دکتر پوریا حق جو، متخصص اورولوژی و پزشک داوطلب در بیمارستان رازی رشت عامل بیماری کرونا را ویروس کووید - ۱۹ دانست که از خانواده کروناویروس هاست و اظهار کرد: در قرن ۲۱ شاهد شیوع دو نوع از کروناویروس ها بودیم که در قالب اپیدمی سارس و مرس بروز پیدا کردند.
وی سارس و مرس را ضعیف تر از کووید - ۱۹ دانست و افزود: ویروس کووید - ۱۹ جهش های ژنتیکی داشته و تغییراتی که در ژنوم کووید - ۱۹ به وجود آمده، ما را با یک بیماری خطرناک و ناشناخته مواجه کرده است.
این متخصص اورولوژی، ذرات تنفسی و سطوح آلوده به ویروس را اصلی ترین راه های انتقال کرونا دانست و تصریح کرد: امکان انتقال ویروس های معلق در هوا از طریق تماس با فرد مبتلا به کووید - ۱۹ در فاصله نزدیک وجود دارد لذا افراد بیمار در هنگام عطسه و سرفه از پخش شدن ذرات تنفسی خود جلوگیری کنند.
حق جو، یکی از ویژگی های کووید - ۱۹ را ماندگاری طولانی مدت آن در سطوح مختلف دانست و عنوان کرد: ویروس کووید - ۱۹ بر روی سطوح مختلف تا چند روز عمر می کند که کمتر ویروسی این ویژگی را دارد لذا راه های انتقال کووید - ۱۹ نسبت به سایر ویروس ها متنوع تر بوده و مقابله با آن دشوارتر است.
وی با بیان اینکه ویروس مذکور روی سطوح فلزی و پلاستیکی چند روز می ماند، خاطرنشان کرد: کووید - ۱۹ یک ویروس جدید است و لذا اطلاعات موجود درباره این ویروس و راه های انتقال آن براساس ویروس های هم خانواده آن است. برخی از فرضیات درباره کرونا همچون سنگین شدن در هوای سرد و از بین رفتن با گرما هنوز ثابت شده نیست.
این پزشک داوطلب در بیمارستان رازی رشت، به غشای لیپیدی ویروس کووید - ۱۹ اشاره کرد و متذکر شد: این ویروس در تماس با الکل و محلول های ضد عفونی کننده الکل دار تجزیه پذیر است، اما برای از بین بردن آن با گرما به یک حرارت معین در یک زمان معین نیاز داریم و لذا این تصور غلط است که یک دوش آب گرم می تواند نابودکننده کرونا باشد.
مواجه شدن با مبتلایان مجهول در خارج از خانه
حق جو، خودقرنطینگی را بهترین راهکار در شرایط موجود دانست و اظهار کرد: حداقل اطلاعات درباره کرونا وجود دارد و لذا افراد باید خودشان را قرنطینه خانگی کنند و در صورت خروج از خانه حتما ماسک و دستکش بپوشند، زیرا با یک عامل ناشناخته در ارتباط هستیم؛ از طرف دیگر احتمال مواجه شدن ما با مبتلایان مجهول زیاد است.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از لوازم شخصی استاندارد شامل ماسک مناسب(ماسک جراحی، N۹۵ و...) و دستکش مناسب(نیتریل و لاتکس)، عنوان کرد: افراد پس از بازگشت به خانه حتما ماسک و دستکش خود را با رعایت نکات بهداشتی دور بیاندازند، اما شست و شوی لباس ها بعد از هر بار بیرون رفتن از خانه و تردد در داخل شهر ضرورت ندارد، زیرا در حال حاضر انتقال کرونا از طریق لباس مطرح نیست. تنها افرادی که در محیط های پرخطر مانند درمانگاه و بیمارستان قرار می گیرند، باید مرتبا شست و شوی لباس داشته باشند.
این اورولوژیست، با بیان اینکه افراد در صورت بروز علائم حتما خودقرنطینگی داشته باشند، گفت: افراد مشکوک خودشان را از سایر افراد خانواده جدا کنند و در یک اتاق دربسته دارای تهویه مناسب قرار بگیرند تا امکان تعویض هوا و خروج ذرات تنفسی وجود داشته باشد. همچنین سطوحی که در تماس با فرد مشکوک به کرونا بوده باید بلافاصله ضد عفونی شود.
وی درد عضلانی، کوفتگی، سردرد و آبریزش را از جمله علائم مشترک در بیماری های ویروسی دانست و متذکر شد: اگر در کنار این علائم تب بالا(تب سنجی دهانی عدد ۳۸ درجه به بالا را نشان دهد) و سرفه همراه با تنگی نفس بروز پیدا کرد، باید به مراکز درمانی مراجعه کنیم. هرچقدر سیستم ایمنی بدن فرد ضعیف تر باشد، خطر ابتلا به بیماری و تشدید آن افزایش می یابد.
حق جو، بیماران مصرف کننده کورتون(بیماری های گوارشی خاص و افراد دچار بیماری های مفصلی)، بیماران سرطانی، بیماران دیابتی و بیمارانی که تحت پیوند اعضا قرار گرفته اند را گروه پرخطر دانست و خاطرنشان کرد: افراد در سنین بالاتر به واسطه ضعف سیستم ایمنی نیز گروه در معرض خطر محسوب می شوند، اما در کودکان آمار بالایی از ابتلا به کرونا مشاهده نشده است. به واسطه جدید بودن این بیماری و تفاوت زیرساخت های بهداشت و درمان در کشورها، قضاوت درباره میزان ابتلا و مرگ و میر آن ممکن نیست.
آنتی بیوتیک ها روی باکتری ها اثر دارند؛ نه ویروس ها
وی با بیان اینکه در حال حاضر کرونا به مرحله همه گیری جهانی(پاندمی) رسیده است، تاکید کرد: یافته های علمی هنوز تاثیر گرم شدن هوا بر نابودی ویروس کووید - ۱۹ را ثابت نکرده است. با توجه به دوره کمون ۱۰ تا ۱۴ روزه این بیماری، ممکن است بسیاری از افراد ناقل کرونا باشند و خودشان ندانند و با تردد در شهر و حضور در بازار و رفتن به مسافرت این ویروس را به همگان منتقل کنند لذا رعایت دوره کمون و خودقرنطینگی الزامی است و باید تماس ها را محدود کنیم.
این متخصص اورولوژی، شست و شوی مداوم دست ها با آب و صابون در طول روز و استفاده از محلول های ضد عفونی کننده و ماسک و دستکش را مورد تاکید قرار داد و تصریح کرد: با ماندن در خانه و رعایت نکات بهداشتی برای مقابله با کرونا زمان می خریم.
حق جو، با اشاره به عدم اثبات مصرف داروها و ویتامین های خاص جهت درمان کرونا، یادآور شد: در حال حاضر مصرف ویتامین D تا حدودی تایید شده و افراد می توانند به صورت هفتگی یک عدد قرص ۵۰ هزار بخورند. ویتامین D به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند، اما بهتر است مصرف ویتامین ها با تجویز پزشک صورت گیرد.
وی با بیان اینکه آنتی بیوتیک ها روی باکتری ها اثر دارند و نه ویروس ها، عنوان کرد: همه ویروس ها دوره بیماری مخصوص خود را دارند و در طول دوره می توان جهت بهبود علائم از داروهای ضد سرفه و مسکن ها استفاده کرد. از آنتی بیوتیک ها تنها می توان برای پیشگیری و یا درمان عفونت های ریوی باکتریال همزمان احتمالی استفاده کرد.
این پزشک داوطلب در بیمارستان رازی، از مردم خواست قرنطینه خانگی را جدی بگیرند و به مسافرت نروند و اضافه کرد: اگر مردم خودشان را دوست دارند و خانواده خودشان را دوست دارند و حافظان سلامت خودشان را دوست دارند، به توصیه های بهداشتی گوش دهند، زیرا از دست رفتن هر پزشک و پرستار هم به فرد و هم به جامعه ضرر می رساند.
دیدگاه تان را بنویسید