ارتودنسی یک شاخه ای از دندانپزشکی است که برای قرار دادن دندان ها در جای مناسب و اصلاح صحیح آنها کاربرد دارد انواع مختلف ارتودنسی دندان، با هزینه های متفاوت وجود داشته که برای هر نوع فک و دهانی باید ارتودنسی مناسب انتخاب شود. مزایای انجام ارتودنسی از لحاظ زیبایی و سلامتی بسیار زیاد بوده که در ادامه بیشتر به آنها می پردازیم.
ارتودنسی چیست و چگونه انجام می شود؟
ارتودنسی یکی از روش های زیباسازی و ترتیب دهی به دندان ها است که ناهنجاری های موجود در فک و دندان را از بین می برد. زمانی که دندان های فک وضعیت طبیعی و نرمال نداشته، نیاز به استفاده از درمان ارتودنسی احساس می شود. این درمان در ظاهر بیشتر برای افرادی صورت می گیرد که دندان های کج یا انحرافات فکی دارند.
درمان ارتودنسی ( Orthodontic treatment) روشی برای صاف کردن یا حرکت دادن دندان ها برای بهبود ظاهر دندان ها و نحوه عملکرد آنهاست. همچنین میتواند به مراقبت طولانیمدت از سلامت دندانها، لثهها و مفاصل فکتان کمک کند و فشار را روی تمام دندانهایتان پخش کند.
با توجه به افزایش آگاهی مردم در سال های اخیر به خصوص در حوزه دهان و دندان ،فرهنگ سازی های گسترده ای صورت گرفته که ضرورت استفاده از ارتودنسی را درک کرده اند.
هر زمانی که دندان ها و فک ها هماهنگی و نظم و ترتیب خود را از دست بدهند، باید از متخصص ارتودنس برای ایجاد نظم و هماهنگی دندان ها و روابط طبیعی بین فک ها کمک بگیرید.
هر زمانی که احساس شود به انجام درمان ارتودنسی نیاز است؛ با مراجعه به نزد پزشکان متخصص در این حوزه، مراحل درمان صورت می گیرد. در این بخش به بررسی مراحل انجام ارتودنسی می پردازیم.
مرحله اول مشاوره و معاینه دندان
ابتدا دندانپزشک متخصص ارتودنسی در طی مشاوره با بیمار مشکلات و دغدغه های بیمار را مورد ارزیابی قرار داده و با عکسبرداری از دندان ها یک راه حل درمانی دقیق را مشخص می نماید.
مرحله دوم قالب گیری برای ارتودنسی
پس از معاینات دقیق دندان بیمار، باید برای مشخص کردن وضعیت دندان ها از آنها قالب گیری می کند.
مرحله سوم تصویر برداری در ارتودنسی
تصویر برداری در ارتودنسی طبق تشخیص متخصص ارتودنس در مراحل مختلف صورت می گیرد.
عکس رادیولوژی
opg یکی از رادیو گرافی های ضروری برای شروع درمان ارتودنسی بوده که با کمک این عکس، پزشک می تواند محل دقیق ریشه دندان ها را برای حفظ سلامتی آنها ببیند.
فتوگرافی
گرفتن عکس رنگی جهت بررسی دقیق بافت سخت و بافت نرم دهان ضروری است.
مشخص کردن هزینه
قبل از شروع به درمان ارتودنسی، دندانپزشک یک بار دیگر تمامی عکس ها و دهان و دندان بیمار را مورد بررسی قرار داده و با مشخص کردن نوع درمان و هزینه های در نظر گرفته شده، زمان احتمالی درمان را نیز مشخص می کند.
قرار دادن براکت بر روی دندان
قرار دادن براکت ها در دهان حدود ۲ ساعت زمان می برد و متخصص ارتودنسی باید با دقت و زمان زیاد این کار را بر روی دندان ها انجام دهد.
مراقبتهای بعدی دندان
پس از قرار گرفتن براکت بر روی دندانپزشک یک برنامه زمان بندی به بیمار می دهد که طبق زمان های مشخص شده، برای تنظیم براکت ها و بررسی حرکت آنها باید تحت نظر قرار بگیرد.
استفاده از نگهدارنده و خارج کردن براکت
مراجعات منظم و دقیق به متخصص ارتودنس و طی کردن مراحل درمانی سبب می شود تا وضعیت دندان و فک بیمار به حالت طبیعی در آید. پس از پایان مراحل درمان براکت ها از دهان توسط متخصص خارج می شود.
انواع ارتودنسی
انواع ارتودنسی از لحاظ نحوه انجام آن بر روی دندان، در دو دسته بندی کلی قرار می گیرند:
ارتودنسی ثابت
در ارتودنسی ثابت، تمامی دستگاه های ارتودنسی در درون دهان بیمار قرار گرفته و تا انتهای طول دوره درمان، بیماران نمی تواند آنها را از دهان خارج کنند. حدود دو سال باید این دستگاه ها در دهان بیمار بماند تا بتواند ناهنجاری های مختلف را رفع نماید.
ارتودنسی متحرک
در ارتودنسی متحرک، قالب های دندانی برای بیمار تهیه شده که جهت از بین بردن مشکلات کوچک دندانی کاربرد دارند و تحت شرایط خاص بیمار می تواند قالب های دندانی را از دهان خارج کند.
اما ارتودنسی ها از لحاظ نوع دستگاه که به صورت ثابت یا متحرک بر روی دندان قرار می گیرد، در چند دسته و گروه وجود دارد که پزشکان بر اساس هزینه ارتودنسی، نوع نیاز بیمار آنها را انتخاب می نمایند:
- ارتودنسی با براکت فلزی
- ارتودنسی با براکت سرامیکی
- ارتودنسی با براکت لینگوال
- ارتودنسی با براکت دیمون
- ارتودنسی با الاینر شفاف
- ارتودنسی فانکشنال
نکته مهم این که شاید برخی از روش ها و ابزارها از دیگری پیشرفته تر به نظر برسد؛ اما در انتخاب انواع ارتودنسی باید به نظر پزشک متخصص توجه شود. زیرا پزشک با بررسی های دقیق دهان و دندان و عکس های رادیولوژی می تواند بهترین نوع درمان را تشخیص دهد.
ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک شامل دستگاه های خاصی است که برای از بین بردن ناهنجاری های دندانی جزئی تا متوسط کاربرد دارد.
به طور معمول از لوازم ارتودنسی متحرک برای جابجایی و چرخش تک دندان ها و اصلاح مشکلات خفیف استفاده می شود. و برای چرخش و تغییر موقعیت تعداد زیادی از دندان مناسب نیست.
متحرک بودن این ارتودنسی ها و قابلیت خارج کردن آنها از دهان، موجب می شود تا افراد به شکل بهتری بعد از غذا خوردن آن را تمیز کنند. همچنین در برخی از فضاها که تمایل به استفاده از ارتودنسی ندارند، آنها را از دهان خارج نمایند.
ارتودنسی شفاف
برای رفع مشکلات دندانی از روش های مختلف ارتودنسی استفاده می شود که ابزارهای گوناگون نیز در این راه به دندان پزشکان کمک می کنند. ارتودنسی شفاف یکی از این ابزارها است که به صورت نامرئی بر روی دندان ها قرار می گیرد.
ارتودنسی شفاف در واقع نوعی قالب دندان بوده که بر روی دندان های بیمار قرار گرفته، تا بتواند مشکلات مختلف دندان ها را بدون استفاده از سیم برطرف نماید.
در ساختار ارتودنسی شفاف، هیچگونه سیمی وجود ندارد و تنها از پلاستیک های خاصی تولید می شود.
ارتودنسی سرامیکی
استفاده از براکت های سرامیکی در درمان ارتودنسی به جای براکت فلزی، ارتودنسی سرامیکی می گویند. در واقع براکت های سرامیکی، به دلیل شفاف بودن به سختی قابل مشاهده بوده و برای افرادی که با دیده شدن ارتودنسی مشکل دارند، مناسب است.
بریس های سرامیکی شبیه بریس های فلزی بوده؛ اما رنگ این بریس ها به صورت شفاف یا به رنگ دندان انتخاب می شود و سیم های بکار برده شده در آنها نیز کاملاً شفاف هستند.
از بزرگترین مزایای ارتودنسی سرامیکی، نامرئی بودن آن بوده که از لحاظ سیم و براکت مشخص نیست؛ به همین جهت ممکن است که هزینه ارتودنسی سرامیکی نسبت به ارتودنسی ثابت و معمولی بیشتر باشد.
مهمترین مزیت این نوع ارتودنسی این بوده که در عکسبرداری های رادیولوژی اختلالی در وضوح تصاویر ایجاد نمی کند.
چه کسانی نیاز به ارتودنسی دارند؟
ارتودنسی و سیم کشی دندان ها در تمامی سنین می تواند نتایج موفقیت آمیزی را به وجود بیاورد. در حال حاضر استفاده از این روش های درمانی برای رفع بسیاری از مشکلات مؤثر است.
با وجود انواع ارتودنسی متحرک و ثابت، افراد زیادی تمایل پیدا کرده اند که مشکلات دندانی خود را از طریق این روش ها رفع کنند.
چه کسانی نیاز به ارتودنسی دارند، این سوال بسیار مهمی بوده که اغلب افراد از خود می پرسند و به دنبال یافتن پاسخ مناسب هستند.
در اینجا به بررسی افرادی که به ارتودنسی نیاز دارند می پردازیم:
مشکلات تنفسی و بلع غذا
معمولاً بیمار به خاطر تنفس از دهان دچار خروپف و گاهی اوقات وقفه تنفسی می شود.
ازدحام دندان ها
در شرایطی که دندان های اضافی در دهان رشد کرده یا در موقعیت نامناسب قرار می گیرند.
اوربایت عمقی
این مشکل به گونه ای بوده که دندان های پایین جلوی دهان با بافت داخل دندان های بالا تماس پیدا می کند.
ارتودنسی فک
این نوع از ارتودنسی بر شرایط رشد فک و موقعیت دندان ها تأثیر می گذارد.
کراس بایت
این مشکل به گونه ای است که دندان های بالا داخل دندان های پایین و نزدیک تر به زبان قرار می گیرند.
از دست دادن دندان ها
در صورت پوسیدگی دندان، آسیب دیدگی یا مشکلات ارثی در بین دندان ها فاصله های غیرمتعارف قرار دارد.
اورجت
جلو آمدن دندان های بالا بیش از حد عادی که موجب پیش آمدگی شده و معمولاً به دلیل کوچک بودن فک پایین این مشکل ایجاد می گردد.
آندربایت
پیش آمدن فک پایین به گونه ای که حالت فک پایین، بلندتر است.
ایجاد اعتماد به نفس
با برطرف کردن مشکلات دندانی، طرح لبخند زیباتر شده و احساس اعتماد به نفس در افراد بیشتر می گردد.
دندانپزشک متخصص ارتودنسی کیست؟
اغلب افراد با دندانپزشکان و کار آنها آشنایی دارند؛ اما با شنیدن نام ارتودنتیست و متخصص ارتودنسی ممکن است که ابهاماتی برایشان به وجود بیاید.
باید بدانید که دندانپزشکان، پس از گذراندن دوره شش ساله دندانپزشکی می توانند درمان های غیر پیچیده دهان و دندان را انجام دهند. اما برای گرفتن تخصص حدود ۱۳ شاخه تخصصی در حوزه دندانپزشکی وجود دارد که متخصص ارتودنسی یکی از آنها است.
دندانپزشک متخصص ارتودنسی پس از گذراندن دوره سه ساله می تواند صلاحیت علمی درمان و مشکلات ناهنجاری های دندانی و فک را به دست آورد.
انتخاب یک دندانپزشک حرفه ای در این زمینه موجب شده، تا در زمینه تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های فکی بهتر عمل شود.
برای مشاهده بهترین دندانپزشکان برای ارتودنسی و سایرخدمات دندانپزشکی به صفحه لیست دندانپزشک برای ارتودنسی مراجعه کنید.
دیدگاه تان را بنویسید