اصولگرایان همچون ادوار گذشته انتخابات ریاست جمهوری فعالیت خود را در قالب ستادهای انتخاباتی و حتی معرفی کاندیدا از چندین ماه مانده به خرداد سال آینده آغاز کردهاند. نوع فعالیت این جریان سیاسی و همچنین ترکیب کاندیداهای مطرح شده برای انتخابات پیش رو این سوال را ایجاد میکند که آیا اصولگرایان قرار است در سال ۱۴۰۰ با یکدیگر رقابت کنند و یا این احتمال وجود دارد که اصلاح طلبان در دقیقه نود با انجام برخی رایزنیهای درون جریانی و حتی حاکمیتی، چینش کاندیداهای نهایی انتخاب را دستخوش تغییر کنند.
مرور اتفاقات اسفندماه سال ۹۸ و ائتلاف در وقتهای اضافی اصولگرایان و همچنین علنی شدن برخی اختلافات بین نمایندگان این جریان در پارلمان، این زنگ خطر را به صدا در آورده که شاید اصولگرایان همچون سال ۹۲ با چند کاندیدا وارد گود رقابت شوند.
محمدحسن قدیری ابیانه اما در خصوص احتمال شکست اصولگرایان در انتخابات سال ۱۴۰۰ نظر دیگری دارد و میگوید؛ اگر تمامی چهرههای موردنظر اصلاح طلبان نیز تأیید صلاحیت شوند، در نهایت یک اصولگرا به پاستور خواهد رفت. او برای این تحلیل به تعداد آرای اصلاح طلبان در اسفندماه سال ۹۸ اشاره میکند و رأی ۷۰ هزار نفری مجید انصاری راشاهدی برای پیش بینی خود معرفی میآورد.
این فعال سیاسی اصولگرا درباره وضعیت پیش روی جریان رقیب (اصلاح طلبان) در انتخابات پیش رو تأکید میکند؛ شورای نگهبان همچون سال ۹۶ توازن بین کاندیداهای دو جریان اصلی سیاسی کشور را رعایت خواهد کرد و اصلاح طلبان نیز به تعداد اصولگرایان در سال ۱۴۰۰ کاندیدا خواهند داشت.
آنچه در ادامه در معرض نگاه شما مخاطبان خبرگزاری خبرآنلاین قرار میگیرد، گفتگو با محمدحسن قدیری ابیانه، فعال سیاسی اصولگراست؛
* آقای قدیری ابیانه! از هم اکنون برخی از شخصیتهای مختلف از جریان اصولگرا به عنوان کاندیدای سال ۱۴۰۰ مطرح میشوند، فکر میکنید تا این اسامی را می توان به عنوان کاندیداهای اصلی این جریان در نظر گرفت؟
افراد مختلفی برای کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری از هم اکنون برای سال آینده مطرح میشوند که برخی از آنها به نظر میرسد که از هر دو جناح سیاسی عزم جدی برای حضور در عرصه دارند. البته باید منتظر ماند و دید که کدامیک از این افراد از سوی شورای نگهبان احراز صلاحیت میشوند.
تعداد ثبت نام کنندگان انتخابات ریاست جمهوری، باعث مضحکه می شود
حتی این امکان وجود دارد که افراد زیادی که شایستگی رئیس جمهور شدن را دارند نیز در انتخابات سال آینده ثبت نام کنند که البته این امکان وجود ندارد همگی آنها از سوی شورای نگهبان تأیید و به عرصه انتخابات معرفی شوند. زیرا عملا رقابت نمی تواند بین دهها یا صدها نفر برگزار گردد. ثبت نام این تعداد نیز به دلیل ضعف در قوانین مرتبط با انتخابات صورت میگیرد.
متاسفانه یکی از اتفاقاتی که در زمان ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری رخ میدهد این است که جمع کثیری برای ثبت نام مراجعه میکنند و بعدها شاهد هستیم که رسانههای بیگانه مدعی این موضوع میشوند که شورای نگهبان نزدیک به هزار نفر را رد صلاحیت کرده است. در حالی که قانونگذار باید یک حداقلهایی را برای ثبت نام کنندگان در نظر بگیرد تا شاهد چنین اتفاقاتی که گاهی باعث مضحکه نیز میشود، نباشیم.
صدا و سیما یک فرصت رایگان برای کاندیداهای انتخاباتی است
باید شرایطی فراهم شود که نامزدهای انتخاباتی به حداقل برسند و تنها افراد شایسته پا به عرصه بگذارند، در این شرایط نیز رسانه ملی میتواند با فرصتی که در اختیار نامزدها قرار میدهد از برخی هزینههای انتخاباتی برای تبلیغات نیز بکاهد. البته رسانه ملی این فرصت را در ادوار مختلف در اختیار کاندیداها قرار داده و بر خلاف کشورهایی همچون ایالات متحده آمریکا، این فرصت تبلیغاتی به صورت رایگان نیز در اختیار افراد قرار میگیرد.
* به نظر شما اصولگرایان میتوانند در انتخابات سال ۱۴۰۰ به ائتلاف برسند؟
گروههای مختلفی وجود دارند که تمایل دارند نامزد انتخاباتی برای سال ۱۴۰۰ معرفی کنند، البته در انتخابات مجلس شورای اسلامی شاهد بودیم که اصولگرایان در نهایت به ائتلاف رسیدند و یک لیست مشترک را در ذیل «شورای ائتلاف نیروهای انقلاب» برای مجلس معرفی کردند.
انتخابات ریاست جمهوری کمی با انتخابات مجلس متفاوت است، زیرا وقتی کاندیدای انتخاباتی تأیید میشود این احتمال وجود دارد که به نفع جریان خود کنار نرود. اصولگرایان یک تجربه بد در این زمینه دارند و در سال ۹۲ کاندیداهای آنها تا پایان در عرصه ماندند. اما در سال ۹۶ آقای قالیباف به نفع آیت الله رئیسی کنار رفت.
با حضور رئیسی، دیگر کاندیداهای اصولگرا عقب نشینی میکنند
* فکر میکنید آقای رئیسی دوباره کاندیدا شوند؟
بنده فکر کنم اگر ایشان پا به عرصه رقابت بگذارند، کاندیداهای جریان اصولگرا در سال ۱۴۰۰ از ایشان حمایت خواهند داد و عقب نشینی خواهند کرد.
* به نظر شما در حضور حداقلی اصلاح طلبان در سال ۱۴۰۰، دوباره اصولگرایان در سر یک کاندیدای واحد متحد میشوند و یا این احتمال وجود دارد که یک رقابت درون جریانی رخ دهد؟
به نظر من اگر تمامی اصلاح طلبان مطرح نیز در عرصه حضور پیدا کنند، دوباره یک اصولگرا رئیس جمهور میشود. زیرا در انتخابات سال ۹۸ شاهد بودیم که سر لیست مشترک اصلاح طلبان در تهران در حدود ۷۰ هزار رأی را فقط نصیب خود کرد و در حالی که افراد مستقل اصولگرایان آرای به مراتب بیشتر از سرلیست اصلاح طلبان کسب کردند.
شکست در ۱۴۰۰ برای اصلاح طلبان گران تمام خواهد شد
البته اصلاح طلبان نیز میدانند که از سوی مردم دیگر مورد استقبال قرار نمیگیرند. البته شاید این جریان دوباره یک کاندیدای نهایی به انتخابات معرفی کند که شکست این فرد به معنای شکست سنگین جریان اصلاحات خواهد شد.
احتمال دیگر نیز این است که آنها افرادی از جریان خود را به عرصه بفرستند که مطمئن هستند تأیید صلاحیت نمیشوند و بر همین اساس بعد از این اتفاق بگویند که شورای نگهبان اجازه نداد نامزدهای اصلی این جریان وارد رقابت با سایر کاندیداها شود.
اصلاح طلبان تأیید صلاحیت میشوند
* پس پیش بینی می کنید شورای نگهبان دوباره بخشی از اصلاح طلبان را رد صلاحیت خواهد کرد؟
من فکر میکنم شورای نگهبان هم تعدادی از نامزدهای اصولگرا و هم اصلاح طلب را احراز صلاحیت نخواهد کرد و البته در این دوره اگر نامزد انتخاباتی اصلاح طلب حداقلهای مورد نیاز برای رئیس جمهور شدن را داشته باشد، احراز صلاحیت خواهد کرد. در سال ۹۶ نیز شاهد بودیم که از هر دو جناح سیاسی سه نامزد تأیید شدند تا نوعی توازن بین ایشان از نظر نگرش سیاسی رخ دهد. هرچند که در همان انتخابات نیز از ابتدا معلوم بود آقای جهانگیری قصد رئیس جمهور شدن را ندارد.
احتمال حمایت جبهه پایداری از جلیلی وجود دارد
* فکر میکنید اعضای جبهه پایداری در سال ۱۴۰۰ با جریان اصولگرا ائتلاف خواهد کرد و یا با یک کاندیدای مستقل وارد عرصه خواهد شد؟
بنده از زبان جبهه پایداری سخن نمیگویم و تنها تحلیل شخصی خود را ارائه میدهم. اگر یک رقابت درون جریانی بین اصولگرایان رخ دهد، این احتمال وجود دارد که برای مثال آنها از بین آقایان قالیباف و جلیلی، از آقای سعید جلیلی حمایت کنند. اما اگر فضا به گونهای شکل بگیرد که حمایت از یک کاندیدای خاص به نفع جریان مقابل تمام شود، آنها نیز برای رسیدن به یک نامزد مشترک و نهایی تلاش خواهند کرد.
دیدگاه تان را بنویسید