برایانت هریس در «المانیتور» نوشت: حالا که جو بایدن، معاون رئیس جمهور پیشین، نامزدی ریاست جمهوری دموکرات را به دست آورده، گروههای حامی و لابیهای بی شمار در حال آغاز فعالیت خود برای شکل دادن به سیاست خارجی وی هستند. این گروهها برای جلب توجه بایدن، باید از طریق مشاوران وی وارد شوند.
در ادامه این مطلب آمده است: بایدن قبلاً مواضع بسیار متفاوتی نسبت به رئیس جمهور دونالد ترامپ در مورد موضوعات سیاست خارجی مثل روابط آمریکا و عربستان سعودی و بازگشت مجدد به توافق هستهای ایران گرفته است. او همچنین بارها با الحاق کرانه باختری به اسرائیل نیز مخالفت کرده است. با این وجود مثل همیشه، نکات اصلی در جزئیات نهفته است.
آیا بایدن به طور کامل به همکاریهای چندین ساله امنیتی آمریکا و سعودی پایان میدهد؟ در مورد اتحاد آشفته آمریکا و ترکیه چه میتوان گفت؟ او تا چه اندازه و با چه سرعتی حاضر است برای رفع تحریمهای ایران گام بردارد؟ او چگونه بدون استفاده از محدودیتهای کمک نظامی اسرائیل را از الحاق کرانه باختری به خود منصرف میکند؟
مردی که وظیفه تنظیم پاسخ به این سؤالات را بر عهده دارد، کسی نیست جز تونی بلینکن، مشاور امنیت ملی بایدن که مدت 18 سال با جو همکاری داشته است. اکنون بلینکن نظارت بر چهرههای آشنا از مرکز چپ سیاست خارجی واشنگتن را بر عهده دارد، گروهی که وظیفه دارند به طور رسمی و غیر رسمی در مورد کارزار انتخاباتی مشاوره ارائه دهند.
این شبکه شامل تعدادی دیگر از مشاوران امنیت ملی بایدن در دوره تصدی سمت معاون اولی در کاخ سفید میشود. جیک سالیوان که نظارت بر مذاکرات هستهای ایران در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما را بر عهده داشت، حالا در نقش مشاور بایدن فعالیت میکند، او همچنین سابقه همکاری با هیلاری کلینتون را هم دارا است. یکی دیگر از مشاوران امنیت ملی سابق، کالین کاهل نیز به شخصیتی تاثیرگذار برای فعالیتهای بایدن در مورد موضوعات مرتبط با ایران بدل شده است.
برایان مک کیون، جفری پرسکات و جولیان اسمیت سه مشاور امنیت ملی دیگر بایدن در دروه معاونت هستند که اکنون تحت نظارت بلینکن نیز به وی مشاوره میدهند. پرسکات پس از کار برای بایدن مدتی هم به عنوان مشاور ارشد اوباما در امور ایران، عراق، سوریه و کشورهای حوزه خلیج فارس فعالیت کرد.
الی راتنر که به عنوان معاون مشاور بایدن تحت رهبری کاهل مشغول به کار بود و در حال حاضر معاون رئیس جمهور در مرکز امنیت جدید آمریکا (CNAS) است، نیز مشاوره غیررسمی به بایدن ارائه میدهد.
الیزابت روزنبرگ، همکار ارشد برنامه انرژی، اقتصاد و امنیت نیز که درگیر موضوعات مربوط به ایران بوده یکی دیگر از مشاوران این کمپین است. روزنبرگ به عنوان یک مشاور ارشد وزارت خزانه داری در زمان اوباما در اجرای تحریم های سوریه و لیبی و تقویت تحریم ها علیه ایران در راستای مذاکرات توافق هستهای کمک شایانی کرد.
تیم مشاوران اوباما و بایدن یک دست برجسته از کارشناسان سیاست خارجی دولت جورج دبلیو بوش را شامل میشوند: به عنوان مثال یکی از آنها نیکلاس برنز، افسر خدمات خارجی حرفهای است که از جنگ عراق پشتیبانی میکرد، برنز در سال 2005 معاون وزیر امور خارجه در امور سیاسی شد.
امکان مصاحبه با هیچ یک از فعالان کمپین بایدن و مشاوران وی وجود ندارد.
بسیاری از مشاوران سیاست خارجی بایدن در هیئتهای مشاوره برای سیاست خارجی آمریکا و اقدام امنیت ملی، دو گروه مخالف سیاستهای ترامپ عضویت داشتهاند. بسیاری از آنها همچنین در مرکز دیپلماسی و تعامل جهانی که معاون رئیس جمهور پس از ترک مقام خود تأسیس کرد نیز فعالیت میکردند. چهارمین پناهگاه مهم برای مقامات دولت اوباما پس از برکناری از کار در دوره ریاست جمهوری ترامپ، شرکت مشاوران جغرافیایی وست اکزس است که چندی پیش توسط بلینکن بنیانگذاری نهاده شد.
بلینکن برای اولین بار در شورای امنیت ملی رئیس جمهور بیل کلینتون قبل از سال 2002 به عنوان مشاور سیاست خارجی فعالیت کرد، او در سال 2008 نیز به عنوان رئیس ارشد کمیته روابط خارجی سنا مشغول خدمت بود. کاخ سفید، جایی بود که در نهایت او معاون مشاور امنیت ملی اوباما و سپس معاون وزیر امور خارجه جان کری شد. جالا نیز بلینکن در نقش مشاور بایدن فعالیت میکند.
بلینکن مانند بسیاری از مشاوران تبلیغات کمپانی بایدن در پیشبرد توافق هستهای سال 2015 با ایران نقش مهمی ایفا کرد. معاون رئیس جمهور بارها قول داده که مجدداً به این توافق نامه بازگردد، اقدامی که مستلزم برداشته شدن تحریمهای گسترده کمپین فشار حداکثری ترامپ علیه ایران است. برنز نیز پس از خروج از دولت بوش در سال 2008 خواستار تلاش بسیار جدی برای مذاکره با ایران شده بود.
اما کاهل و روزنبرگ رویکرد احتیاط آمیزتری نسبت به بایدن و بلینکن اتخاذ کردهاند. پس از آنکه سناتور برنی سندرز، حریف اصلی سابق بایدن و 33 قانونگذار دیگر از ترامپ خواستند که تمام مجازاتهای مالی علیه ایران را در طول همهگیری کووید-19 تعلیق کند، جو بایدن نیز همزمان طی بیانیهای خواستار رعایت مسائل حقوق بشری شد. روزنبرگ اما در هفته گذشته تا حد زیادی در مورد تحریمها با احتیاط سخن گفت. او حتی در یک مقطع از ایران به عنوان «کشور سرکش» یاد کرد.
اسمیت در نشستی که به میزبانی مجله سیاست خارجی و موسسه دویش کونسی در ماه فوریه برگزای شد هشدار داد: عدم اطمینان فوق العاده در مورد رویکرد رئیس جمهور بعدی و اینکه آیا وی میتواند همه را در برابر ایران به دور یک میز بنشاند، وجود دارد.
اگرچه رویکرد آینده بایدن در قبال ترکیه نیز نامشخص است، اما او چندین بار به وضوح قول داده که روابط آمریکا و سعودی را از نو سامان دهد. به طور خاص، وی قول داده که به حمایت آمریکا از جنگ ولیعهد محمد بن سلمان در یمن پایان دهد و گامهای موثری هم جهت پاسخگو کردن بن سلمان به خاطر قتل جمال خاشقجی بردارد.
بلینکن نیز پیش از این در سال 2017 بارها از سیاست خارجی ترامپ در مورد خلیج فارس انتقاد کرده بود، از جمله اینکه به موضع رئیسجمهور در مورد تحریم قطر و جنگ یمن حمله کرد. نکته جالب اینکه این بلینکن و سایر مشاوران بایدن بودند که در ابتدا از اوباما خواستند برای فرو نشاندن خشم سعودیها از برجام حداقل از حملات هوایی آنها علیه حوثی ها تحت حمایت ایران حمایت شود.
دیدگاه تان را بنویسید