با توجه به شرایطی که جامعه و مردم در آن قرار گرفتهاند و مشکلاتی که وجود دارد، قانون نباید کار را سختتر کند؛ بهخصوص در برههای از زمان که در عرصه جهانی تحولاتی در حال رخ دادن است که ایران میتواند از آن تحولات به بهترین شکل به نفع خود استفاده کند. در راستای بررسی این مساله «آرمان ملی» گفتوگویی با قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه و کارشناس ارشد مسائل بینالملل داشته است که در ادامه میخوانید.
آیا با روی کار آمدن دموکراتها در خاورمیانه تحولی جدی رخ خواهد داد؟
پروتکل حزب دموکرات به عربستان روی خوش نشان نمیدهد و همانطور که اوباما با سعودیها تعامل خوبی نداشت، دولت احتمالی بایدن هم به عربستان چکسفید امضا نخواهد داد. همین اتفاق میتواند موقعیت ایران در منطقه خاورمیانه را دچار تغییراتی قابل توجه کند. نگاه دموکراتها به رژیمصهیونیستی با رویکرد حمایتی رئیسجمهوری فعلی ایالاتمتحده تفاوتی آشکار دارد. ترامپ با شهرکسازی رژیم صهیونیستی و تصمیمسازیهای دیگر بنیامین نتانیاهو همراهیهایی همهجانبه انجام داده و این اواخر هم تلاشهایی برای عادیسازی رابطه رژیمصهیونیستی با کشورهای عربی منطقه داشته است اما آنچه از موضع حزب دموکرات معلوم است، در صورت کاخ سفید نشینی بایدن رژیمصهیونیستی دیگر نمیتواند به همیاری آمریکاییها در مسائلی مانند شهرکسازی امید چندانی داشته باشد. تفاوتهای بایدن و ترامپ در شرایطی میتواند برای جمهوریاسلامی مهم و کارساز باشد که آمریکا حق ایران را به رسمیت شناخته و به توافقات بین المللی پایبند باشد و این میتواند فرصتی برای ایالات متحده جهت احیای حقوق ایران به ویژه با رفع تحریمها ایجاد کند.
مصوبه مجلس در این مـیان آیا منجر به خللی در عرصه سیاست خارجی خواهد شد؟
مسلما پیشرفت برنامه هستهای ایران در جهان واکنشهایی را به دنبال دارد. مسالهای که در سطح قدرتهای جهانی حساس است؛ عدم ورود کشور دیگری به جمع قدرتهای تسلیحاتی هستهای است. زمانی که مجلس چنین مصوبهای را تصویب میکند، احتمال دارد برخی از همپیمانان ایران تحریک شوند و در شرایط فعلی تصویب چنین طرحهایی چندان به مصلحت نیست و در بحث هزینه فایده نباید اقدامی کنیم که نه تنها فایدهای ندارد بلکه هزینه ساز هم میشود.
دیدگاه تان را بنویسید