بر اساس تحقیقات جدیدی که از سوی دانشگاه آنگلیای شرقی انگلستان صورت پذیرفته، دارویی که به طور معمول برای بیماران دیابتی استفاده میشد، میتواند در درجه اول برای بیماران دارای نارسایی قلبی مفید باشد و درمان آنها را متحول کند.
بر پایه این گزارش، بیشتر تحقیقات اولیه نشان داده بود «مهار کنندههای سدیم گلوکز کوترانسپورتر دو» (SGLT۲) میتوانند به نیمی از بیماران قلبی کمک کند؛ یعنی آن دسته از بیمارانی که دچار «کسر جهشی کاهش یافته» (eduction ejection fraction.) هستند؛ اما یافتههای جدید نشان میدهد این دارو میتواند برای همه بیماران مبتلا به نارسایی قلبی از جمله آنهایی که دچار نوع دوم نارسایی قلبی به نام «کسر جهشی حفظ شده» هستند نیز مفید باشد.
برای سالها دارویی وجود نداشت که بتواند بیماران مبتلا به نوع دوم نارسایی قلبی – یعنی آن دسته از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی با کسر جهشی حفظ شده – را بهبود ببخشد. این نوع نارسایی قلبی پزشکان را نیز متحیر ساخته بود؛ چرا که هیچ دارویی اثر نمیکرد. حال دانشمندان دریافتند «مهار کنندههای SGLT۲» که قبلا برای بیماران دیابتی استفاده میشد، میتواند برای بیماران دارای نارسایی قلبی – حتی بیماران دارای نارسایی با کسر جهشی حفظ شده – نیز مفید باشد.
گفتنی است نارسایی قلبی حالتی است که در آن قلب، خون را به خوبی پمپ نمیکند یا به خوبی از خون پر نمیشود و در نتیجه قلب از کار خود در حرکت دادن خون در بدن عقب میماند. این حالت باعث علائمی مانند تنگی نفس و خستگی میشود.
نارسایی قلبی دو نوع است: ۱- نارسایی قلبی با کسر جهشی کاهش یافته و ۲- نارسایی قلبی با کسر جهشی حفظ شده.
در نارسایی قلبی با کسر جهشی کاهش یافته، قلب خیلی ضعیف است. وقتی عضله قلب پمپ میکند، خوب منقبض نمیشود. به این نوع نارسایی قلبی، نارسایی قلبی سیستولیک هم گفته میشود.
اما در نارسایی قلبی با کسر جهشی حفظ شده، قلب خیلی سفت است. وقتی عضله قلب پمپ میکند، خوب استراحت نکرده (منبسط نشده) و از خون پر نمیشود. همچنین در نارسایی قلبی با کسر جهشی حفظ شده با وجود اینکه قلب به خوبی خون را پمپاژ میکند، اکسیژن برای تمام قسمتهای بدن کافی نیست. به این نوع نارسایی قلبی، نارسایی دیاستولیک قلبی هم گفته میشود.
تولید نوعی عصاره گیاهی برای کاهش قند خون
دانشجوی دانشگاه مراغه در شیوهای جدید با بهرهگیری از گیاهان دارویی، عصاره خوراکی برای کاهش قند خون تولید کرد.
معاون غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی مراغه گفت: برای تولید این عصاره خوراکی توسط معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مجوز صادر شده و سرمایه گذار این طرح برای تولید صنعتی عصاره «ارجنوم» در مراغه درخواست مجوز کرده است.
مهدی قربانی دانشجوی دانشگاه مراغه، بر روی ۱۹ عصاره خوراکی از گیاهان دارویی کار تحقیقاتی میکند که از این تعداد پنج عصاره تولیدی در مرحله اخذ مجوز از وزرات بهداشت و درمان است.
دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی دانشگاه مراغه نیز گفت: عصاره خوراکی تولیدی «ارجنوم» از سه گیاه بومی کشور در قالب طرح فناورانه و دانش بنیان با حمایت مرکز رشد مراغه تجاری سازی شده است.
قربانی گفت: این عصاره تولید شده با فرمولاسیون جدید میتواند جایگزین مناسبی برای قرصهای کنترل قند خون بوده و پس از مدتی میتواند به صورت کامل میزان قند خون را کنترل کند.
وی ادامه داد: برای تولید این عصاره گیاهی سه سال کار تحقیقاتی انجام شده و نزدیک به یک سال با حمایت مرکز رشد واحدهای فناور مراغه به مرحله تجاریسازی رسیده است.
دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی دانشگاه مراغه اضافه کرد: این عصاره به صورت شربت خوراکی برای نخستین بار در کشور تولید و تجاری سازی شده است.
قربانی گفت: این محصول تولید شده با همکاری یکی از کارخانههای داروسازی مجوز غذا و دارو به صورت تولید قراردادی را کسب کرده است.
در همین حال مدیر مرکز رشد واحدهای فناور مراغه نیز اعلام کرد که نمونه محصول این مرکز با پرداخت ۸۰ میلیون تومان با موفقیت به مرحله تولید رسیده است.
بنابر اعلام روابط عمومی وزارت علوم، رسول معروفی آذر گفت: برای تجاریسازی محصول نیز امسال ۸۰ میلیون تومان دیگر از سوی این مرکز تصویب شده است.
دیدگاه تان را بنویسید