[مریم شکرانی] | توییت نامزدهای نمایندگی مجلس یازدهم درباره میزان داراییشان در حالی خبرساز شده است که هیچ سامانهای وجود ندارد تا ادعای مدیران و کاندیداهای نمایندگی مجلس را شفافسازی کند. عمده بهانه مدیران ایرانی در اینباره نبود بانکهای اطلاعاتی است. ادعایی که اکبر ترکان، مشاور سابق روحانی در گفتوگو با «شهروند» آن را اکیدا
رد میکند.
البته همین چند وقت اخیر، ٨٠میلیون ایرانی برای دریافت یارانه بنزین آنقدر دقیق رصد شدهاند که حتی مدل خودروی افراد و سفرهای خارجی و البته گردش مالی حسابهایشان بهصورت پیامک برای آنان ارسال شده است. در این شرایط، ادعای برخی نامزدهای نمایندگی مجلس درباره اموالشان به اندازهای عجیب است که با معیارهای اعلامشده وزارت کار، آنان مشمول یارانه میشوند! فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد هم درباره ادعای این افراد به «شهروند» میگوید ادعای کاندیداهای نمایندگی مجلس درباره اموالشان سندیت ندارد و او این ادعاها را باور نمیکند.
شناسایی اموال ٨٠میلیون ایرانی ظرف ٣ ماه
داراییهای ٨٠میلیون ایرانی فقط ظرف سه ماه بررسی شد؛ آنقدر که مشخص شود هر شهروند ایرانی چه مدل خودرویی دارد یا سفر خارجی داشته یا نه یا گردش مالیاش ظرف سالهای ٩٦، ٩٧ و ٩٨ به چه صورت بوده است؟ جزئیات بررسی این همه شهروند ایرانی برای پرداخت یارانه بنزین بهحدی بود که حتی صاحبان حسابها و کارتخوانهای اجارهای هم شناسایی شدند، اما از این بانکهای اطلاعاتی تا چه حد برای راستیآزمایی ادعای مسئولان استفاده میشود؟
ادعاهای عجیب برخی مدیران ایرانی درباره اموال و داراییشان بارها خبرساز شده است. عباس آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی در نشست استیضاحش در اسفند ٩٦ به مجلس گفت که پدربزرگش وصیت کرده است لباس خوب بپوشد و این موضوع نشان ثروتمندی او نیست! آخوندی صحبتهایش را اینگونه ادامه داد که موجودی حساب بانکیاش فقط ٤میلیون تومان است و دخترش تنها ٦٣٠هزار تومان دارد!
محمدباقر قالیباف هم بیستودوم اردیبهشت ٩٦ فهرست اموالش را رسانهای کرد. او با جزئیات بیشتر نوشت که ٣میلیون تومان در بانک ملی دارد، در بانک شهر ٢٥میلیون تومان پول سپردهگذاری کرده است و یک باب مغازه ١٥ متری هم در بازار خیام مشهد به نام اوست. پسرش اسحاق قالیباف هم مطابق گفته پدر یک پاترول قدیمی مدل ٧١ دارد و یک موتورسیکلت، بهعلاوه یکمیلیون تومان موجودی حساب بانکی!
نامزدهای انتخاباتی که مشمول یارانه هستند!
این دستفرمان را حالا برخی از کاندیداهای نمایندگی مجلس در پیش گرفتهاند و با توییتهایی درباره میزان اموال خود ادعاهای عجیبی مطرح کردهاند. واو. الف یکی از کاندیداهای نمایندگی مجلس فهرست اموالش را اینطور توصیف کرده است که یک خودرو پراید مدل ٩٤ دارد و یک موتورسیکلت فرسوده مدل ٨٤! بهجز این، پدر همسرش ملکی را در شهرستان به شیوه صوری به نام او زده است تا بتواند روی آن ملک ١٠٠میلیون تومان وام بگیرد و مستأجری کند.
ع.خ دیگر کاندیدای نمایندگی مجلس یازدهم هم گفته است که ١٧٠میلیون تومان دارایی دارد که آن هم صرف رهن یک آپارتمان ٩٠ متری در صادقیه شده است و یک خودرو سواری سمند مدل ٩٠ و یک باغچه ٤٥٠ متری در یک روستا جزو داراییهای اوست. میم.الف هم که کاندیدای نمایندگی مجلس در دور یازدهم است، فهرست اموالش را اینگونه تنظیم کرده است که یک آپارتمان ٧٥ متری در حکیمیه دارد که یکچهارم قیمتش وام پرداخت نشده است و با یک سمند مدل ٩١ تردد میکند. به علاوه اینکه در حساب بانکیاش فقط ٥میلیون تومان پول نقد موجود است.
با این حساب بسیاری از کاندیداهای نمایندگی مجلس و حتی مدیران تراز اول کشور مشمول یارانه میشوند. محمد شریعتمداری وزیر کار، معیارهای دریافت یارانه معیشتی را حداکثر داشتن خانه یکمیلیارد تومانی و خودرو ٢٥٠میلیون تومانی دانسته است. همچنین حقوق سرپرست خانوار نباید بالای ٥میلیون تومان باشد. از آنجایی که سازمان بازرسی کل مدعی شد که ماجرای حقوقهای نجومی به کنترل درآمده و دریافتیهای اضافه این افراد به بیتالمال برگردانده شده است، میتوان گفت مدیران زیادی بنا به ادعای خودشان درباره داراییهایشان، مشمول کمکهای معیشتی میشوند. حسین میرزایی، سخنگوی ستاد یارانه معیشتی در واکنش به این ماجرا به «شهروند» میگوید ستاد کمکهای معیشتی به این موضوع ورود نکرده است و اطلاعی ندارد که میتوان با بانک اطلاعاتی این ستاد ادعاهای مسئولان را درباره داراییهایشان راستی آزمایی کرد یا خیر؟
وزیر اقتصاد: باور نکنید
فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد اما پاسخ دیگری برای این موضوع دارد. او به «شهروند» میگوید ادعاهای کاندیداها سندیت ندارد و نمیتوان فهرست اموال آنها را باور کرد.
او درباره راستیآزمایی ادعای مسئولان درباره داراییهایشان توضیح میدهد که این وظیفه برعهده قوه قضائیه است و اطلاعی ندارد تا چه اندازه پیشرفت داشته و البته فکر نمیکند که نتایج آن به صورت شفاف برای عموم مردم قابل مشاهده باشد.
اکبر ترکان، مشاور سابق رئیسجمهوری اما قبول ندارد که بانکهای اطلاعاتی برای شناسایی اموال افراد وجود ندارد. او به «شهروند» توضیح میدهد که اطلاعات اموال ملکی و زمین در سازمان ثبت اسناد و شهرداریها موجود است و نیروی انتظامی پلاک خودروها را ثبت میکند و ثبت اسناد مدارک مالکیت خودرو و سایر اموال را دارد. ضمن اینکه شبکه بانکی هم موجودی حساب افراد را میتواند استعلام بدهد. بنابراین ادعای موجودنبودن بانکهای اطلاعاتی نادرست است و تنها ایراد این است که این بانکهای اطلاعاتی به صورت متمرکز به هم متصل نیستند تا اسناد و مدارک در اختیار تمامی ارگانها و نهادهای کشور باشد و در انبارهای بایگانی یک سازمان اختفا نشود.
ترکان: بانک اطلاعاتی داریم و ادعاها قابل راستیآزمایی است
نکاتی که اکبر ترکان مطرح میکند درواقع تعریف ساختار دولت الکترونیک است که در ایران به صورت پراکنده به اجرا درآمده است و هنوز بسیاری از ارگانها یا با دولت الکترونیک همکاری نکرده یا اسنادشان را به صورت کامل در این ساختار بارگذاری نکردهاند. گذشته از این، همین ساختار پراکنده هم از یک دیتا سنتر یا مرکز داده برخوردار نیست و اطلاعات سازمانها برای یکدیگر به دشواری قابل دسترسی است. به جز این حجم غالب اسناد برای عموم قابل مشاهده نیست. ایران درسال گذشته از بین ١٥٦ کشور جهان رتبه ٨٦ را در دولت الکترونیک کسب کرده است که همچنان رتبه قابل قبولی برای ایران به حساب نمیآید.
فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد به «شهروند» میگوید ادعاهای کاندیداها سندیت ندارد و نمیتوان فهرست اموال آنها را باور کرد.
او درباره راستیآزمایی ادعای مسئولان درباره داراییهایشان توضیح میدهد که این وظیفه برعهده قوه قضائیه است و اطلاعی ندارد تا چه اندازه پیشرفت داشته و البته فکر نمیکند که نتایج آن به صورت شفاف برای عموم مردم قابل مشاهده باشد.
در بانک های خارجی چقدر پول دارند