ارسال به دیگران پرینت

کرونا | امیکرون | سازمان بهداشت جهانی | واکسیناسیون | آفریقای جنوبی | کودکان

همه چیز درباره سویه نگران کننده "اُمیکرون"

اوایل آذرماه بود که خبری دوباره جهان را به شوک فرو برد. شناسایی سویه جدید کرونا در آفریقای جنوبی که سازمان بهداشت جهانی آن را یک "سویه نگران کننده" عنوان کرد.

همه چیز درباره سویه نگران کننده "اُمیکرون"

این سویه جدید "اُمیکرون" نام گرفت و خیلی زود از آفریقای جنوبی راهی کشورهای دیگر شد و حالا بر اساس آخرین آمار این سویه در 40 کشور جهان شناسایی شده است.

هنوز اطلاعات دقیقی از میزان بیماری زایی و قدرت این ویروس در دست نیست، اما آنچه موجب شده سازمان بهداشت جهانی از این ویروس به عنوان یک سویه "نگران کننده" یاد کند ثبت 26 تا 32 جهش در این ویروس است که آن را به تکامل یافته ترین سویه جهش یافته کرونا تبدیل کرده است.

دکتر سیاوش وزیری متخصص بیماریهای عفونی در گفت و گو با ایسنا، در رابطه با سویه جدید "اُمیکرون" گفت: این سویه که اولین بار از آفریقای جنوبی گزارش شد هم اکنون در کشورهای بسیاری شناسایی شده که بر اساس اعلام رسمی تعداد این کشورها به 40 مورد می رسد.

وی در خصوص این ویروس و مشخصات آن گفت: فعلا هیچ اطلاعات ثابت شده ای در خصوص میزان تهاجم و بیماری زایی این ویروس وجود ندارد. همچنین در خصوص میزان مرگ و میر این سویه جدید هم اطلاعات دقیقی در دست نیست و قضاوت در خصوص این سویه بسیار زود است و باید منتظر هفته های آینده ماند.

این متخصص بیماری های عفونی خاطرنشان کرد: آنچه در این میان موجب شده که علی رغم این اطلاعات کم، این سویه به عنوان یک سویه نگران کننده معرفی شود، تعداد بالای جهش های رخ داده در این سویه جدید است.

وی افزود: بنابر اطلاعات اعلام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی 26 تا 32 جهش بر روی این ویروس و بویژه در بخش سنبله آن رخ داده که آن را به تکامل یافته ترین سویه جهش یافته کرونا تبدیل کرده است.

وزیری تصریح کرد: تنها 10 جهش در دامنه قابل اتصال ویروس به سلول های انسانی رخ داده که موجب شده میزان چسبندگی این سویه جدید نسبت به سویه قبلی "دلتا" تشدید و تقویت شود.

وی افزود: این جهش ها موجب شده این تصور محتمل شود که این سویه قابلیت اتصال بیشتر و در نتیجه سرایت پذیری بیشتری خواهد داشت، چرا که با این جهش ها عملا انتظار می رود 500 درصد نسبت به سویه "ووهان" یا همان سویه اولیه ویروس کرونا سرایت پذیر بیشتری داشته باشد.

این متخصص بیماری های عفونی خاطرنشان کرد: همچنین این جهش ها موجب شده انتظار داشته باشیم که این سویه نسبت به سویه "دلتا" افزایش 70 درصدی در سرایت پذیری داشته باشد.

وزیری خاطرنشان کرد: در نهایت با توجه به رفتارهای غیرقابل پیش بینی ویروس کرونا باید جهت اظهار نظر دقیق درباره این سویه جدید منتظر گذشت زمان باشیم.

وی افزود: در حال حاضر تعداد بیماری زایی در کشورهای درگیر این سویه تغییر محسوسی نشان نداده، بنابراین اطلاعات درباره قضاوت این سویه جدید هنوز ناکافی است.

سویه اُمیکرون، آخرین نوع نگران کننده کروناویروس

​عامل آخرین نوع کروناویروس کشف شد

تحقیقات نشان داده است که در افرادی که دارای سیستم ایمنی سرکوب شده یا نقص ایمنی هستند، کروناویروس برای مدت طولانی‌تری نسبت به افرادی که سیستم ایمنی کاملاً سالمی دارند، باقی می‌ماند.

​عامل آخرین نوع کروناویروس کشف شد
 

تحقیقات نشان داده است که در افرادی که دارای سیستم ایمنی سرکوب شده یا نقص ایمنی هستند، کروناویروس برای مدت طولانی‌تری نسبت به افرادی که سیستم ایمنی کاملاً سالمی دارند، باقی می‌ماند.

سویه اُمیکرون، آخرین نوع نگران کننده کروناویروس، از زمانی که در  آفریقای جنوبی  شناسایی شد، هشدار جهانی را ایجاد کرده است. این سویه بیش از ۵۰ جهش دارد.

 

افرادی که دارای  سیستم ایمنی  ضعیف هستند مدت زمان بیشتری طول می‌کشد تا عفونت کووید ۱۹ را از بین ببرند و به  ویروس  فرصت بیشتری برای جهش می‌دهند.

 

محققان در این مطالعه به بررسی این موضوع پرداختند که آیا شیوع بالای HIV در جنوب آفریقا ممکن است شرایط مورد نیاز برای ظهور و تکامل اُمیکرون را فراهم کند یا خیر.

 
 
 

 

 

آخرین سویه کروناویروس موسوم به اُمیکرون، که کارشناسان بهداشت در ۲۴ نوامبر (۳ آذر) در آفریقای جنوبی شناسایی کردند، اکنون در بسیاری از کشورهای دیگر یافت شده است.

 

شواهدی در حال افزایش است که این سویه ممکن است از مدت‌ها قبل وجود داشته باشد و اگرچه در آفریقای جنوبی شناسایی شد، اما احتمالاً در جای دیگری پدید آمده است.

 
 
 

سویه اُمیکرون بیش از ۵۰ جهش دارد که حداقل ۳۰ جهش آن در پروتئین خوشه‌ای است که ویروس از آن برای ورود به سلول‌های میزبان استفاده می‌کند. این جهش‌ها ممکن است بر نحوه رفتار، گسترش و شدت بیماری تأثیر بگذارد.

اگرچه کروناویروس با سرعت کمتری نسبت به سایر ویروس‌ها مانند HIV و  آنفلوانزا  جهش می‌یابد، اما دانشمندان از زمانی که برای اولین بار ویروس شناسایی شد، حدود ۲۰۰ نوع را در سراسر  جهان  شناسایی کرده‌اند.

 

تحقیقات نشان داده است که در افرادی که دارای سیستم ایمنی سرکوب شده یا نقص ایمنی هستند، کروناویروس برای مدت طولانی‌تری نسبت به افرادی که سیستم ایمنی کاملاً سالمی دارند، باقی می‌ماند.

هر چه مدت زمان طولانی‌تری ویروس در بدن فرد باقی بماند، زمان و فرصت بیشتری برای جهش دارد. برخی از ویروس شناسان بر این باورند که انواع نگران کننده ابتدا در میزبان‌های دارای نقص ایمنی ایجاد شده اند.

 

دکتر «استیون کمپ»،  سرپرست تیم  تحقیق از دانشگاه کمبریج، در این باره می‌گوید: «در یک بیمار دارای نقص ایمنی که ما تحت  درمان  قرار دادیم، تعداد زیادی جهش در مدت زمان نسبتاً کوتاهی رخ داد. این شرایط ما را به این نظریه هدایت کرد که گسترش سریع سویه آلفا با یک فرد نقص ایمنی آغاز شده است.»

یکی از نظریه‌های مطرح این است که میزان بالای شیوع HIV در آفریقای جنوبی ممکن است یک محیط ایده‌آل برای تکامل این سویه فراهم کرده باشد.

 

کمپ در ادامه افزود: «شیوع بالای HIV در آفریقای جنوبی ممکن است به تکامل سویه اُمیکرون کمک کرده باشد. با این حال، مهم است که تأکید شود HIV تنها بیماری ای که می‌تواند باعث سرکوب سیستم ایمنی در افراد شود، نیست.»

 
 
 

طبق گزارش UNAIDS، در آفریقای جنوبی در سال ۲۰۲۰، تقریباً ۱ نفر از هر ۵ نفر از افراد ۱۵ تا ۴۵ ساله HIV مثبت بودند. از این تعداد، فقط کمتر از ۷۰٪ تحت درمان ضدرتروویروسی هستند که عملکرد سیستم ایمنی را بازیابی می‌کند.

کارشناسان معتقدند چه HIV در تکامل اُمیکرون نقش داشته باشد یا نه، گسترش نابرابر  واکسیناسیون  در سراسر جهان به تکامل انواع کروناویروس کمک می‌کند.

 

منبع : ايسنا
به این خبر امتیاز دهید:
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه