رضا جهانفر پژوهشگر و نویسنده تاریخ معاصر در نشست تخصصی هجوم متفقین به ایران و نقش ارتش ایران اظهار کرد که یکی از دلایل تسهیل کننده اشغال ایران توسط متفقین، سقوط سرمایه اجتماعی و عدم انجام مقاومت مردمی در سطح وسیع در برابر متجاوزین روس و انگلیس و آمریکایی بود. در میان گروه های مرجع ، صرفا تعدادی از کارکنان ارتش ایران به ویژه نیروی دریایی بودند. که برای دفاع از سرزمین اقدامات ماندگاری انجام دادند. البته نیروی دریایی در برابر متفقینّ حدود ۶۰۰ شهید داشت.
شهادت شهید دریابان غلامعلی بایندر فرمانده وقت نیروی دریایی در برابر انگلیسی ها در سوم شهریور ۱۳۲۰ و شهادت ناو سروان یداله بایندر در برابر روسها در چهارم شهریور ۱۳۲۰ نمونه اثرگذار از وطن دوستی این شهداست. حاکمیت مرکزی ایران با صدور فرمان ترک مخاصمه ، فرصت دفاع منسجم ملی را سلب کرد.
نویسنده کتاب بایندر از مسئولین خواست که نسبت به معرفی شهدای جنگ جهانی دوم در سطح جامعه اقدام کنند. وی اظهار کرد که در هر شرایطی، شهدا افزایش دهنده سرمایه اجتماعی و عاملی برای انسجام اجتماعی هستند.
نشست تخصصی هجوم متفقین به ایران و نقش ارتش ایران، با مشارکت معاونت علوم، تحقیقات و فناوری آجا، نیروی دریایی راهبردی آجا، پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان و موزه جنگ در روز دوشنبه ۷ شهریور در رشت برگزار شد.
عباس پناهی" عضو هیات علمی پژوهشکده گیلان شناسی، سخنرانی خود را با این پرسش آغاز نمود؛ آیا ایران در رویدادهای جهانی میتواند بیطرف بماند؟
این مورخ، ضمن بررسی تحولات تاریخی ایران در جغرافیای سیاسی و ژئوپلتیک، جایگاه ایران را در بزنگاه های تاریخی بررسی کرد.
از دیدگاه پناهی، ایران به جهت واقع شدن در جغرافیایی پرحادثه، نمی تواند جایگاه بی طرفانه ای داشته باشد. به گونه ای که اسپانیا، سوئد و سوئیس در جنگ جهانی دوم اتخاذ کرده بودند. در مطالعات و پژوهش های روابط بینالملل دولت بیطرف به دولتی اطلاق میشود که دارای ویژگیها و خصوصیات خاصی است. از جمله این خصوصیات که شاید مهمترین آن نیز باشد بیطرفی چنین دولتی باید از طرف قدرتهای بزرگ به رسمیت شناخته شده باشد. در واقع بیطرفی یک دولت باید بر اساس یک توافق دستهجمعی توسط قدرتهای بزرگ تضمین شود.
وی تاکید کرد: در واقع به جهت اینکه روسها و انگلیسیها در طول جنگ جهانی دوم به ایران و خطوط مبادلاتی آن نیاز مبرمی داشتند، این مسئله به هیچ وجه موضوعیت نداشت. ایران طی دو جنگ جهانی اول و دوم تلاش داشت تا موقعیت بیطرفی خود را حفظ کند، اما رویدادهای بین المللی به گونه ای رغم خورد که کشور ایران به ناچار به منازعات بین المللی کشانده شد. به هر حال بیطرفی باید از طرف کشوری اتخاذ شود که از آزادی و استقلال عمل در سیاست خارجی برخوردار باشد. کشوری که خود بتواند خط و مشی سیاست خارجیاش را تعیین و وابستگی خارجی نداشته باشد در حالی که در جنگ جهانی اول ایران عملا در اشغال بیگانه بود و در جنگ جهانی دوم ایران به جهت ذخایر ارزشمند نفت و مسیر ارتباط جنوب به شمال و همسایگی با روسیه مورد استفاده قرار گرفت.
نکته دیگری که مورد تاکید پناهی قرار گرفت، اهمیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک ایران بوده است. با وجود این که ایران با اروپا که کانون اصلی جنگ بود فاصله داشت و دور از آلمان بود، اما روسیه به عنوان قدرتی جهانی در شمال ایران و انگلیسیها در جنوب ایران و در خلیج فارس حضور داشتند و همین امر دور ماندن از صحنه جنگ را برای ایران به امری غیرممکن تبدیل ساخت. در نتیجه مسئله بیطرفی ایران عملاً نادیده گرفت شد و اشغال ایران پیامدهای زیادی برای کشورمان به همراه داشت.
جانم فدایت نبش قبر زمان عتیق شاه رو میکنی راست و صادق و نترس هستید در خصوص یزید زمان و ظلمی که الان در گرو بی تدبیری رجال سیاسی به سر مردم از اسفند ۱۴۰۰به بعد آوردن که به نون شب قشر فقیر تا متوسط جامعه اعمم از کارگر شغل آزاد بازنشسته آوردن تیتر کنید آن زمان متفقین که بسر آمده و مدعایی هم نداره