اطلاعیه شروع فعالیت ادارات و اصناف کمیته اطلاع رسانی ستاد ملی مقابله با کرونا در اطلاعیهای موارد مهمی از طرح فاصلهگذاری هوشمند را برای اطلاع عموم مردم منتشر کرد. در این اطلاعیه آمده است: «فاصلهگذاری اجتماعی مهمترین راهکار کنترل همهگیری این بیماری است و رعایت این فاصله تا زمانی که بیماری در جامعه درچرخش باشد ضروری و با عنایت به اینکه میتواند تا 95 درصد مانع ازشیوع گردد، باید ادامه یابد. طرح فاصلهگذاری هوشمند ادامه طرح فاصلهگذاری اجتماعی است و صرفا مشاغل «غیر پر ریسک» همراه با التزام به رعایت دستورالعملهای بهداشتی مصوب وزارت بهداشت میتوانند فعالیتشان را آغاز کنند. سیاست کلی و راهبرد عمومی ستاد ملی مقابله با کرونا، همچنان استمرار اصل «در خانه بمانیم» است و خروج از منزل تنها در صورت اضطرار، بهصورت بسیار محدود با رعایت دقیق و کامل دستورالعملهای بهداشتی برای مقابله با کرونا ممکن میباشد. بخشهای تولیدی - اصناف و مشاغل مشخص شده در طرح برای خدمت رسانی به مردم نیز با اجرای دستورالعملهای تخصصی و عمومی بهداشتی مصوب و ابلاغی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امکان فعالیت کسب و کار خواهند داشت. با تلاش مستمر و هماهنگی بین اتاق بازرگانی و اصناف و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دستورالعملهای بهداشت صنوف و کسب و کارها تدوین و طی روزهای آینده در اختیار عموم قرار خواهد گرفت و هرگونه فعالیت صنفی منوط به اجرای این دستورالعملها خواهد بود. براساس برنامهریزی انجام شده کلیه صنوف موظف به ثبت نام و اخذ تعهد از صاحبان کارگاهها و صنوف در سایت وزارت بهداشت (مبنی بر رعایت دستورالعملهای بهداشتی) خواهد بود و پس از دریافت کد مجوز فعالیت صادر خواهد شد. با اجرای این طرح، تعطیلیهای پایه (شامل تعطیلی مدارس، دانشگاه ها، ورزشگاه ها، مراکز فرهنگی، هنری، مشاغل پرریسک و...) و همچنین ممنوعیت ترددهای بین استانی، تا اطلاع ثانوی ادامه خواهد یافت. مراکز اداری نیز از تاریخ 23 فروردین با رعایت اصول بهداشتی، به جای یک سوم، با دوسوم کارمندان خود فعال خواهند شد و ساعت کاری از هفت صبح تا 14 خواهد بود.». براین اساس کلیه صنوف موظف به ثبت نام و اخذ تعهد از صاحبان کارگاهها و صنوف در سایت وزارت بهداشت (مبنی بر رعایت دستورالعملهای بهداشتی) خواهند بود و پس از دریافت کد، مجوز فعالیت صادر خواهد شد. همچنین با اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا مقرر شد تا بازگشایی ادارات دولتی نیز به صورت پلکانی انجام شود و از تاریخ 23 فروردین ماه، دو سوم کارمندان در محل کار خود حاضر شده و یک سوم اقدام به دورکاری کنند. علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت میگوید: «در گام دوم برای همه صنوف برنامهریزی شده و مشاغل به دو دسته ریسک کم و ریسک بالا تقسیم شدهاند.» با توجه به این اطلاعیه و به اعتقاد کارشناسان این حوزه، دولت قصد دارد تمام اتفاقهای احتمالی آینده را بر گردن مردم بین دارد.
منتقدان طرح دولت چه میگویند؟
علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران از این تصمیم دولت انتقاد کرده و گفته است که هفتهآینده با افزایش تعداد مبتلایان مواجه میشویم. وی با تاکید بر نیاز به اقدامات سختگیرانه گفت: «تاکنون میزان مداخلات تصمیمگیران در کشور متوسط بوده و نتوانستیم تصمیمهای سختگیرانهای بگیریم. طی سه روز اخیر در شهر تهران شاهد افزایش جمعیت و تراکم و ترافیک بودهایم و در پنج تا 9 روز آینده بازتابهای این موضوع در میزان مبتلایان مشخص خواهد شد.» علیاکبر حقدوست، مدیر کمیته اپیدمیولوژی کووید 19 وزارت بهداشت، با تاکید بر اینکه درصدی از مردم نسبت به هفته گذشته کمتر رعایت میکنند، گفت: قطعا شاهد جهش شیوع ویروس کرونا در روزهای آینده خواهیم بود. قاسم جانبابایی معاون درمان وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی نیز اعلام کرده که حدود چهار هزار تخت آیسییو در کشور برای بیماران کرونا در نظر گرفته شده است که همه پر هستند اما اورژانسها و بخشهای عادی خلوت شدهاند.
جزئیات جدید از ورود کرونا به ایران
با این حال وزیر بهداشت که جز کابینه دولت است، بیش از هر فرد دیگری به تصمیم اخیر دولت انتقاد داشته و سعید نمکی بر این باور است که هیچ پدیدهای برای اقتصاد سهمگینتر از تداوم کرونا نیست، وی با حضور در مجلس شورای اسلامی به نمایندگان مجلس گفت: « از روز 29 بهمن وزارت بهداشت از ورود ویروس به کشور و شهر قم اطمینان پیدا کرده است.» به گفته وزیر بهداشت در آن مقطع عدهای خواستار آن بودند که بعد از انتخابات موضوع اعلام شود، اما او با صداقت خبر را رسانهای کرده است. او در ادامه اعلام کرد باید در یک جلسه غیر علنی مسائل را توضیح دهد. البته این به این معنی نیست که با مردم بیگانه باشیم و با مردم به صراحت حرف نزنیم.» همچنین نمکی در توصیف وضعیت فعلی ایران در مبارزه با ویروس کرونا گفته است که در حال حاضر کشور در مرحله مدیریت بیماری است و نباید دچار توهم شده و تصور کرد که به مرحله مهار و کنترل رسیدهایم. اما محسن هاشمی، رئیس شورای اسلامی شهر تهران مانند بسیاری از مسئولان و کارشناسان از رفتار و اظهارنظرهای دوگانه کابینه دولت انتقاد کرده و بر این باور است که امروز در کشور شاهد یک دوگانگی در صحبتهای مسئولان ارشد درباره بیماری کرونا هستیم. بخشی از این سخنان مربوط به صحبتهای مسئولان بهداشت و درمان است که تقاضای اعمال سختگیری بیشتری دارند و میگویند باید فاصلهگذاری فیزیکی افزایش داشته باشد، اما از سوی دیگر هم بخشی هستند که صحبتهای اقتصادی میکنند و تصمیمات شان در حوزه اقتصاد است که نتیجه اش میشود نوعی دوگانگی. رئیس شورای شهر تهران گفت: انداختن مشکلات به گردن مردم و مقصر دانستن آنها نیز مشکلی را حل نمیکند و مسئولان باید با استفاده از محدودیتهای قانونی و تشویق و تنبیه ها، رفتار مردم را مدیریت کنند. علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران نیز صحبتهای هاشمی را تایید میکند و میگوید: به جای تاکید بر تعطیلی اصناف بهتر بود بر تعطیلی ادارات تاکید کنیم.
مردم: ناچاریم
در این بین مردم نیز از عملکرد و بیتوجهی دولت به افرادی که در قرنطینه خودخواسته بسر میبردند، انتقاد میکنند. همانطور که از شواهد پیداست قرنطینهشکنی در پایتخت که از شنبه 16فروردینماه کلید خورده، با اظهارنظرهای گوناگونی همراه بوده است. هجوم دوباره مسافران مترو، توپ عبور از مرز قرنطینه را به صدا درآورده و حالا بحث در این باره داغ است. برخی از مسافران مترو «ناچاری» را علت بهخطرانداختن جان خود میدانند. نمونه کوچک (حدود 30نفر گفتوگوشونده) از جامعه بزرگ مسافران مترو که در 3 ایستگاه میدان آزادی، شادمان و تئاتر شهر در حال تردد بودند نشان میدهد تنها 2مولفه اصلی، آنها را از خانههای امن خود بیرون کشانده است؛ اول جیبهای خالی و دوم، اجبار کارفرمایان برای حضور در محیط کار. در این بین برخی از مسئولان توپ را به زمین مردم میاندازند و آنها را به لغو زودهنگام قرنطینه خانگی متهم میکنند. در این شرایط عبدالرضا عزیزی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با مقایسه عملکرد حکومت ایران و چین در مواجهه با کرونا گفت: چین به مردم گفت باید در خانههای خود بمانند ولی برای آنان آذوقه برد.» او در ادامه گفت: «ما به مردم میگوییم در خانه بمانید، ولی تدبیری برای معیشت آنان نداریم.» با این حال از 23 فروردین وضعیت اقتصادی کشور آرامآرام به حالت گذشته بازمیگردد و باید از هفتههای آینده در انتظار آمار رسمی تعداد مبتلایان بود که آیا رشد چشمگیر داشته یا خیر.
دیدگاه تان را بنویسید