اظهارنظر های غیر علمی درباره سیل امام زاده داوود
حضور و اظهارنظرهای غیرعلمی افراد غیر مرتبط در موضوع سیل امامزاده داوود و نقش آن در افزایش خسارات سیل، موضوعی است که باید توسط مراجع ذیصلاح بررسی شود.
بارشهای موسمی در روزهای اخیر علاوه بر خسارات بر جا گذشته و آب قابل توجه در سدها و سفرهای زیرزمینی کشور از یک مسئله دیگر در فضای سیاستگذاری کشور پرده برداشت.
پیش از ورود به ماجرا باید بدانیم، در تمامی دستورالعملهای مواجهه با بحران در سراسر دنیا، یک رکن اصلی مدیریت شرایط بحرانی، عدم حضور آن دسته شهروندان در صحنه است که مسئولیت و یا وظیفهای در راستای کاهش سطح بحران بحران ندارند. این مسئله شاید به کرات در بحرانهای کشور دیده شده است، برای مثال زمانی که ساختمان پلاسکو طعمه حریق شد، تجمع مردم سبب کندی خدمت رسانی دستگاههای دارای مسئولیت شد و شاید زمینه تشدید خسارات را فراهم کرد.
با وجود تجربه حضور افراد فاقد مسئولیت در بحرانها، باز هم در یک بحران دیگر شاهد بروز این مسئله بودیم. جایی که در اولین ساعات وقوع سیل امامزاده داوود به عنوان منطقهای که در تقسیمات جغرافیایی ذیل استان مازندران است، شاهد حضور شهردار تهران به همراه تعدادی از نمایندههای استان تهران در صحنه بودیم.
بر این اساس حضور این افراد با توجه به عدم مسئولیت تفاوتی با تجمع مردم در ساختمان پلاسکو نداشت و هردو به دشوار شدن شرایط خدمترسانی به مردم ختم شد.
اظهارنظرهای غیرعلمی در مسئله سیل امامزاده داوود
نکته جالب توجه در مسئله حضور افراد بدون مسئولیت در بحران سیل امامزاده داوود، اظهارنظرات بدون جنبه کارشناسی در زمان وقوع سیلاب بود. اظهارنظراتی که در شرایط بحرانی نهتنها به تسکین افکار عمومی کمک نکرد بلکه زمینه ایجاد اضطراب را نیز فراهم کرد.
در همین راستا، در اولین اظهارنظرها سید نظامالدین موسوی با حضور در منطقه گفت:«با مقصران احتمالی سیل برخورد خواهد شد.»
این اظهار نظر نماینده مردم تهران در شرایطی که به واسطه وقوع بحران شاهد افزایش نگرانی مردم هستیم، به معنای آن است که بدون هیچ زیربنای کارشناسی زمینه تشدید اضطراب به وجود آمده است.
فراموشی آموختههای دبستان به منظور دیده شدن
از سوی دیگر با وجود اینکه این حادثه ارتباطی با شورای شهر تهران ندارد اما اعضای شورای شهر پایتخت نخواستند از این سوژه روز جامعه به عنوان یک عنصر دیده شدن بگذرند و پیرامون آن اظهار نظر نکنند.
بر این مبنا اخیرا، حجتالاسلام سید محمد آقامیری رییس کمیته عمران شورای شهر تهران در اظهارنظر عجیب گفته است:« رودخانه های بالادست تهران خارج از شهر تهران است و باید وزرات نیرو و جهاد کشاورزی نسبت به لایروبی و نگهداشت رودخانه پاسخگو باشند.»
این اظهار نظر حجتالاسلام آقامیری به این دلیل عجیب است که هیچ مبنای علمی در آن دیده نمیشود. در همین رابطه سعید نیکیسخن، استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در گفتوگو با اقتصاد آنلاین گفت:« در تمامی متونی دانشگاهی ذکر شده که رودخانه با شیب بالای ۱۵ درجه و در اصلاح مقطع پایین به دلیل عدم شکلگیری گل ولای نیازی به لایروبی ندارد.»
وی ادامه داد: «تمامی مقاطع رودخانهای سیل امامزاده داوود(ع) شیب بالا و مقطع کم دارند و اساسا گل و لایی شکل نمیگیرد که نیاز به لایروبی باشد.»
این استاد دانشگاه گفت:« شناخت از مسئله عدم بارگذاری گل و لای در رودخانههای بالادست به تحصیلات دانشگاهی نیاز ندارد و در کلاس چهارم ابتدایی در سر فصل توضیحات تشکیل جلگه این مسئله به دانشآموزان ۱۰ ساله تدریس میشود.»
علاوه بر این استاد دانشگاه، رییس سازمان مدیریت بحران کشور نیز در واکنش به طرح مسئله لایروبی در سیل امامزاده داوود گفته بود:« شیب گذر آب در این مناطق بسیار زیاد است و عملا ما در آن مسیر گل و لای برجای مانده نداریم که نیاز به لایروبی باشد، بر این مبنا این فرضیه که نبود لایروبی شدت خسارات را افزایش داده اصلا صحیح نیست. »
مراجع ذیصلاح بررسی سیل امامزاده داوود، نقش اظهارنظر و حضور افراد غیر مرتبط در افزایش خسارات را بررسی کنند
در حقیقت به نظر میرسد، جذابیت سوار شدن بر یک سوژه روز در افکار عمومی زمینه فراموشی آموختههای دبستان برخی افراد را فراهم کرده است و سبب شده تا شاهد اظهارنظرهای بدون پشتوانه علمی باشیم.
با توجه به مجموع اظهارات بیان شده به نظر میرسد، مراجع ذیصلاح بررسی سیل امامزاده داوود، علاوه بر بررسی دلایل فنی سیلاب باید نقش حضور و اظهارنظر افراد غیرمرتبط بر تشدید خسارات این سیلاب را نیز در دستور کار قرار داده و به منظور جلوگیری از تکرار چنین شرایطی با خاطیان برخورد کند.
دیدگاه تان را بنویسید