی منبغ غنی از آن است و ماهیهایی که سرشار از امگا ۳ هستند شامل شاه ماهی، سالمون و ساردین میشوند.
چربی های مضرر دشمن اصلی تمام بیماری ها به شمار می روند و سلامت بدن را به خطر می اندازند و بهتر است با منابع این چربیها آشنا شد. منابع چربیهای مضرر شامل روغن نباتی و جامد و روغنهای محلی، کره و خامه و لبنیات پرچرب، گوشتهای پرچرب، پوست مرغ و ماکیان و بوقلمون، دل و جگر و قلوه، زرده تخم مرغ، روغن هسته خرما و روغن نارگیل، سسها و مواد غذایی فرآوری شده (سوسیس و کالباس) میشوند.
ورزشکاران باید با شناخت چربیها بدانند کدام یک از انواع چربی را در برنامه روزانه خود قرار دهند تا علاوه بر کمک به سلامت بدن خود از تمامی ویژگیهای تغذیهای آنها بهره مند شده و نیازهای بدن خود را تامین کنند.
دیدگاه تان را بنویسید