رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی از حذف افزایش سن بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۱ با پیشنهاد این کمیسیون خبر داد.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی از حذف افزایش سن بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۱ با پیشنهاد این کمیسیون خبر داد.
ولی اسماعیلی، در رابطه با حذف افزایش دو ساله سن بازنشستگی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ بیان کرد: در بودجه ۱۴۰۱ بندی آوردهاند که دو سال به سن بازنشستگی اضافه شده است، به این عبارت که کسانی که دارای مدرک کارشناسی هستند ۳۲ سال و کسانی که دارای مدرک کارشناسی ارشد که ۳۵ بوده ۳۷ سال شوند. این کار با این هدف و توجیه صورت گرفته است که منبع درآمدی برای صندوق های بازنشستگی باشد.
وی افزود: اما برای اینکه درآمد صندوق ها را پایدار کنیم راه حل آن افزودن دو سال به سن بازنشستگی در بودجه سنواتی نیست. چرا که این موضوع اولا مغایر با برنامه ششم توسعه بوده و ثانیا اینکه احکام دائمی را نمیتوانیم در بودجه سنواتی بیاوریم. همچنین در کل دنیا اگر بخواهند چنین کاری انجام دهند ابتدا بازه زمانی برای این کار اعلام می کنند که مثلا هر سال سه ماه اضافه شود. به طور مثال این موضوع را دولت می تواند در برنامه هفتم بیاورد که مثلا در عرض ۵ سال هر سال ۳ ماه اضافه شود و با توجه به تبعاتی که دارد انی کار را انجام می دهند.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: دلیل اصلی حذف این مساله توسط کمیسیون اجتماعی این بود که با ذی نفعان این بحث مشورتی نشده است و افراد زیادی به بنده مراجعه کرده و اعلام کردند که ما هم روی بحث پاداش بازنشستگی حساب باز کرده و برنامه ریزی کرده بودیم که اول فروردین ۱۴۰۱ بازنشست شویم ولی الان برخی زندگی ها با این کار دارد به هم می ریزد.
اسماعیلی با بیان اینکه ما به عنوان مجلس و صدای مردم نمی توانیم این موضوع را نادیده بگیریم، بیان کرد: بنابراین این موضوع را حذف کردیم و در صحن مجلس نیز از آن دفاع خواهیم کرد تا حق مردم ضایع نشود. ضمن اینکه ما طرح پایدارسازی منابع صندوق ها را در دستور کار قرار داده ایم و راه حل آن این نیست که سن بازنشستگی را دو سال افزایش دهیم.
وی در رابطه با پیشنهاد افزایش مبلغ وام ازدواج از سوی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: این موضوع در لایحه بودجه ۱۴۰۱ آورده نشده است و به صورت کلی آورده شده بود که بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و وزارتخانه ها تصمیم بگیرند و مبلغی را مد نظر قرار دهند. اما کمیسیون اجتماعی اعلام کرده که باید مانند سال ۱۴۰۰ باشد و مبالغ آن را زیاد کردیم. کمیسیون بند الحاقی در این رابطه آورده است که از منبع تخصیص منابع و با توجه به تورم و افزایش قیمت فعلی که در خصوص لوازم خانگی وجود دارد، مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان برای هر زوج در نظر گرفته شده است. همچنین برای زوج های سن پایین هم به عنوان مشوقی برای ازدواج باشد با توجه به طرح جوانی که به عنوان پیشنهادات کمیسیون تخصصی جمع بندی کردیم که به کمیسیون تلفیق ارائه کرده ایم و از آن دفاع خواهیم کرد.
لایحهی بودجه ۱۴۰۱:
افزایش سن بازنشستگی صندوقهای بازنشستگی را نجات میدهد؟
افزایش ۲ ساله سن بازنشستگی راهکاری است که دولت برای پایدارسازی منابع صندوقهای بازنشستگی ارائه داده است.
یک شنبه هفته گذشته لایحهی بودجه ۱۴۰۱ راهی مجلس شد و یکی از مواردی که در آن توجهها را به خود جلب کرد افزایش مدت زمان پرداخت حق بیمه برای بازنشستگی از ۳۰ به ۳۲ سال بود همچنین تا به حال فقط دو سال آخر بیمه پردازی برای میزان حقوق میانگین گرفته میشد که قرار است به سه سال افزایش پیدا کند که این کار باعث کاهش حقوق بازنشستگان به نسبت قبل خواهد شد.
در متن بودجه آمده است:
به منظور پایدارسازی منابع صندوقهای بازنشستگی از ابتدای سال ۱۴۰۱،
۱ ـ سنوات خدمت مورد قبول برای بازنشستگی تمامی مستخدمین مرد و زن دارای حداقل مدرک کارشناسی معتبر در تمامی صندوقهای بازنشستگی اعم از کشوری، لشکری، سازمان تأمین اجتماعی، دو سال افزایش مییابد.
۲ ـ حداقل و حداکثر سن بازنشستگی تمامی مستخدمین مرد و زن به هر میزان سابقه خدمت در صندوق سازمان تأمین اجتماعی، دو سال افزایش مییابد. احکام قطعی هیئتهای رسیدگی به تخلفات اداری برای بازنشستگی از این حکم مستثنی است.
۳ ـ محاسبه حقوق بازنشستگی در تمامی صندوقهای بازنشستگی اعم از کشوری، لشکری، سازمان تأمین اجتماعی، براساس متوسط حقوق سه سال آخر زمان اشتغال خواهد بود.
عدم توازن بین ورودی و خروجی صندوقها
افزایش سن بازنشستگی موضوعی است که از چند سال قبل به منظور جلوگیری از بحران اقتصادی صندوقهای بازنشستگی مطرح شده بود، اما چند سالی است که توازن بین ورودی و خروجی صندوقها به هم خورده و دولت سیزدهم برای نجات صندوقهای بازنشستگی و تامین اجتماعی سن بازنشستگی را ۲ سال افزایش داده است تا با ایجاد هماهنگی در ورودی و خروجی صندوقها از ورشکستی آنها جلوگیری شود.
ابراهیمزاده معاون فنی صندوق بازنشستگی کشوری وضعیت صندوقها را این گونه اعلام کرد: ورودیهای صندوق بازنشستگی کشوری به شدت کاهش پیدا کرده است و با توجه به افزایش سن مشترکها چه از نظر سابقه بیمه و چه از نظر سن بیمه شدگان خروجیهای صندوق به طور فزایندهای افزایش پیدا کرده و توازن به هم خورده است. راه حل این مشکل افزایش سن بازنشستگی است افرادی که بازنشسته میشوند باید با توجه به شاخصهای امید به زندگی سن بازنشسته شدنشان و حق بیمه آنها افزایش پیدا کند. با انجام اصلاحات و افزایش میانگین پرداختیها در آخر خدمت میتوان بین ورودی و خروجی صندوقها توازن برقرار کرد در واقع هرچقدر این ایام بیشتر شود هم به عدالت نزدیکتر است هم در پرداختیهای صندوق اثر چشمگیری دارد.
افزایش شاخص امید به زندگی در جامعه یکی دیگر از دلایل مطرح شدن افزایش سن بازنشستگی است چراکه اگر سن بازنشستگی در تناسب با امید به زندگی تغییر نکند صندوقهای بازنشستگی باید تعداد سالهای بیشتری حقوق بازنشستگی پرداخت کنند و این تهدیدی برای آن ها خواهد بود.
امید به زندگی در سال ۱۳۳۰ چهل و شش سال بوده است، اما در حال حاضر امید به زندگی ۷۶ سال است و ۳۰ سال افزایش داشته است به همین دلیل برخی افزایش سن بازنشستگی متناسب با بالا رفتن امید به زندگی را لازم میدانند.
دولت بدهی خود را بپردازد
افزایش سن بازنشستگی موافقان و مخالفان متعددی دارد موافقان این طرح میگویند دیر بازنشسته شدن افراد و استفاده از ظرفیت آنها هم باعث استفاده از نیروی کار فعال در کشور میشود و هم صندوقهای بازنشستگی را از چالش در میآورد، اما مخالفان مدعی هستند این طرح در جهت مخالف طرح حمایت از جوانی جمعیت حرکت میکند و باعث هجوم افراد برای بازنشسته شدن در انتهای سال میشود و نباید به یک باره سن بازنشستگی ۲ سال بالا برود حال باید دید این طرح در خانه ملت به کجا خواهد رسید.
علی دهقان کیا رئیس کانون بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی درباره افزایش سن بازنشستگی گفت: علت مطرح شدن افزایش ۲ ساله سن بازنشستگی در بودجهی ۱۴۰۱ برهم خوردن تعادل منابع و مصارف تامین اجتماعی وصندوقهای بازنشستگی است این موضوع باید قانون دائمی باشد و در بودجهی یک ساله جای آن نیست به همین دلیل با اصل موضوع مخالف هستیم.
رئیس کانون بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی اظهار کرد: اصلاحات پارامتریک در صندوقهای بازنشستگی و تامین اجتماعی نیاز است و قانون باید بازنگری شود، اما دولت خودش برهم زنندهی تعادل بین منابع و مصارف به ویژه در تامین اجتماعی است اولویت این است که دولت بدهی خود را به سازمان تامین اجتماعی بپردازد.
افزایش بیکاری حاصل افزایش سن بازنشستگی
دهقان کیا ادامه داد: اگر همین روند در صندوقها و تامین اجتماعی ادامه داشته باشد به امید آن که سن بازنشستگی ۲ سال افزایش یافته است فایده ندارد البته ممکن است تاثیر داشته باشد، اما باعث نجات صندوقها نمیشود، چون رقم افزایش سن آن قدر زیاد نمیشود که بتواند آنها را از بحران خارج کند همچنین باید در نظر داشت که به همان میزان که سن بازنشستگی افزایش پیداکند جوانان دیرتر وارد بازار کار میشوند و تعداد بیکارهای کشور افزایش پیدا خواهد کرد.
علت بدهی دولت به تامین اجتماعی این است که کارگران ۷ درصد سهم حق بیمه خود را میدهند، اما ۲۳ درصد حق بیمه که بر اساس قانون وظیفهی کارفرماست، اما دولت آن را باید بدهد را نداده است و تا به حال به حدود ۴۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
بدهی جاری دولت به تامین اجتماعی در حال حاضر حدود ۴۵۰۰ میلیارد تومان است بنابر این تا زمانی که دست دولت در جیب تامین اجتماعی اصلاحات فایده ای نخواهد داشت و هر سال اصلاحاتی مانند افزایش سن، افزایش حق بیمه و کم شدن خدمات روی کار میآید.
بازنشستگان | وام ضروری ۱۲ میلیون تومانی | صندوق بازنشستگی
اعلام نتایج وام ضروری ۱۲میلیون تومانی بازنشستگان کشوری | ۱۴۸ هزار نفر واجد شرایط دریافت وام مرحله نخست
مدیرکل فرهنگی و اجتماعی صندوق بازنشستگی کشوری از مشخص شدن نتایج ثبت نام اینترنتی مرحله نخست وام ضروری ۱۲ میلیون تومانی این صندوق که در آبان ماه امسال انجام شد، خبر داد.
محمود مرتضایی فرد با اشاره به مشخص شدن نتایج ثبت نام مرحله نخست وام ضروری ۱۲ میلیون تومانی این صندوق گفت: نتایج مرحله نخست ثبت نام وام ضروری که ۳۰ آبان ماه مهلت ثبت نام اینترنتی آن به اتمام رسیده بود، مشخص شده و بیش از ۱۴۸هزار و ۵۰۰ نفر واجد شرایط دریافت این تسهیلات شدند.
مرتضایی فرد با بیان اینکه «نتایج و اسامی واجدان شرایط در درگاه خدمات الکترونیک صندوق بازنشستگی قابل مشاهده است» گفت: اسامی واجدین شرایط در درگاه خدمات الکترونیک صندوق به نشانی sabasrm.ir اعلام شده و افراد می توانند با شماره دفترکل بازنشستگی، کد ملی و شماره حساب بانک صادرات که از آن حقوق بازنشستگی دریافت می کنند، نتایج اعلامی را مشاهده کنند.
او یادآور شد: در مرحله نخست تعداد ۱۴۸ هزا رو ۵۰۰ نفر از واجدین شرایط اعلام می شود و زمان ثبت نام اینترنتی مرحله دوم برای مابقی تسهیلات تا سقف ۳۰۰هزار فقره نیز بزودی اعلام خواهد شد.
وی به متقاضیانی که از لیست دریافت کنندگان وام ضروری در این مرحله حذف شده اند، اشاره کرد و افزود: ورثه پسر که در سه سال آینده از لیست وظیفه بگیری حذف می شوند، وظیفه بگیران تک ورثه ای که سن آنان بیش از ۸۰ سال باشد، بازنشستگان و وظیفه بگیرانی که حکم ترمیم سال جاری برای آنان صادر نشده باشد، بازنشستگانی که کمتر از یک سال از صدور حکم بازنشستگی آن ها گذشته باشد و رکوردهایی که فرم رضایت نامه وراث آنها در سامانه تایید نشده باشد، عواملی هستند که سبب شده تا چنین افرادی در ابتدا از لیست واجدان شرایط حذف شوند.
مرتضایی فرد در ادامه اظهار داشت: پس از حذف این گروه ها، تمامی متقاضیان باقی مانده بر اساس عواملی چون مجموع مانده وام های ضروری دریافتی (به ترتیب از کمترین به بیشترین مجموع وام دریافتی) و حقوق دریافتی (بر اساس آخرین حکم صادره و به ترتیب از کمترین به بالاترین حقوق دریافتی) به صورت سراسری اولویت بندی شدند و در نهایت برای مرحله نخست، تعداد ۱۴۸هزار و ۵۰۰ نفر واجد شرایط دریافت وام در مرحله نخست شدند.
مرتضایی فرد یادآور شد: تسهیلات مرحله نخست، از اواخر دی ماه ۱۴۰۰ به صورت ماهانه و براساس نوبت های مشخص شده به حساب واجدان شرایط واریز می شود. این مرحله از وام ۱۲ میلیون تومانی در قالب ۷نوبت دسته بندی شده اند که در هر نوبت برای بیش از ۲۱هزار نفر از واجدان شرایط مبلغ وام پرداخت می شود.
گفتنی است، اسامی ۱۴۸هزار و ۵۰۰ نفر از واجدان شرایط مرحله نخست، جهت اطلاع رسانی و شفافیت بیشتر در اختیار مدیران استانی صندوق قرار گرفته است و به صورت فایل نیز با حذف نام و نام خانوادگی و اعلام چهار رقم آخر کد ملی، ذکر عنوان دستگاه و جنسیت، تا چند روز آینده روی درگاه خدمات الکترونیک صندوق به نشانی sabasrm.ir قرار خواهد گرفت.
بنام خدا
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر محمد باقر قالیباف با سلام با توجه به طرح پیشنهادی مبنی بر افزایش 2 سال به سنوات خدمت و احتساب میانگین 3 سال آخر در معدل حقوق و بازنشستگی موارد ذیل به استحضار می رسد
1-کاهش و تاخیر اشتغال جوانان به مدت 2 سال 2- کاهش بازده کاری شاغلان در سال های پایانی خدمت 3- افزایش و تحمیل هزینه های مراقبت های بهداشتی و درمان کارکنان در سال های پایانی خدمت 4- نداشتن انگیزه خدمت رسانی در دو سال آخر به جز عده ای قلیل از آقایان نجومی بگیر که معمولا با این طرح و حتی بیشتر آن موافق هستند 5-تبعات اجتماعی 6- تحمیل هزینه های سنگین به دستگاهها و خرید فرصت برای صندوق های بیمه پرداز 7- تحمیل بار سوء مدیریت صندوق های بیمه پرداز و فشار به قشر آسیب پذیر کارکنان و عدم پرداخت بدهی های سنگین سالیان متمادی دولت و .... به صندوق ها و چاره اندیشی برای جبران این ضعف مدیریتی از کارکنان زحمت کش 8- مغایرت با موضوع بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در راستای تاکید مقام معظم رهبری بر استفاده از نیروهای مستعد و جوان 9- فراموش شدن صیانت از اشتغال جوانان و جبران بحران ها از جیب قشر ضعیف جامعه 10 - تبعیض و تفاوت فاحش حقوق کارکنان سنوات گذشته با کارکنانی که قرار است با این قانون بازنشسته شوند کار بیشتر و حقوق کمتر بدلیل احتساب میانگین 3 سال آخر بیمه
لازم است نمایندگان محترم بعنوان مدافعین حقوق آحاد جامعه با ملحوظ نمودن جمیع جهات نه صرف مصلحت اندیشی از پذیرش چنین طرح غیر کارشناسی و عواقب آن دفاع نمایند . نیکسا سلطانی خبرنگار و روزنامه نگار