حسین رویوران اظهار کرد: آمریکا بیش از یک دهه است که در عراق فعال است و در بخشهای مختلف سرمایهگذاری کرده است. همین چند روز پیش آمریکاییها اعلام کردند که 10 میلیارد دلار برای تقویت نیروی امنیتی و NGO ها در لبنان خرج کردند، یقین بدانید همین مقدار در عراق هم خرج کردند و برنامهشان این است که مصطفی الکاظمی حزبی از NGOها ایجاد کند و انتخابات بعدی را به گونهای پیش ببرند و برای این کار برخی موانع را هم برداشتند؛ از جمله ترور ابومهدی المهندس. آنها تصور می کردند شرایط را برای انجام آن چه به دنبال آن هستند با این کار فراهم می کنند اما این طور نشد.
وی ادامه داد: بعد از ترور شهید سردار سلیمانی و شهید المهندس یک جنبش متفاوت از حشد الشعبی برای مقابله با اشغالگران شکل گرفته است. حشد الشعبی یک نهاد رسمی است و کار خودش را انجام می دهد اما جنبش جدید رویکرد متفاوتی دارد که آمریکا را نگران کرده است. آمریکا تحت فشار عملیات این نیروها تصمیم گرفته سفارتش را ببندد. البته باید تاکید کنم که سفارت آمریکا در بغداد صرفا یک سفارت نیست بلکه یک "ستاد" فرماندهی است و بیش از 3 هزار نفر در آن فعال هستند.
این کارشناس مسایل منطقه درباره تاثیر بستن این سفارت با ویژگی ستادی که تاکنون داشته است اظهار کرد: بستن سفارت یعنی قطع ارتباط بین آمریکا و تشکلهایی که در عراق ایجاد کرده است و این کل برنامه آمریکا برای انتخابات آتی در عراق در خرداد ماه سال آینده را بر هم می زند و تا حدی آمریکا را منفعل می کند. اما با شرایط جدید بعد از ترور شهید سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، آمریکا نه قادر به ادامه این وضعیت است و نه میتواند صحنه را رها کند. آمریکا الان دچار بی برنامهگی در مقابل شرایطی که در حال حاضر در عراق وجود دارد، شده است. اگر حزبی که قرار بود الکاظمی درست کند برهم بخورد انتخابات نتایج متفاوتی خواهد داشت.
وی در پاسخ به این که پس قصد آمریکا از این کار چیست؟ گفت: آمریکا در سال 2011 تحت فشار مردم عراق از این کشور خارج شد اما بعد با عنوان مقابله با داعش بازگشت چرا که به دنبال تصاحب عراق است و مردم این کشور این مساله را نمی پذیرند. پارلمان عراق بعد از ترور سردار سلیمانی و المهندس تصویب کرد که آمریکا باید خاک عراق را ترک کند اما آنها حاضر به خارج شدن نیستند و این توهین به مردم عراق است و شکاف ها را میان مردم عراق و آمریکا تعمیق کرده است.
رویوران در پاسخ به این که در صورت اجرای این تصمیم، دیگر کشورهای عضو ائتلاف چه خواهند کرد؟ گفت: اگر آمریکا از عراق خارج شود، کشورهای اروپایی عضو ائتلاف هم خارج می شوند. اما این به معنای بستن سفارت خانه هایشان نیست.
این کارشناس مسایل منطقه در پاسخ به این پرسش که این دیدگاه درست است که گفته می شود آمریکا با این هدف که عراق روابطش با اسراییل را عادی کند، تهدید به بستن سفارتش در این کشور کرده است؟ اظهار کرد: آمریکا همواره عراق را تحت فشار برای این کار قرار داده است و حتی بخشی از سفارت خود در بغداد را به عنوان سفارت اسراییل با پرچم این کشور ایجاد کرده بود تا به این رژیم فرصت کار در این کشور دهد. اقای عدنان مشهدانی رییس پارلمان سابق عراق گفته است با چشم خودم وقتی وارد سفارت آمریکا شدم دیدم بالای برخی ساختمان ها پرچم اسراییل است. در عین حال معتقدم مردم عراق اسراییل را به رسمیت نخواهند شناخت.
وی در پاسخ به این که تاثیر احتمالی چنین اقدامی از سوی آمریکا، بر ایران چه خواهد بود؟ خاطرنشان کرد: تحولات عراق همواره فرصتها و تهدیداتی برای ما داشته است. شرایط عراق ویژه است و باید آنی و در لحظه با تهدیدات برخورد و از فرصتها استفاده شود و آنها را مدیریت کنیم.
دیدگاه تان را بنویسید