بر این اساس نرخ هر دلار تا پایان ساعت کاری دیروز به ۲۱ هزار تومان رسید. صرافان همچنین ارز را با نرخ ۲۰ هزار و ۶۰۰ تومان میخریدند. اطلاعات صرافی ملی نشان میدهد دیروز هر یورو با قرارگرفتن بر قله ۲۲ هزار و ۹۰۰ تومان در مرز ۲۳ هزار تومان ایستاد. نرخ هر یورو برای خرید نیز ۲۲ هزار و ۶۰۰ تومان تعیین شد.
چنین ارقامی نشان میدهد بازارساز ارزی بهرغم عرضه قابلتوجهی که طی روزهای اخیر داشته، موفق نبوده و فعلا از دلالان شکست خورده است.
بهرغم وعدههایی که مسئولان پولی و مالی کشور در رابطه با کنترل نرخ ارز و ثبات بازار دادهاند، اما شواهد حاکی از آن است که دلالان عنان بازار ارز کشور را در دست گرفتهاند و تا جایی که میتوانند میتازند. در این بین حتی عرضه صدها میلیون دلار ارز بازارساز راه به جایی نبرده و تماس تلفنی رئیس جمهوری با رئیس کل بانک مرکزی کارساز نبوده است.
گویا دلالانی که طی دو سال اخیر رویای ارز 20 هزار تومانی را در سر میپروراندند، این فرصت را غنیمت شمرده و به رویایی بزرگتر از آنچه در سر داشتند رسیدهاند و خیال کوتاهآمدن هم ندارند. صرافان بانکی نیز بهرغم مقاومتی که طی هفتههای اخیر نشان دادند و به دلار اجازه ورود به کانال 20 هزار تومان را ندادند، سرانجام دیروز تسلیم شرایط بازار شدند و کار خود را با عبور از این مرز مقاومتی شروع کردند.
چنانکه دیروز نرخ دلار با چهار بار صعود، کار خود را روی قله 21 هزار تومان پایان داد. در کوچه پسکوچههای فردوسی اما دلالان نرخهای متفاوتتری را برای این ارز آمریکایی تعیین کردهاند و روز گذشته برای فروش دلار نرخ 23 هزار تومانی هم تعیین کردند. دولت و بانک مرکزی که کنترل نرخ ارز در سالهای 92 و 96 را یکی از بزرگترین دستاوردهای اقتصادی خود میدانند، حال باید پاسخگوی چنین نرخهایی باشند.
دولتی که پس از کودتای ارزی سال 97 و تثبیت قیمتها در کانال 11 هزار تومان، خود را منجی بازار ارز معرفی میکرد، نمیتواند هنگام گرانیها از زیر بار مسئولیت شانه خالی کند و بگوید که دخالتی در بازار ندارد. چه بسا اکنون برخی کارشناسان همچون سال 97 بر این عقیده استوارند که دولت با اعلام چنین نرخهایی سعی دارد کسری بودجه سال جاری خود را پوشش دهد.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، نیز اخیرا با انتقاد از وضعیت قاچاق ارز و کالا اعلام کرد که با این روند کنترل ارز از توان او خارج است که برخی کارشناسان هم این اتفاق را سیگنالی منفی به بازار میدانند. جدا از اینکه گفتاردرمانیهای دولتمردان دیگر نتیجهبخش نیست و حتی عدهای دولت را به دستکاری نرخ ارز متهم میکنند، عوامل و اتفاقات اقتصادی و سیاسی نیز نشانی از کاهش نرخ ارز ندارند. امروز فشار تحریمهای آمریکا به ایران به حدی رسیده که سعید لیلاز، کارشناس اقتصادی، اعتقاد دارد از حمله مغول به این سو، هرگز فشاری مانند فشار امروز به ایران وارد نشده است.
البته تحلیلهای او نشان میدهد که اگر اقتصاد ایران تا مرداد ماه دوام بیاورد، ایران برنده مصاف با آمریکا میشود. اما اکنون تا پایان همان مرداد که لیلاز به آن اشاره دارد، بیش از 45 روز زمان باقی مانده، اگر قرار باشد این رشد قیمت دلار، طلا و سکه در این 45 روز هم ادامه پیدا کند، چه نرخهایی را باید برای این بازارها متصور بود؟ آیا دلار 21 هزار تومانی و سکه 10 میلیون تومانی برای لمس و درک بحران کافی نیستند؟ در حالی که تجربه نشان میدهد حتی کاهش قیمت دلار هم تاثیرگذار نخواهد بود و سایر بازارها کار خود را با بالاترین نرخ ارز رقمخورده ادامه میدهند.
دیدگاه تان را بنویسید