ارسال به دیگران پرینت

به این ۱۴ دلیل، توافق اخیر آذربایجان و ارمنستان به ضرر ایران تمام می‌شود

محمدعلی بهمنی قاجار: توافقنامه صلح قره باغ از منظرحقوقی یک یادداشت تفاهم سیاسی و غیر حقوقی است توافقنامه صرفا به معنای آتش بس بوده و، چون به تصویب پارلمان‌های دو کشور نرسیده است، اعتبار یک عهدنامه حقوقی را نداشته و دو دولت هر زمان می‌توانند این توافقنامه را فسخ نمایند.


به این ۱۴ دلیل، توافق اخیر آذربایجان و ارمنستان به ضرر ایران تمام می‌شود

توافقنامه قره باغ ، اگرچه با تامین برخی خطوط قرمز ایران همراه بود ، اما نمی توان چشم بر ابعاد گوناگون و مفصل زیانی که ایران در پی این توافقنامه می بیند، بست. مهم‌ترین ابعاد این مسئله عبارتند از :

۱. محدود شدن ارتباط ایران با ایروان

بر فرض که تکذیبیه ها درست باشد و کریدور ارتباط باکو و‌نخجوان از کنار مرز ایران نگذرد باز هم از هر مسیری عبور کند، ارتباط مستقیم ایران با ایروان را قطع می کند ، ضمن این که اگر تکذیبه هایی نادرست باشد که دیگر ارتباط مستقیم ایران ‌با ارمنستان قطع خواهد شد .

۲. قطع وابستگی کامل نخجوان به ایران

نخجوان تا پیش از این توافقنامه در عمل شهرکی درون خاک ایران و بدون ارتباط با سرزمین اصلی جمهوری آذربایجان بود و در همگی مسایل و امور روز مره خود به ایران وابسته و نیازمند بود ، پس از این توافقنامه ، نخجوان از زیر سایه ایران خارج می شود و این توافقنامه را می توان از دست دادن دوباره نخجوان دانست .

۳. قطع وابستگی آذربایجان به ایران برای اتصال به نخجوان

نیاز و وابستگی جمهوری آذربایجان به ایران برای اتصال به نخجوان از میان می رود .

۴. کاهش نیاز آذربایجان به ایران برای اتصال به دریاهای آزاد

اگرچه آذربایجان به عنوان یک کشور محصور در خشکی پیش از این هم می توانست از طریق گرجستان نیز به دریای آزاد وصل شود ، اما ارتباط آذربایجان با نخجوان و از این طریق با ترکیه نیاز آذربایجان به اتصال به خلیج فارس و دریای عمان برای دسترسی به آب های آزاد را بیش از پیش کاهش می دهد .

۵. قطع ارتباط ایران با قره باغ

ایران تا پیش از تحولات اخیر با توجه به حضور ارمنی های ارتساخ در فضولی و خدا آفرین در عمل همسایه قره باغ بود و توان نقش آفرینی بیش‌تری در منازعه قره باغ را داشت ، در صورت وجود دولتی قدرتمند در ایران ، اتصال قره باغ متکثر الاقوام و در عمل بی صاحب به ایران نه یک آرزو بلکه یک خواسته عملی و واقع بینانه بود ، اما در نتیجه تحولات اخیر قسمت اعظم قره باغ کماکان ارمنی و البته زیر سلطه مستقیم روسیه باقی مانده و مرز قره باغ با ایران هم در تصرف جمهوری آذربایجان قرار کرفته است .

۶. اتصال ترکیه به جمهوری آذربایجان

تاکنون ترکیه تنها براثر قصور و تقصیر رضاشاه در حفظ قره سو و ارارات کوچک ، چند کیلومتری مرز مشترک با نخجوان داشت ، مرزی که در واقع حاصل عدم اطلاع و حساسیت رضاشاه نسبت به مسایل ژیوپولتیک و از سویی طمع وی به اموال اقبال السلطنه ماکویی بود ، رضاشاه با کشتن اقبال السلطنه ماکویی ، به فکر غارت اموال وی بود ، اما این طمع ورزی شخصی وی ، راه را برای اتصال ترکیه به نخجوان باز کرد ، اما این نقطه اتصال چند کیلومتری برای وصل ترکیه به خاک اصلی جمهوری آذربایجان کافی نبود ، اما هم اکنون ، ترکیه با کریدور مندرج در توافقنامه قره باغ به خاک اصلی جمهوری آذربایجان متصل خواهد شد.

۷. اتصال ترکیه به دریای خزر

ترکیه پس از اتصال به جمهوری آذربایجان به دریای خزر هم وصل خواهد شد و بی تردید از این پس شاهد نقش آفرینی بیشتر ترکیه در مسایل پیرامون انرژی خزر خواهیم بود ، هم چنین افزایش تنش های قومی ذر گیلان و حد فاصل استان های گیلان و اردبیل دور از انتظار نیست.

۸. محکم شدن کمربند توران از مغولستان تا ترکیه

با وصل این کریدور و حذف ارامنه از مسیر بین نخجوان و باکو ، کمربند پان تورانی از مغولستان به قرقیزستان و ازبکستان و قزاقستان و ترکمنستان و خزر و آذربایجان به ترکیه وصل خواهد شد و سودای امپراتوری پان تورانی کامل خواهد شد .

۹. حذف ایران از مسیر انرژی آسیای مرکزی

ترکمنستان و قزاقستان به راحتی و با توسل یه دریای خزر و آذربایجان و کریدور آذربایجان و نخجوان می توانند به ترکیه وصل شده و بدون نیاز به ایران ، نفت و گاز خود را ترانزیت نمایند .

۱۰.عدم احتیاج ترکیه به گاز ایران

ترکیه با وصل شدن به باکو دیگر نیازی به گاز ایران نخواهد داشت.

۱۱. محدود شدن امکان انتقال گاز ایران به اروپا

با حضور روس ها در قره باغ و در مرز ایران و ارمنستان، امکان صدور گاز ایران به اروپا از مسیر ارمنستان ‌گرجستان و دریای سیاه بیش از پیش تضعیف می گردد.

۱۲.حضور روس ها در مرز ایران

حضور نظامیان یک ابرقدرت در مرز ایران به طور طبیعی یک عامل تهدید کننده امنیت ملی ایران خواهد بود.

۱۳.بازتر شدن دست اسراییل در باکو

با حمایت همه جانبه اسراییل از باکو در جنگ و متعاقب آن ، سپاسگزاری باکویی ها از اسراییل با بلند کردن پرچم اسراییل در جشن های خیابانی باید شاهد دست باز تر اسراییل و پهبادهای آن در بیخ گوش ایران و پایتخت ایران باشیم.

۱۴. ورود تکفیری ها به معادلات قفقاز

تکفیری ها به صحنه آمده و تاثیر گذار هم بودند بنابراین امکان استفاده از آنان در تحولات بعدی نیزمنتفی نیست.

با این وجود توافقنامه صلح قره باغ از منظرحقوقی یک یادداشت تفاهم سیاسی و غیر حقوقی است توافقنامه صرفا به معنای آتش بس بوده و، چون به تصویب پارلمان‌های دو کشور نرسیده است، اعتبار یک عهدنامه حقوقی را نداشته و دو دولت هر زمان می‌توانند این توافقنامه را فسخ نمایند، از آن جا که قواعد حقوقی تعیین کننده مرز‌ها عالی‌ترین قواعد حقوق بین الملل بوده و حتی در زمره قواعد امره حقوق بین الملل قرار دارند، توافقنامه صلح قره باغ هرگز نمی‌تواند که مرز جدیدی ترسیم نماید، هرگونه تعیین مرز براساس این توافقنامه مغایر حقوق بین الملل و باطل است، کریدور‌های ایجاد شده در خاک دو کشور برای ایجاد ارتباط جاده‌ای در چارچوب حق حاکمیت ملی کشور میزبان کریدور قابل تفسیر بوده و آن کشور می‌تواند هر زمان اراده نماید این کریدور‌ها را مسدود نماید، هم چنین حضور نیرو‌های روسی نیز، چون ناشی از هیچ مصوبه بین المللی نبوده و مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار نگرفته است، لازم الاجرا نبوده و هر زمان دولت ارمنستان یا در قلمرو آذربایجان، دولت آذربایجان اراده نماید، این نیرو‌های روسی باید از منطقه خارج بشوند و امکان استقلال جمهوری خود خوانده ارتساخ با توسل به حق تعیین سرنوشت کماکان منتفی نیست به ویژه این که ساختار اداری و قلمرو و جمعیت این جمهوری نیز کماکان پابرجا است.

از سوی دیگر، ایران در راستای دفاع مشروع در صورت بروز هر تهدید امنیتی از قره باغ می‌تواند در این منطقه مداخله نظامی نماید و نیز در راستای مسولیت حمایت و مداخله بشردوستانه می‌تواند از موجودیت جمعیت‌های بومی منطقه در برابر خطراتی هم، چون: نسل کشی و جنایت علیه بشریت، صیانت نماید.

محمدعلی بهمنی قاجار؛ پژوهشگر تاریخ و حقوق بین الملل

 

منبع : انتخاب
به این خبر امتیاز دهید:
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    • ناشناس ارسالی در

      عالی بود

    • ناشناس ارسالی در

      ایران باید باتمام قوااز این به بعد ارمنستان را قوی کند چراکه ناتوانی ارمنستان برای ایران خیلی گران تمام شد چیزی که خیلی ها که فکر دیگری داشتند دیگر امروز بر این امر واقف هستندتا دیگر باعث سرشکستگی ایران بیش از این نشود

    • نامی ارسالی در

      مرگ بر دشمنان ایران و ایرانی

    • ناشناس ارسالی در

      جاوید باد ایران

    • رحیم ارسالی در

      زنده باد اسلام شیعی و ایران

    • امین ارسالی در

      آدم میمیرد
      ذلت نمیپذیرد
      مردم عزیز ایران توجه فرمایید
      مردم عزیز ایران توجه فرمایید
      خطر کاملاً جدی هست بنده به عنوان یک آذری، ترکیه را یک کشور کاملاً خود فروخته میدانم و اعتقاد دارم اگر قدرت نابودی ایران را داشته باشد بی دریغ صبر نمیکند

      برای سلامتی امام زمان و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران صلوات بفرستید

      • حسین ارسالی در

        زنده باد ایران

    • آرین ارسالی در

      من از این مطلب به این نتیجه رسیدم که در این جنگ ما بیشتر از ارمنستان شکست را متحمل شدیم

    • سیاکبر سیدی ارسالی در

      درودبر ایران ایرانی، تاریخ نشون داده که روسیه کمونیست، همیشه دشمن ایران بوده، و به نفع اذربایجان وترکیه و به ضرر ارمنستان ودرنهایت ایران تصمیم گرفت،. و ازقدیم، شعار دشمن ایرانی،،،، عرب است وعثمانی.

    • ناشناس ارسالی در

      سوزشتان ان شالله مستدام باشه و از این سوزش و عصبانیت به درک واصل بشید.

      • باران ارسالی در

        منم ب عنوان یک آذری ایرانی اصلا ب این تحرکات دلخوشی ندارم

        آذربایجان باکو فرهنگ و غیرت آذریا ایرانی رو ندارن یعنی طی چندین ساله جدایی شون همه معادلاتشون و رنگ باخته بخاطر همزبانی شون باما آذریا اونقد وابستگی نداریم یکی ش هم وابستگی شون ب اسرائیل تعدادی شیعه خالص هم بینشون ک هستن تو همین جنگها پیشمرگ شون میکنن و ب شهادت میرسند اینطوری ریشه شون از بین میخان ببرن
        تو خیلی مراسمهای مذهبی یا مراسم های قدس حکومت اذربایجان ب دستور اسرائیل شیعیانشون ب خاک و خون میکشن
        بقول خودمون همدلی از همزبانی بهتره هس

        درصورتیکه تظاهرات فساد برانگیز مث همجنس بازان یا مراسمات غیر آذری و اروپایی و غربی براحتی تو خیابان های باکو برگزار میشه

    • محسن حسنی نسب ارسالی در

      چقدر زیبانوشتید
      بنده استاد تاریخ وتمدن ایران هستم.
      خیلی توی جریان جنگ بینشون احساسی عمل کردیم واینجاست که جای خالی سیاستمدارهای دلسوز برای کشورمون رامیبینیم.
      قسمتهای بزرگی ازدریای خزر راکه ازدست دادیم.
      ترکیه جاشو داره تومنطقه بازمیکنه و شمابعدازچندسال میبینید که ترکیه به جنگ بامامیاد.
      این خط این نشون.
      ولی گذشته و راههای زیادی داریم.
      یه راحتی میتونیم شرایط رابرگردونیم ولی باااین سیاست فعلیمون نه.
      فقط موندم کجاهستنداون شاهسون ها و قزلباشهامون
      کجاهستند ستارخان ها وباقرخان هامون
      به این لایک ها وفیک ها هم توجه نکنید زمان مشروطه هم ازین منافقین بودند و اگه سیل شیعیان و وطن پرستانمون راه بیافته میبینید که از عثمانی و ترکیه چیزی نمیمونه.
      یاعلی
      به خودمون بیایید

      • ناشناس ارسالی در

        عاللییییی

    • Masoud ارسالی در

      من چندین سال در کشورهای روسی زبان تحصیل و کار کرده ام و با بیشتر موارد ۱۴ گانه بالا موافقم و آفرین به نویسنده آگاه و دلسوز سرزمینم.
      اگر به حوادث دهه ۹۰ میلادی و درخواست بزرگان تالش از سران جمهوری اسلامی نگاه کنیم و اینکه چگونه تالشهای ایرانی تبار زیر ظلم و زور جمهوری آذربایجان له شدند و روند ها را دنبال کنیم به نتیجه ای بهتر از امروز نخواهیم رسید.
      ارمنستان و گرجستان تنها دو کشور کوچک نیستند بله دروازه ایران و آذربایجان به اروپا و غرب می باشند تا بتوانیم از مونوپل ترکیه رهایی پیدا کنیم.

    • حافظ ارسالی در

      درطول تاریخ هرگاه دولتی ضعیف بر ایران حکومت می‌کرده روسیه خائن و ترکیه به فکر نابودی ایران وایرانی بودند مثل الان که مسولین ما خواب تشریف دارند وخطرات ومنافع ایران را نمی بینند آذری ها با شرف همیشه ودر کنار دیگر اقوام ایرانی واسه ایران جان داده اند ما خطرات را با وجود خود حس می‌کنیم ولی اراده‌ از مسولین که مطیع روسیه هستند برنمی‌آید چرا روسیه وترکیه واسرائیل باید دخالت کنند ومنافع ببرند وترکش وموشک تو ایران به زمین بخورد

    • سعید ارسالی در

      قره باغ خاکا
      ایران هست تمام
      یاشاسین ایران

    • پژمان تورک تهران ارسالی در


      آذربایجان باید به ایران برگرده الهام علیف اسرائیلی هم باید مجازات بشه

    • علی ارسالی در

      هر کشوری دنبال منافع خودش
      جز ایران
      وسلام.

    • ناشناس ارسالی در

      فرماندهان ارتش تقاضا دارم از غنائم باکو قدری هم بما بدهند.مستعضعف عیرانی

    • نوید تورک ارسالی در

      بسوزید که حق شماست . حالا بگین ترک فلان . ببین تورکان باهاتون چیکار کردن . واقعا لذت بردم. ؛)

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه