ید یک عنصر ضروری برای بدن است که توسط غده تیروئید از خون برداشته شده و برای ساخت برخی پروتئین ها و فعالیت برخی آنزیمها به ویژه ساخت هورمونهای تیروئیدی ـ تیروکسین (TSH) و تری یدوتیرونین (T۳) مورد استفاده قرار میگیرد.
این هورمون ها مسئول تنظیم متابولیسم بدن، تعادل بسیاری از هورمونها و تنظیم عملکرد بسیاری از اندامهای بدن مانند قلب، ماهیچهها، سیستم گوارشی، رشد مغز و حفظ استخوان هستند، ید یک عنصر بسیار حیاتی است و کمبود آن میتواند آسیبهای زیادی به بدن وارد کند.
نیاز روزانه به ید چقدر است؟
نیاز روزانه بدن به ید در مردان و زنان و کودکان، بین ۱۵۰ - ۱۰۰ میکروگرم است. مقدار مورد نیاز بدن به ید در همه طول عمر متوسط انسان، یک قاشق چایخوری است.
البته این نکته مهم است که ید مورد نیاز بدن را به طور مداوم و روزانه دریافت کنید.
اگر شما همه چیز خوار باشید، میتوانید همه ید مورد نیاز خود را با خوردن یک رژیم غذایی متنوع و متعادل دریافت کنید. اما اگر از یک رژیم گیاهخواری پیروی میکنید و اصلاً ماهی نمیخورید، ممکن است لازم باشد به دریافت ید خود توجه بیشتری داشته باشید.
منایع غذایی ید برای یک گیاهخوار کدام است؟
ید در غذاهای حیوانی مانند انواع ماهی، میگو، جگر گاو، جوجه و به میزان کمتری در غذاهای غنی شده مانند نان، غلات و شیر وجود دارد.
گیاهخوارانی که هیچگونه منبع حیوانی مصرف نمیکنند، میتوانند از نمک خوراکی یددار، جلبکهای دریایی یا مکملهای مولتی ویتامینی حاوی ید استفاده کنند.
برخی چاشنیها نیز حاوی ید هستند. شیرخشک غنی شده نوزادان نیز میتواند تأمین کننده ید در گیاهخواران باشد.
اگر شما یک گیاهخوار هستید، میتوانید از غذاهای گیاهی حاوی ید مانند آجیل و دانهها، لوبیا سبز، کلم پیچ و توت فرنگی در برنامه غذایی خود بگنجانید.
برخی انواع شیرهای گیاهی نیز با ید غنی شدهاند. برای اینکه مطمئن شوید یک شیر گیاهی با ید غنی شده به برچسب غذایی محصول دقت کنید. محصولات غنی شده با ید حاوی یدید پتاسیم هستند.
همچنین می توانید برنج، ماکارونی یا پاستا، را در آب حاوی نمک یددار بجوشانید. اما در این کار افراط نکنید، هرچند نمک یددار، میتواند ید مورد نیاز بدن یک گیاهخوار را تامین کند، اما گزینه خوبی نیست، زیرا مصرف بیش از اندازه نمک با بالا رفتن فشار خون و تعدادی از بیماریها همراه است و توصیه میشود مقدار مصرف آن را کاهش دهیم.
بنابر گزارش موسسه سلامت و بهداشت عمومی کشور، بهترین راه برای تنظیم یک برنامه غذایی متعادل، مشورت با متخصص تغذیه است.
دیدگاه تان را بنویسید