بازگشایی تدریجی اقتصادهای جهان تحت تاثیر آسیب های وارده به زنجیره های تامین، نیروی کار و تقاضای جهانی قرار گرفته است و در این بین دو اقتصاد نخست جهان نیز کماکان وضعیت مطلوبی ندارند. در آمریکا پیش بینی می شود رشد اقتصادی در سه ماهه دوم سال به رقم بی سابقه منفی ۳۵ درصد و نرخ بیکاری به ۲۵ درصد برسد. در چین نیز با وجود بهبود نسبی وضعیت تولیدات کارخانه ها در مقایسه با ماه قبل، میزان مخارج مصرفی کماکان در سطح ناامیدکننده ای باقی مانده است.
از سوی دیگر نرخ تورم در بسیاری از کشورهای جهان با سرعت زیادی رو به کاهش است که این کاهش نرخ تورم در کنار پایین بودن میزان مخارج مصرف کننده در بسیاری از کشورها بدان معنا خواهد بود که بانک های مرکزی ناچار به انجام اقدامات محرک بیشتری برای تسریع کردن روند بازیابی اقتصاد کشورها هستند.
اکنون برخی از کارشناسان پیش بینی کرده اند بانک مرکزی آمریکا با تابوشکنی نرخ بهره را به سطح منفی کاهش دهد. وزیر خزانه داری آمریکا نیز نرخ بهره فعلی را یک فرصت مناسب برای سر و سامان دادن به وضعیت بدهی ها دانسته و از برنامه ریزی برای استقراض سه تریلیون دلاری خبر داده است.
نیل کاشکاری، مدیر دفتر منطقه ای فدرال رزرو در مینیاپولیس گفته است که وضعیت اقتصاد آمریکا در ماه های پیش رو از شرایط فعلی نیز وخیم تر خواهد شد اما بانک مرکزی با تمام ابزارهای موجود خود به حمایت از اقتصاد خواهد پرداخت.
شان اولیور، کارشناس مسایل اقتصادی در موسسه ای ام پی کپیتال گفت: در حال حاضر سه ریسک مهم بر سر اقتصاد جهانی است: احتمال بروز موج دوم همه گیری ویروس کرونا، زمان لازم برای بازگشت فعالیت های اقتصادی به سطوح قبل از بحران و تشدید تنش ها بین آمریکا و چین.
رودریگو کارتیل، استراتژیست ارشد ارز در بانک ملی استرالیا گفت: بازارها اکنون رویکرد صبر و انتظار را در پیش گرفته اند به ویژه حالا که شاهد اوج گیری مجدد تنش ها بین آمریکا و چین هستیم.
وقایع معاملات ارز هم چنین تحت تاثیر اخبار مربوط به ویروس کرونا قرار دارد. در آمریکا دونالد ترامپ، در اظهاراتی عجیب مدعی شده ویروس کرونا در آزمایشگاهی در شهر ووهان چین، جایی که پاندمی کرونا از آنجا آغاز شد، ساخته شده و تهدید کرد که در صورت اثبات این ادعا، چین را از طریق اعمال تعرفههای جدید تنبیه خواهد کرد.
آمریکا و چین از سال ۲۰۱۸ با یکدیگر وارد یک جنگ تجاری گسترده شدند و سرانجام اواخر سال گذشته دو طرف بر سر اجرای یک جدول زمانی برای متوازن شدن تجارت دوجانبه توافق کردند. اکنون تهدیدات ترامپ باعث افزایش هراس معامله گران از ایجاد یک جنگ تجاری جدید شده است؛ آن هم در زمانی که رشد اقتصادی بسیاری از کشورها تحت تاثیر شیوع کرونا و تعطیلی کسب و کارها به پایین ترین سطوح تاریخ معاصر رسیده است.
آلن راسکین، کارشناس ارشد مسایل ارزی در دویچه بانک گفت:آمارهای بازار کار کشورهای مختلف نشان می دهد که باید منتظر بدتر شدن شرایط مالی در ماه های پیش رو باشیم. بازارها می دانند که وضعیت خیلی خوب نیست و سرمایه گذاری ها کندتر و تقاضا برای دارایی های امن بیشتر شده است. این یعنی یک مسیر احیای طولانی را پیش رو خواهیم داشت.
تاکنون بیش از چهار میلیون و ۵۴۳ هزار و ۶۰ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین ۳۰۳ هزار و ۷۰۷ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۸۶ هزار و ۹۱۲ نفر، انگلیس با ۳۳ هزار و ۶۱۴ نفر، ایتالیا با ۳۱ هزار و ۳۶۸ نفر، فرانسه با ۲۷ هزار و ۴۲۵ نفر و اسپانیا با ۲۷ هزار و ۳۲۱ نفر بوده است.
اریک برگر، کارشناس بازار ارز در بانک مرکزی کانادا گفت: اکنون نگاه معامله گران به دور تازه تنش های لفظی بین پکن و واشنگتن دوخته شده است و اگر وضعیت آرام تر نشود شاهد آغاز دور دوم جنگ تجاری بین دو اقتصاد نخست جهان خواهیم بود. در این صورت نرخ برابری دلار و یوان به ویژه در برابر ارزهای امن شاهد تغییرات گسترده ای خواهد بود و شاهد ثبت رکوردهای جدیدی از ارزهایی نظیر ین و فرانک خواهیم بود.
شاخص دلار
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با افت ۰.۱۵ درصدی نسبت به روز قبل و در سطح ۱۰۰.۲۹۷ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس معادل ۱.۰۲۸ دلار اعلام شد.
با تداوم بسته ماندن کسب و کارها، آمارهای رشد به طرز کم سابقهای همه را ناامید میکنند؛ در آمریکا برای نخستین بار از سال ۲۰۱۴ رشد اقتصادی در سه ماهه نخست امسال منفی شد که این رشد منفی ۴.۸ درصدی از زمان رکود بزرگ سال ۲۰۰۹ تاکنون بی سابقه بوده است. با این حال رییس بانک مرکزی آمریکا نسبت به بازگشت اقتصاد به سطح اولیه ثبات در آینده ای نزدیک ابراز امیدواری کرده است.
اکنون بسیاری از کشورهای اروپایی در حال بررسی گزینههای موجود برای فرار از رشد اقتصادی منفی هستند و نخست وزیر ایتالیا با بحرانی خواندن شرایط اقتصادی منطقه یورو خواستار تسریع در تهیه بسته نجات شده است. هر چند سران اروپایی بر سر ایجاد یک بسته نجات یک تریلیون یورویی به توافق رسیدند اما اختلاف بر سر جزییات آن باعث شد تا اجرایی شدن آن تا تابستان به تعویق بیافتد.
ارزهای اروپایی
در تازهترین دور از معاملات، پوند با افت ۰.۱ درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۲ دلار مبادله شد. یورو ۰.۱۱ درصد بالا رفت و با ورود مجدد به کانال ۱.۰۸ به ۱.۰۸۱۱ دلار رسید.
توبی جیب - تحلیلگر بازار سرمایه در موسسه فیدلیتی اینترنشنال - گفت: شاهد هستیم که با خروج مردم از خانه ها سرعت شیوع ویروس در برخی مناطق بیشتر شده است و فکر میکنم اقتصادهای اروپایی در ماه های آینده نیز کماکان وضعیت خوبی نخواهند داشت.
ارزهای آسیایی
در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با ۰.۱۲ درصد افزایش به ۱۰۷.۰۴۵ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای ۱.۵۴۸ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۷.۱۰ یوان چین اعلام شد.
دیدگاه تان را بنویسید