یوسف مولایی با اشاره به اقدام یک جانبه آمریکا در بازگرداندن تحریم های ایران اظهار کرد: آنچه که در روزهای اخیر اتفاق افتاد و آمریکا نسبت به بازگرداندن قطعنامه های شش گانه قبلی به طور یک جانبه و بر خلاف انتظار جامعه جهانی اقدام کرد قبلا از سوی کارشناسان پیش بینی شده بود، تنها تفاوت شرایط فعلی این است که الان افکار عمومی نیز در جریان اقدام آمریکا قرار گرفتند.
وی ادامه داد: این اقدام آمریکا نشان داد که نهادی بالاتر از اراده دولت ها که بتواند نظم جهانی را عادلانه برقرار کند از ابتدا هم وجود نداشته است و سازمان ملل به عنوان مکانیسم جامعه جهانی امری ناقص است. اگر 15 عضو شورای امنیت با یکدیگر هماهنگ نباشند تقریبا شورای امنیت زمین گیر می شود. اکنون شاهد هستیم که بعد از مدت ها جامعه جهانی (کشورهای عضو شورای امنیت) از توانایی که در اختیار داشت تا مانع سوء استفاده قدرت های دارای حق وتو شوند، استفاده کردند. حق وتو شاید برای اعضای دائم شورای امنیت باشد اما اعضای دیگر اگر توافق داشته باشند می توانند جلوی تصمیم گیری و اعمال نفوذ این کشورها را بگیرند.
این حقوقدان اظهار کرد: آمریکا در حدی که در مسیر منافعش باشد قوانین و مقررات بین المللی را لحاظ می کند. تا حدی که هزینه دستیابی به منافعش را این مقررات کاهش دهند. اصل مهم برای آمریکا این است که اراده اش برای تحقق برنامه ها و اهدافش محقق شود و در این مسیر حتی اگر مقررات بین المللی در عالی ترین سطح زیر پا گذاشته شود مشکلی نیست. متاسفانه با توجه به قدرت اقتصادی برتر بودن این کشور، هیچ کشوری هم یارای مقاومت در برابر آن را ندارد. شاهد بودیم که اتحادیه اروپا به همراه چین و روسیه و دیگر کشورهای همسو و حامی برجام نتوانستند یک مکانیسم و ساز و کار مالی را به جبران خروج آمریکا از برجام ایجاد کنند.
مولایی تصریح کرد: آمریکا در گذشته بارها نشان داده است که تابع مقررات و قوانین بین المللی است و اکنون شاهد هستیم که از بسیاری معاهدات و توافق نامه های بین المللی خارج شد. ترامپ در این چند سال نشان داده است که سرزنش و ناراحتی هیچ کشوری برایش مهم نیست و صرفا به پیشبرد استراتژی و منافع خود از مسیر مدنظرش توجه دارد.
وی با اشاره به رای ممتنع 13 عضو شورای امنیت به قطعنامه اخیر آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اظهار کرد: به نظر اعضای غیردائم شورای امنیت یک بار دیگر متوجه شدند که می توانند در مقابل حق وتو مقابله کنند و از امکانی که به این شکل در اختیارشان قرار گرفته است و برای سال های زیاد از آن استفاده نمی کردند، بهره ببرند.
این کارشناس مسایل بین الملل با اشاره به تحریم های اخیر آمریکا و قرار دادن نام تعدادی از مسئولان هسته ای و غیره و شرکت های ایران در لیست سیاه گفت: آمریکا تلاش کرد از مسیر شورای امنیت تحریم ها و قطعنامه های قبلی را بازگرداند اما موفق نشد و اکنون با این تحریم ها تلاش دارد تا خارج از چارچوب شورای امنیت و ساز و کار حل اختلاف برجام، آثار اجرای مکانیسم ماشه را اعمال کند و به دنیا نشان دهد که خیلی نمی توانند با اراده او مقابله کنند.
مولایی در پاسخ به این که اقدامات آمریکا علیه ایران و برجام، اقدامی انتخاباتی و تبلیغاتی است یا در چارچوب سیاست کلی این کشور و چنانچه دوباره ترامپ رای بیاورد این روند ادامه خواهد داشت؟ اظهار کرد: اقدام ترامپ در چارچوب استراتژی است که قبل از روی کار آمدن در کمپین های انتخاباتی اش بیان می کرد. معتقدم ترامپ هم چنان به سیاست فشار حداکثری علیه ایران حتی اگر دوباره رای بیاورد ادامه می دهد. به نظرم اقدامات آمریکا یک سیاست کلی است که دنبال می شود نه لزوما انتخاباتی.
انتهای پیام
دیدگاه تان را بنویسید