بسیاری از جوانان در هنگام ازدواج چشمداشت ویژهای به تسهیلات بانکی دارند.
زیرا با توجه به تورم موجود در جامعه و رشد لجامگسیخته قیمتها بدون در نظر گرفتن این وامها بعید است که بسیاری از کسانی که تن به ازدواج میدهند از پس هزینههای شروع زندگی خود برآیند.
البته تا پیش از این انتقاداتی به مبلغ وامی که بانکها به زوجین میپرداختند وارد بود، اما دولت با افزایش 20 میلیونی مبلغ وام ازدواج اراده خود در تسهیل ازدواج جوانان را نشان داد. مفاد بند (الف) تبصره (16) قانون بودجه سال 1399 نیز نشان میدهد مبلغ وامها تا 50 میلیون تومان افزایش داشته و دوره بازپرداخت آن هفتساله در نظر گرفته شده است.
با این حال برخی از شهروندان و کارشناسان باز هم اظهار دارند که تعدادی از بانکها یا از پرداخت این تسهیلات به دلیل نرخ پایین بهره آن سرپیچی میکنند یا برای اخذ ضامن چنان شرایط سختی پیشروی متقاضیان میگذارند که زوجین عطای وام را بر لقایش ببخشند.
وام ازدواج اولویت تسهیلات قرضالحسنهای
با توجه به انتقادات نسبت به نحوه وامدهی بانکها، بانک مرکزی به ارائه توضیحاتی در این باره پرداخت. به گزارش این بانک بهرغم ده برابرشدن مبلغ تسهیلات ازدواج در فاصله زمانی سالهای 1395 تا 1398، تعداد متقاضیان در انتظار اخذ تسهیلات ازدواج در این دوره زمانی به میزان قابل توجهی کاهش داشتهاند. همچنین شبکه بانکی در سال گذشته بالغ بر 263 هزار میلیارد ریال تسهیلات ازدواج به حدود 843 هزار نفر اعطا کرده که این میزان نسبت به مبلغ تسهیلات مشابه اعطایی در سال 1397 بیش از 70 درصد رشد داشته است. از ابتدای سال جاری تا تاریخ 22 خرداد 1399 نیز بهرغم افزایش سقف فردی تسهیلات از 300 میلیون ریال به 500 میلیون ریال، تعداد 92 هزار و 450 فقره تسهیلات ازدواج به ارزش بالغ بر 47 هزار میلیارد ریال در شبکه بانکی پرداخت شده که از این تعداد 4418 نفر مشمول تسهیلات ایثارگری ازدواج به میزان 100 میلیون تومان برای هر نفر بوده است. همچنین تعداد متقاضیان در انتظار اخذ تسهیلات ازدواج تا تاریخ 22 خرداد 99 برابر با 300 هزار و 792 نفر است که از این تعداد، 154 هزار و 240 نفر در مراحل تکمیل پرونده و انعقاد قرارداد جهت اخذ تسهیلات قرضالحسنه ازدواج قرار دارند. همچنین سختگیریهای مربوط به ضمانت بانکی از سال 1396 برداشته شده است. چنانچه زوجین در سامانه ازدواج هر دو یک بانک را انتخاب کرده باشند، ارائه یک ضامن معتبر، منوط به کفایت میزان حقوق دریافتی آن ضامن برای اقساط هر دو قرارداد زوجین امکانپذیر است. اگر متقاضیان اخذ تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به همان بانک دریافتکننده یارانه خود مراجعه کرده باشند، اعطای تسهیلات به پشتوانه یارانه واریزی قابل اجراست. همچنین ضمانت یک نفر کارمند رسمی، پیمانی، بازنشسته دولت، نیروی نظامی و انتظامی، نهادها و موسسات عمومی، کارگر یا کارمند شرکتهای تولیدی صنعتی بزرگ و فعال، با ارائه آخرین فیش حقوقی و حکم کارگزینی و... امکانپذیر است. حال اگر همین افراد در شرف ازدواج باشند ارائه گواهی تعهد کسر اقساط از سازمان مربوطه به همراه ارائه فیش حقوق و حکم کارگزینی منوط به آنکه مانده حقوق نامبرده کفایت کند، پذیرفته شده و نیازی به اخذ ضامن نیست. علاوه بر این، ضمانت یک نفر کاسب دارای پروانه کسب که در زمان اعطای تسهیلات دارای فعالیت اقتصادی دایر باشد، پذیرفته میشود. ضمانت یک نفر دارنده حساب جاری فعال و خوشحساب که به تائید و تشخیص شعبه پرداختکننده رسیده باشد، از دیگر امکاناتی است که بانک مرکزی در نظر گرفته است. در مورد متقاضیان تسهیلات در مناطق روستایی، ضمانت یک نفر ساکن روستا که اهلیت و صلاحیت او توسط شورای اسلامی روستا تایید شود کافی است. سفته، چک معتبر و سپردههای متقاضی و بستگان آنان از دیگر وثایق معتبر به حساب میآید. نکته مهم دیگر این است که وام ازدواج در اولویت تسهیلات قرضالحسنه قرار دارد.
دیدگاه تان را بنویسید