برخی از منابع نزدیک به اوپک پیش بینی می کردند که اجلاس ۱۷۸ سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام که اجلاس فوق العاده است، این هفته لغو شود. اما به نظر می رسد که موضوع بسیار جدی است و با وجود شناسایی ۳ نفر مبتلا به کرونا در وین اتریش (مقر دبیرخانه اوپک) نشست ۵ و ۶ مارس همچنان در دستور کار قرار دارد. با پیگیری های انجام شده توسط خبرنگار ما، مشخص شد که دبیرخانه اوپک یک پروتکل حضور در اجلاس تهیه کرده و آن را برای شرکت کنندگان فرستاده است.
دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نیز اعلام کرده که این سازمان مورد مشکوک به ویروس کرونا در وین را در آستانه نشست این هفته زیر نظر دارد. البته یکی از منابع آگاه نزدیک به اوپک به «ایران» می گوید: بیشترین تلاش برای برگزاری این اجلاس از سوی عربستان است؛ چراکه با شیوع ویروس کرونا، تقریبا ۳۰ درصد از صادرات عربستان به بازار چین متوقف شده است. عربستان، بزرگترین تولیدکننده نفت خام عضو اوپک، اخیرا از کاهش تولید ۵۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه در روز صحبت کرده بود و اکنون نیز به دنبال آن است که کشورهای عضو و غیر عضو در سازمان نظیر روسیه، این کاهش تولید را بپذیرند تا قیمت ها دوباره متعادل شود.
برخی منابع نیز در روزهای اخیر بارها اعلام کرده اند که در پی تاثیر منفی ویروس کرونا بر قیمت و تقاضای نفت، تمایل اوپک برای تشدید کاهش تولید نفت افزایش یافته است.
همچنین چهار منبع مطلع از مذاکرات اوپک به رویترز گفته اند که «چند عضو کلیدی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) گرایش بیشتری به کاهش تولید نفت فراتر از انتظارهای گذشته پیدا کرده اند، زیرا قیمت نفت به دلیل ترس از ویروس کرونا، به کمتر از ۵۰ دلار برای هر بشکه رسیده است.»
رویترز نیز می نویسد: «عربستان و چند کشور دیگر تولیدکننده نفت، در حال بررسی توافق برای تشدید کاهش تولید روزانه یک میلیون بشکه در روز هستند، در حالی که پیش از این کمیته مشترک فنی اوپک و غیراوپک (JTC) بتازگی پس از نشستی دو روزه در محل دبیرخانه اوپک واقع در وین پیشنهاد تعمیق کاهش تولید روزانه ۶۰۰ هزار بشکه ای را پیشنهاد دادند.» پیش از این نیز اوپک پلاس برای کاهش ۱.۷ میلیون بشکه در روز تولید نفت خام طی ۳ ماه نخست ۲۰۲۰ توافق کرده بود.
کشورهای حاضر در توافق کاهش عرضه اوپک و غیر اوپک در قالب بیانیه همکاری (Declaration of Cooperation) موسوم به اوپک پلاس در مجموع ۴۰ درصد از تولید نفت خام جهان را به عهده دارند. روسیه بزرگ ترین تولیدکننده غیر عضو در اوپک اما همکار با آن است.آنطور که رویترز خبر داده است این همکاری نیز ادامه دار خواهد بود. به طوری که الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه اعلام کرده «این کشور از همکاری با عربستان در چارچوب بیانیه همکاری «اوپک پلاس» راضی است و می خواهد به این همکاری در قالب ساختارهای اوپک و متحدانش و همچنین در قالب همکاری های دوجانبه ادامه دهد.» لذا اگر اتفاق غیرمترقبه ای رخ ندهد، این هفته شاهد توافق جدیدی در اوپک پلاس برای کاهش تولید خواهیم بود که البته ایران، لیبی و ونزوئلا از آن معاف هستند.
دیدگاه تان را بنویسید