بیش از 90 درصد آب ایران در بخش کشاورزی مصرف میشود. کشاورزی هنوز در کشور به صورت سنتی انجام میشود و به دلیل سیاستهای کلان و تصمیمات استراتژیک تقریباً غالب نیازهای حیاتی کشور در بحث امنیت غذایی در داخل تولید میشود. با این حال ایران اکنون در اوج تنش آبی است و در طول قرنها بیش از هر زمانی خطر کمآبی حیات اکوسیستمی ایرانزمین را تهدید میکند. یکی از راهکارهای مدیریت منابع آب و کاهش تبعات هولناک آن ازجمله فرونشست زمین، رفتن به سمت کشاورزی گلخانهای و کاستن از حجم هدررفت آب در کشاورزی سنتی است.
از سویی در دنیا ادعا میشود که رشد بخش کشاورزی تا 2 /3 برابر بیشتر از سایر بخشها در کاهش فقر موثر است. ارزش بازار گلخانههای تجاری جهانی در سال 2021، 8 /34 میلیارد دلار بوده و قرار است تا سال 2030 به 9 /78 میلیارد دلار افزایش یابد. بازار جهانی گلخانه در سال 2020، 94 /23 میلیارد دلار ارزشگذاری شد. پیشبینی میشود این میزان تا سال 2026 به 67 /43 میلیارد دلار برسد و نرخ رشد سالانه مرکب 3 /9 درصد را در طول دوره پیشبینی (2026-2021) نشان دهد.
در چهار ماه نخست سال 1403 نزدیک به ۲۴۰ هزار تن محصولات گلخانهای به ارزش ۱۵۰ میلیون دلار از ایران صادر شده است و در سال گذشته طبق آمار گمرک ایران بیش از ۷۰۰ هزار تن محصولات گلخانهای، زینتی و قارچ خوراکی به ارزش ۳۱۶ میلیون دلار صادر شد.
در حال حاضر مجموع سطح گلخانههای احداثشده و در حال احداث کشور ۲۷ هزار هکتار است و طبق آمار رسمی سال ۱۴۰۱ سطح گلخانههای احداثشده حدود ۱۸ هزار و ۲۳۹ هکتار است.
دیدگاه تان را بنویسید