درمان خانگی سنگ کلیه چیست؟
کلیه مسئول دفع آب و مواد زائد از بدن است.هنگامی که بدن دچار کم آبی میشود، حرکت مایعات از کلیه به آرامی صورت میگیرد و فرصت بیشتری دارد که در این مسیر با نمک و مواد معدنی ترکیب شود و سنگهای رسوبی را در مجاری ادراری تشکیل دهد.
علاوه بر کم آّبی بدن که باعث ایجاد سنگ کلیه میشود عواملی مختلفی نیز باعث به وجود آمدن سنگ کلیه میشود مثل رژیم غذایی، دارو، شرایط پزشکی و ژنتیک. سنگ کلیه انواع مختلفی دارد مانند اگزالات کلسیم و فسفات کلسیم، سنگهای اسید اوریکی و استروویت که حدود 70 درصد سنگهای کلیه از جنس اگزالات کلسیم هستند.
علائم شایع سنگ کلیه داشتن درد در ناحیه کمر، شکم و یا پهلو است. حالت تهوع، استفراغ، ادرار خونی، درد همراه با ادرار، تکرر ادرار، عدم دفع ادرار، بوی بد و کدری ادرار و تب و لرز از علائم دیگر وجود سنگ کلیه هستند.
این علائم معمولا زمانی اتفاق میافتد که سنگ از کلیه خارج شده باشد. سنگهایی که در کلیه هستند باعث ایجاد درد نمیشوند. درد زمانی رخ میدهد که سنگها شروع به حرکت از کلیه کرده و باعث ایجاد انسداد شوند.
پزشکان توصیه میکنند که تغییر سبک زندگی میتواند به کاهش خطر تشکیل سنگ کلیه در آینده کمک کند.
مایعات بنوشید
دلیل اصلی تشکیل سنگ کلیه این است که به اندازه کافی مایعات نمینوشید. هیدراته ماندن یکی از مهمترین عوامل پیشگیری است. هیدراته کردن بدن با نوشیدن مایعات سبب میشود نمک و رسوبات با ادرار خارج شوند به همین دلیل توصیه میشود که روزانه حدود 3 لیتر مایعات بنوشید. لازم به ذکر است که نوشیدن آب بهترین انتخاب است.
مرکبات مصرف کنید
میوهها و سبزیجاتی مانند لیمو، لیموترش، گوجهفرنگی، طالبی و پرتقال حاوی میزان بالایی سیترات هستند و سیترات میتواند سنگهای کلیه از جنس رسوبات کلسیمی را در خود حل کند. مرکبات را همچون سپر در نظر بگیرید یعنی هر چه مرکبات بیشتری مصرف کنید، سپر محافظتی شما در برابر ایجاد سنگ قویتر خواهد بود. افراد مبتلا به بیماری کرون یا افرادی که برای لاغری جراحی انجام دادهاند ممکن است برای جذب سیترات از طریق رژِیم غذایی با مشکل مواجه شوند بنابراین پزشک ممکن است برای این افراد دارویی برای افزایش میزان سیترات تجویز کند.
از خوردن کلسیم نترسید
از آنجایی که شایعترین سنگ کلیه از نوع اگزالات کلسیم است، بسیاری از مردم تصور میکنند که عدم مصرف کلسیم به پیشگیری از سنگ کلیه کمک میکند. زمانی که ما غذای حاوی اگزالات میخوریم، این ماده در دستگاه گوارش و روده حرکت کرده و از طریق ادرار دفع میشود. هنگامی که اگزالات در روده حرکت میکند، میتواند به کلسیم بچسبد و با ادرار دفع شود. اما مصرف کم کلسیم باعث میشود که اگزالات نتواند دفع شود و باعث ایجاد سنگ کلیه شود. شما باید روزانه حدود 1000 تا 1200 میلیگرم کلسیم مصرف کنید. رژیم غذایی کم اگزالات برای جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه بهترین گزینه است. غذاهایی که حاوی مقدار زیادی اگزالات هستند عبارتاند از اسفناج، چغندر، ریواس و آجیل. چای سیاه باید در حد اعتدال مصرف شود.
مراقب مصرف سدیم باشید
مصرف غذاهای کم سدیم حدود 2000 تا 2300 میلیگرم در روز به پیشگیری از سنگ کلیه کمک میکند اما مصرف بیش از حد سدیم میتواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود. پیتزا، پاستا، نان، بیکن، سوسیس، غذاهای فرآوری شده، غذاهای کنسروی و ترشی حاوی مقادیر بالای سدیم هستند.
چه زمانی باید برای سنگ کلیه به پزشک مراجعه کرد؟
اگر درد شدید در ناحیه پهلو، حالت تهوع یا استفراغ غیر قابل، تب بالای 38 درجه سانتیگراد، مشکل در دفع ادرار، ادرار حاوی لخته خون دارید باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
اگر روی پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه تمرکز نکنید، سنگها میتوانند رشد کنند و به مشکل بزرگتری تبدیل شوند.
(استفاده از مطالب اختصاصی 55آنلاین بدون ذکر منبع ممنوع است.)
دیدگاه تان را بنویسید