دوم آوریل امسال مصادف با چهلمین سالگرد آغاز جنگ جزایر مالویناس است. 40 سال پیش در چنین روزی، برای بازپس گیری حاکمیت جزایر مالویناس که توسط استعمارگران اشغال شده بود، آرژانتین و بریتانیا به مصاف هم رفتند که با شکست آرژانتین به پایان رسید. در آن زمان، اقدام هژمونیک انگلیس در اشغال سرزمینهای دیگر کشورها برای تاکید بر «میراث استعماری» صدمات زیادی را به مردم آرژانتین و حتی آمریکای لاتین وارد کرد.
مسئله جزایر مالویناس در واقع موضوعی به جا مانده از تاریخ استعمار است. در سال 1816، آرژانتین پس از استقلال از استعمار اسپانیا، حاکمیت خود را بر جزایر مالویناس به ارث برد. در سال 1833، بریتانیا که در آمریکای جنوبی مشغول توسعه استعماری بود، این جزایر را به زور اشغال کرد. در سال 1965، مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه ای موضوع جزایر مالویناس را در زمره «استعمار زدایی» قرار داد و از بریتانیا و آرژانتین خواست تا برای حل و فصل اختلافات حاکمیتی به صورت دوجانبه مذاکره کنند. کمیته ویژه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد استعمارزدایی بیش از 30 بار قطعنامههایی را تصویب کرده و از دولت انگلیس خواسته تا با آرژانتین برای حل مناقشه مذاکره کند، اما همه این خواسته ها از سوی بریتانیا رد شده است.
از زمان آغاز جنگ مالویناس در 40 سال پیش، دولت و مردم آرژانتین از مطالبات خود برای حاکمیت بر این جزایر دست برنداشته و خواستار بازگشت بریتانیا به میز مذاکره شدند. بسیاری از کشورها از جمله چین، نیز آشکارا از تقاضای آرژانتین برای اعمال حاکمیت کامل بر جزایر مالویناس حمایت میکنند و از بریتانیا میخواهند که به قطعنامههای مربوطه سازمان ملل پایبند باشد و مذاکرات را در اسرع وقت برای حل مسالمتآمیز مناقشه از سر بگیرد.
اما تعجب آور این است که انگلیسیها برای تحکیم اشغال جزایر مالویناس حرکت کردهاند. در ژانویه سال جاری میلادی، آرژانتین متوجه شد که بریتانیا سامانه دفاعی هوایی را در جزایر مالویناس مستقر کرده است. این اقدام طرف انگلیسی آشکارا ناقض قطعنامه سازمان ملل است و بار دیگر بر زخم مردم آرژانتین نمک میپاشد.
کار طرف انگلیسی نشاندهنده این است که «مغزش هنوز در دوران استعمارگری باقی مانده است» و اصلاً به حاکمیت کشورهای در حال توسعه اهمیتی نمیدهد. موضوع جزایر مالویناس نه تنها یک مسئله آرژانتینی است، بلکه یک مسئله منطقهای و جهانی است و همه طرف ها باید با انگلیس که هنوز در خاک آرژانتین به استعمار میپردازد، مخالفت کنند. جزایر مالویناس نباید زخم ابدی باشد!
دیدگاه تان را بنویسید