گلایههای سهامداران از دولت سیزدهم
شاخص بورس یک روز ریزش دارد و روز دیگر رشد، در این وضعیت سهامداران خرد در روزهای گذشته گلایه کرده بودند و آن را بازی دولت با سهامداران میخواندند یا معتقد بودند که اشتباه کردهاند در این بازار سرمایه، سرمایهگذاری کردهاند. در چنین فضایی بار دیگر دیروز چند کارشناس و فعال حوزه بورس در توییتهایشان به این مساله پرداختند که بهترین کار برای سهامداران خرد که تخصصی در این حوزه ندارند، اما به سرمایهگذاری در بورس علاقه دارند، سرمایهگذاری از طریق روشهای غیرمستقیم است.
نکتهای که آنها بارها و بارها و در ریزشها و رویشهای بورس به سهامداران در توییتر یا اینستاگرام گوشزد کردهاند. دیروز در همین رابطه محمد عبدزاده، مدرس دانشگاه در توییتر خود نوشت: «ضروری است که همه در بورس سرمایهگذاری کنند، ولی اصلا نیاز نیست این همه آدم مستقیم درگیر این نوع سرمایهگذاری باشند و کار و زندگی و روانشان را درگیر کنند... تحقیق کنید و از وعده سودهای فانتزی فاصله بگیرید و غیرمستقیم در بورس سرمایهگذاری کنید و تشریف ببرید سر کار اصلی و تخصصی خودتان.»
برخی دیگر از فعالان حوزه بورس و کارشناسان هم صندوقها و روشهایی را به سهامداران خرد در توییتهایشان برای سرمایهگذاری غیرمستقیم در این بازار سرمایه توصیه کردند، اما صحبت از چرایی وضعیت بورس که در این حالت است هم از دیگر موضوعاتی بود که در جمع توییتری بورسیها درباره آن صحبت میشد. یکی از افرادی که به این موضوع در توییتر خود پرداخت، عباسعلی حقانینسب، تحلیلگر حوزه مالی و اقتصادی بود. او در توییت خود نوشت: «از مهمترین موانع اصلی رشد بازار سرمایه در شرایط فعلی بهرغم وضعیت خوب بازارهای جهانی، بازارگردانی غلط، نوسانگیری تکنیکالی و کوتاهمدتنگری خارج از دامنه ارزش ذاتی سهام شرکتها است.»
حقانینسب در پایان توییت خود اضافه کرد: «حاکمیت کوتاهمدتنگرانه در بازار سرمایه.» حالا که صحبت از حاکمیت و حکمرانی شد، بد نیست به توییت مهدی رباطی، رئیس هیاتمدیره کارگزاری بورس بیمه ایران هم اشاره کنیم که دیروز در صفحه توییتر خود اینطور نوشت: «حکمرانی خوب فقط گرفتن تصمیمات درست نیست، بلکه پرهیز مداوم از اشتباهات، بسیار مهمتر از گرفتن تصمیمات درستی است که با چرخههای باطل تصمیمگیری همواره خنثی میشوند.» در رابطه با وضعیت بازار در روز گذشته هم مهدی افضلیان، مدرس و تحلیلگر حوزه بورس در کانال تلگرامی خود به چند نکته اشاره کرد و نوشت: «رسیدن ارزش معاملات خرد بازار به کمترین عدد نسبت به چندماه گذشته، خروج نقدینگی حقیقی از بازار، ورود نقدینگی به صندوق درآمد ثابت» و در نهایت نوشت که «تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.»
در فضای کلی توییتر فارسی کاربران دیروز در حال نوشتن از کندی سرعت اینترنت و عدمدسترسی راحت به فیلترشکنها بودند. دیروز همچنین اولین جلسه کمیسیون طرح صیانت در مجلس شورای اسلامی برگزار شده بود و خیلی از کاربران با انتقاد از برگزاری این جلسه، انتقاداتی را به مجلس و نمایندههای حاضر در این کمیسیون در نوشتههای خود مطرح میکردند. کاربران همچنین به کمپینی اشاره میکردند که در آن بیش از یک میلیون نفر علیه این طرح اعتراض کرده و امضای خود را ثبت کردهاند و همچنین ۳۰۰ استارتآپ کوچک و بزرگ به همراه سمنها مخالف اجراییشدن آن هستند. آنها به این مساله میپرداختند که با این وجود، نمایندههای مجلس بازهم دنبال اجراییشدن این طرح هستند. یکی دیگر از نکاتی که در روزهای گذشته شایعه آن بر سر زبانها افتاده است و حتی واکنش وزیر ارتباطات دولت سیزدهم را در پی داشته است، ماجرای فیلترشدن شبکه اجتماعی اینستاگرام است. ماجرا از این قرار است که چند روزی میشود که برخی از صفحههای اینستاگرام در استوریها یا پستهای خود به دنبالکنندههایشان هشدار میدهند که بهزودی اینستاگرام فیلتر میشود و روشهای جدیدی برای دسترسی به این شبکهاجتماعی را با آنها درمیان میگذارند.
در برخی از کانالهای تلگرام هم زمزمههای فیلترشدن این شبکهاجتماعی که جزو برنامههای محبوب کاربران ایرانی است، مطرح شده و افرادی که درباره این موضوع مینویسند؛ به این مساله در بحثها اشاره میکردند که کسبوکارهای زیادی از بابت اجراییشدن فیلتر این شبکهاجتماعی ضربه میخورند که معضلات اجتماعی و اعتراضهایی را در پی دارد. با این حال صحبتهایی از وزیر ارتباطات دولت ابراهیم رئیسی، در شبکههای اجتماعی و پیامرسان تلگرام دستبهدست میشد که در آن بیان کرده بود؛ فیلترشدن این شبکهاجتماعی دست وزارت ارتباطات نیست و دیگر نهادها در اجراییشدن یا نشدن آن دخیل هستند؛ که همین موضوع بازهم انتقادهایی را علیه وزیر ارتباطات و دولت سیزدهم در پی داشت.
در کل فضای توییتر فارسی و دیگر شبکههای اجتماعی برخلاف دو هفته پیش که به واسطه واکسیناسیون گسترده آرام بود و کمتر انتقادی در سیاست داخلی متوجه دولت سیزدهم بود، تغییر کرده است و دیگر واکسیناسیون و در دسترس بودن آن از ذهنها خارج شده است و کاربران مسائل دیگری را مدنظر خود قرار دادهاند که هر روز به لیست آنها اضافه میشود. یک روز گرانی و تورم است و روز دیگر ریزش شاخص و گره مذاکرات برجام و روز بعد طرح صیانت که کاربران آن را طرح محدودیت دسترسی شهروندان به اینترنت میخوانند، اما در جمع سهامداران خرد چه در توییتر و چه در تلگرام، آنها شخص ابراهیم رئیسی را مسوول وضعیت بورس میخوانند.
به اعتقاد آنها رئیس دولت که در زمان انتخابات تمرکز ویژهای روی بورس داشت، حالا هیچ صحبتی درباره این بازار سرمایه نمیکند و توجهی آنطور که باید و شاید حتی در صحبتهایش به این بازار و وضعیت سهامداران ندارد. این دسته از کاربران حالا بدون هیچ ابایی با انتقادهای تند و تیز در گروههای تلگرامی به رئیس دولت سیزدهم خرده میگیرند که چرا برخلاف وعدههایش تاکنون توجهی به بورس و وضعیت سهامداران خرد نشان نداده است. در توییتر اما سهامداران خرد با بازنشر صحبتهای ابراهیم رئیسی در خردادماه سالجاری مبنی بر اینکه «نباید مشکلات را پشتگوشانداخت بلکه باید در دل مشکلات رفت، راهحلها را پیدا کرد و با کمک همه کسانی که میتوانند نقشآفرین باشند، وضعیت را بهسرعت اصلاح کرد.» یا «بازار بورس و مسائل آن مثل نرخگذاری و دامنه نوسان را نمیتوان دستوری اداره کرد بلکه باید سازوکارهایی برای آن ایجاد شود.» درباره این موضوع مینوشتند که خوب است، رئیس دولت وعدههای خود را فراموش نکند و راه رئیس دولتهای گذشته را در فراموشی وعدهها و بیخیالی نسبت به وضعیت مردم نرود. آنها همچنین درباره این موضوع مینوشتند که اگر وضع به این ترتیب ادامه داشته باشد، بعید نیست که بار دیگر تجمعهای اعتراضی در جلوی ساختمان بورس یا مجلس شورای اسلامی از سوی سهامداران شکل بگیرد.
خواهش میکنم این سهام پالایشیو حداقل پول خودمونو از توش دربیارید .خدارو خوش نمیاد من با دوتا بچه بیست میلیون بزارم بعده یکسال ده تومان هم دستم نیاد مجبور شدم نصفشو زیر قیمت دادم حداقل بقیشو درست کنید . خداوند جای حق نشسته اقای روحانی با این ضرری که با پالایشی به ما زدی حتما تقاص پس خواهی داد