رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، اتحادیه اروپا را تهدید کرده است که مرزهایش به سمت اروپا را به روی مهاجران سوریایی باز می کند. او ضمن یک سخنرانی در انقره، خواستار کمک های مالی بیشتری این اتحادیه برای میلیون ها پناهجوی سوریایی درترکیه گردید. همزمان تهدید کرد که در غیر این صورت، او می تواند مرزهای کشورش به سمت اروپا را باز کند. در حال حاضر نیز شمار زیادی از پناهجویان به جزایر یونان می رسند.
ترکیه بعد از آغاز جنگ داخلی در کشور همسایه اش سوریه در سال ۲۰۱۱، تقریبا ۳،۶ میلیون مهاجر، یعنی تعداد بیشترپناهجویان به تناسب تمام کشورهای دیگر در جهان را پذیرفته است. به دلیل وضعیت بد اقتصادی ترکیه، دیگر فرهنگ به اصطلاح "خوش آمدید" یا استقبال از مهاجران در این کشور رنگ اش را باخته است.
در ماه مارچ سال ۲۰۱۶، توافقنامه اتحادیه اروپا با ترکیه در قبال پناهجویان، اجرایی گردید. بر اساس این توفقنامه هر پناهجوی که به طور غیر قانونی به جزایر یونان خود را می رسانند، می توانند دوباره به ترکیه بازگردانده شوند. در عوض اتحادیه اروپا براساس این توافقنامه، در برابر هر سوریایی که به ترکیه بازگردانده می شود، یک پناهجوی سوریایی را به طور قانونی می پذیرد. اخیرا رقم پناهجویانی که از ترکیه به کشورهای اروپایی آمده اند، افزایش یافته است. اردوغان در سخنرانی اش گفت که ترکیه "مجبور خواهد گردید، دروازه هایش را باز کند." او همچنان گفت که درارتباط به فشاری که از ناحیه پناهجویان، کسانیکه ما به عنوان مهمان پذیرفته ایم، بالای ترکیه وارد شده است، ما از جانب جهان و به ویژه اتحادیه اوپا، حمایت های لازم را به دست نیاوردیم. بنابرین ما برای به دست آوردن کمک ها مجبور خواهیم گردید، چنین اقدامی را روی دست گیریم."
کمیسیون اتحادیه اروپا در قبال این تهدید های ترکیه از خود واکنشی نشان نداده است. اما یک سخنگوی این کمیسیون گفته است که اتحادیه اروپا تا حال از ۶ میلیارد یوروی که وعده کرده بود، ۵،۶ میلیارد را برای بهبود وضعیت پناهجویان سوریایی در ترکیه، به این کشور پرداخته شده است و بقیه پول ها نیز به زودی پرداخته می شوند. او در ادامه گفته است که اتحادیه اروپا و ترکیه به اجرای این توافقنامه تعهد کرده اند.
با این حال، وضعیت در مراکز ثبت نام جزایر یونان در شرق دریای اژه به طور چشمگیری نگران کننده است. در حال حاضر در اردوگاه ها بیش از ۲۴ هزار پناهجو زندگی می کنند. در حالیکه کمپ هایی جزایر لیسبوس، خیوس، ساموس، لروس و کاس فقط برای ۶۳۳۸ نفر درنظر گرفته شده اند. در هفته های اخیر تعداد افرادی که از ترکیه وارد این جزایر می شوند، شدیدا افزایش یافته است. در ماه آگست امسال، براساس داده های کمیساریای عالی پناهجویان سازمان ملل متحد (UNHCR)، ۸۱۰۳ پناهجو از ترکیه به جزایر یونان خود را رسانده اند. در ماه آگست سال ۲۰۱۸ تنها ۳۲۰۰ پناهجو به یونان آمده بودند. زمانیکه توافقنامه اتحادیه اروپا و ترکیه در ماه مارچ سال ۲۰۱۶ وارد مرحله اجرایی اش گردید، در اردوگاه های پناهجویان تنها حدود ۵۸۰۰ نفر زندگی می کردند.
کمیسیون اتحادیه اروپا از دیر زمانی است که از یونان می خواهد در بخش اخراج یا بازگشت دادن پناهجویان سریعتر و موثر تر عمل کند. در آخرین گزارشی در مورد سیاست های مهاجرت در ماه مارچ، آمده است که نیاز به یک روند پناهندگی کارآمدتر به منظور سرعت بخشیدن به رسیدگی دوسیه ها می رود. علاوه بر این، باید روند اخراج ها نیز سریع تر گردد. همچنین روزنامه آلمانی "دی ولت" به نقل از یک گزارش داخلی مقامات بروکسل، گزارش داده است که کمیسیون اتحادیه اروپا مطالبات مشابهی را مطرح کرده است.
حکومت جدید محافظه کار یونان که از ماه جولای آغاز به کار کرده است، قبلا اعلام کرده است که روند پناهندگی را تسریع خواهد کرد. بنابرین هرکسی که پناهندگی نمی هد، باید سریعاً به ترکیه اعزام شود. برای رسیدگی به درخواست های پناهندگی باید کارکنان بیشتری استخدام شوند. در جریان که الکسیس سپراس، نخست وزیر یونان بود، روند رسیدگی به درخواست های پناهندگی در برخی موارد حتی تا دوسال دوام می کرد.
سازمان حامی پناهجویان "پرو ازول" به این نظر است که آلمان و دیگر کشور های عضو اتحادیه اروپا باید پناهجویان را از جزایر یونان انتقال دهند و روند پناهندگی را در کشور های خود پیش ببرند. گوینتر بورکارد، مدیر عامل سازمان "پرو ازول" می گوید که شرایط زندگی در اردوگاه ها وحشتناک است و رسیدگی قانونی به درخواستی ها بسیار سخت است. علاوه بر این، اوضاع در ترکیه نیز تغییر کرده است. او می گوید که "بازگشت اجباری پناهجویان به سوریه در حال افزایش است"
اردوغان روز پنجشنبه همچنین در مورد یکی از مناطق که در برنامه ها از آن به عنوان به اصطلاح منطقه امنیتی در شمال سوریه یاد شده است، صحبت کرد. او گفت که می خواهد به آنجا (منطقه امنیتی )، "حداقل یک میلیون" پناهجو را اسکان دهد. قرار است تا آخر ماه سپتمبر تأسیس این منطقه آغاز شود.
ایالات متحده امریکا و ترکیه در اوایل ماه آگست به ایجاد این "منطقه امنیتی" در شمال سوریه با هم توافق کردند. تاکنون فقط به طور محدود در مورد جزئیات ایجاد چنین یک منطقه صحبت گردیده است. ترکیه می خواهد در امتداد مرز که از دیر زمانی یک منطقه تحت کنترول این کشور است و یک منطقه حایل برای نیروهای کرد است، این منطقه را ایجاد کند. این منطقه تا حال مورد کنترول شبه نظامیان کردی "واحد های مدافع خلق"، که در ترکیه به عنوان یک سازمان تروریستی درجه بندی شده است، قرار دارد. با این حال، واحد های مدافع خلق کرد ها برای ایالات متحده امریکا یک شریک مهم در مبارزه با شبه نظامیان تروریستی "دولت اسلامی" به شمار می رود.
دیدگاه تان را بنویسید