فاطمی امین اعلام کرد:با توجه رفع موانع صادراتی و افزایش صادرات که به برطرف شدن مشکل تراز ارزی کشور کمک کرد، دیگر ضرورتی برای استمرار ممنوعیت واردات خودرو نبوده و خواستار آزادسازی واردات آن برای ایجاد بازار رقابتی در کشور شدیم؛ با برگزاری چندین جلسه در مراجع ذیربط و هیئت دولت، آزاد شدن واردات خودرو را بهدور از هیاهوهای رسانهای بهصورت جدی پیگیری کردیم.
سرانجام با ارائه گزارشهای کارشناسی و بیان استدلال های منطقی، پیگیریهای مستمر نتیجه داد و پیشنهادهای این وزارتخانه در هیئت دولت به تصویب رسید.
روزنامه دولت نیز امروز با انتشار یک خبر نوشت:همه جناحها با واردات خودرو موافقند و با وارادت قیمت ها کاهشی می شود
در متن این خبر آمده بود که اگر مجوز واردات خودرو داده نشود، بازار خودرو قطعاً به همین شکل ادامه خواهد یافت و چه بسا خودروهای خارجی گرانی قیمت بیشتری را تجربه کنند و قطعاً با هر یک میلیون تومانی که خودروهای خارجی افزایش قیمت پیدا میکنند، خودروهای داخلی هم گران میشوند؛ اما اگر مجوز واردات خودرو داده شود بدون شک بازار خودروهای خارجی و داخلی از آن متاثر میشود و قیمتها روند کاهشی به خود میگیرد.
روز دوشنبه مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از کارگران به موضوع واردات اشاره کردند. حضرت آیتالله خامنهای گفتند: «بر اساس آمارهای کارشناسان، هر یک میلیارد دلار واردات از اجناس دارای تولید داخلی مانند کفش، پوشاک و لوازم خانگی، به تعطیلی ۱۰۰ هزار فرصت شغلی در کشور منجر میشود. البته خودروسازها از این حرف سوءاستفاده نکنند زیرا وضع آنها تعریفی ندارد و مقصود، آن جاهایی است که تولید خوب و با کیفیت دارند.»
نمایندگان مجلس نیز در بودجه سال جاری با واردات 70 هزار تا 100 هزار دستگاه خودرو موافقت کردهاند؛ در این میان محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی 10 اردیبهشت ماه مجلس با موافقت برای واردات خودرو، گفت: «در شرایطی قیمت تمام شده خودرویی مثل پراید ۲۰۰ میلیون تومان است که حتی با ارز حدود ۲۵ هزار تومان هم میتوان خودروهایی با قیمت ۵ هزار و ۵۰۰ دلار با کیفیت بسیار عالی وارد کشور کرد.»
این گفتهها نشان میدهد که سیاستگذاران و تصمیمگیران اقتصادی کشور با واردات خودرو موافق بوده و اگر خردادماه واردات خودرو آزاد شود، هیچ جناح و گروهی روبهروی واردکنندگان خودرو نمیایستد.
در ادامهی این خبر و دربارهی ریز هزینه کرد یک واردکننده برای واردات یک خودرو نوشته شده بود:
حدود 21 مجموعه از واردکنندگان خودرو پول دریافت میکنند که در سایر کشورها در راستای رساندن خودرو با قیمت مناسب به مردم چنین اتفاقی رخ نمیدهد. واردکننده باید برای هزینههای پیش ورود که شامل 4 بخش مجوز سازمان ملی استاندارد، مجوز مرکز ملی اصناف، مجوز بهینهسازی سوخت و مجوز محیط زیست میشود، پول پرداخت کند که البته باید دید برای سال جاری چه عددی لحاظ خواهد شد.
هزینه بعدی ارزش CIF است. بر این اساس ارزش گمرکی تمامی خودروهای قابل ورود طبق تبصره 1 بند 4 ماده 17 آییننامه اجرایی قانون امور گمرکی پس از تعیین در کمیته تبصره 6 قانون خودرو منتشر میشود. هزینه بیمه بینالمللی هم دیگر عددی است که واردکننده نسبت به پرداخت آن باید اقدام کند. هزینه ثبت سفارش هم در لیست پرداختیهای واردکنندگان است؛ کارمزد ثبت سفارش در وزارت صمت برای همه کالاهای وارداتی از طریق فرمول مبلغ کل پروفرما X نرخ روز ارز تقسیم بر 2000 محاسبه میشود. مبحث دیگری که میتوان به عنوان اصلیترین هزینه واردکننده اشاره کرد، حقوق ورودی است. این بخش دربرگیرنده 6 نوع تعرفه مصوب شامل مشمول 55 درصد حقوق و عوارض گمرکی (خودروی سواری کمتر از 1500 سیسی)، مشمول 75 درصد حقوق و عوارض گمرکی (خودروهای سواری بین 1500 تا 2000 سیسی)، مشمول 95 درصد حقوق و عوارض گمرکی (خودروهای سواری از 2000 تا 2500 سیسی)، تا 1500 سیسی حقوق ورودی 5 درصد ارزش گمرکی (خودروهای هیبریدی بدون پایه برق «بنزین - هیبرید و دیزل هیبرید»)، از 1501 تا 2000 سیسی حقوق ورودی 15 درصد ارزش گمرکی و از 2001 تا 2500 سیسی حقوق ورودی 35 درصد ارزش گمرکی، است.
وزیر صمت: واردات خودرو محدودیت نخواهد داشت
وزیر صنعت، معدن و تجارت در برنامه خبری شبکه یک درباره واردات خودرو اظهار داشت: از سال 97 با توجه به اینکه تراز ارزی کشور به هم ریخته بود واردات خودرو ممنوع اعلام شد آن مصوبه تا اردیبهشت ماه سال جاری مهلت داشت اما با پایان یافتن این مصوبه در دولت مساله واردات خودرو مطرح شد و کلیات آن تصویب شده است.
الان چند رویداد با هم اتفاق میافتد هم اینکه مهلت مصوبه پایان یافته است و منعی برای واردات وجود ندارد و از طرف دیگر تراز ارزی کشور در وضعیت خوبی قرار دارد و فشار به منابع ارزی کشور وارد نمیشود.
فاطمی امین اظهار داشت: در مصوبه که درخصوص واردات خودرو در حال نهایی شدن است اول نکته این است که تمرکز ما برای واردات خودروهای اقتصادی است، در سالهای قبل از 97 عمدتا خودروهای گران قیمت، لوکس و تجملی وارد میشد و بخشی خاص از مردم از آن بهرهمند میشدند اما اکنون تمرکز ما بر واردات خودروهای اقتصادی است.
دیدگاه تان را بنویسید