ارسال به دیگران پرینت

دیدار با عثمان طه، خطاط مشهور قرآن

هادی انصاری در سال ۱۳۷۵ شمسی هنگامی که به عمره شعبانیه مشرف بودم ، به همراه آقای احمد مسجد جامعی وتنی چند از دیگر عزیزان قرآنی ، به خانه عثمان طه با کنیه ابو مروان ، در مدینه منوره که سوری تبار است رفتیم.

دیدار با عثمان طه، خطاط مشهور قرآن

در حدود دوساعت با او دیدار داشتم. او از شخصیتی بسیار والا وگرم وصمیمی برخوردار بوده و لحظات بسیار زیبا وفراموش نشدنی را در آپارتمان ساده او ، سپری کردم. از او سوال کردم که چگونه به قرآن نویسی و سپس مدینه و نوشتن قرآن ها توفیق یافتی؟

وی پاسخ داد که من متولد ۱۹۳۴ میلادی در یکی از دهکه های حلب هستم. برای سربازی در سوریه احضار شدم واز آنجا که از موهبت الهی برخوردار بوده واز خطً نگارش خوب ، برخوردار بودم  ، مسوولم با آگاهی از هنر من ، مرا به ما فوق خود در ستاد معرفی کرد ویک هفته بعد مرا به ستاد ارتش در دمشق فراخوانده وپس از سوالاتی ، به من اطلاع دادند که ظرف چند روز آینده با « سید الرئیس » دیدار خواهی داشت . مواردی را به من گوشزد نموده ، تا اینکه در روز موعود مرا به دیدار حافظ اسد بردند، ومن متحیًر بودم که دیدار من با حافظ اسد... شگفت زده بودم. در دیدار با او ، خط های مرا که به عنوان امتحان چند نوع (بسم الله)  ونام (الرئیس حافظ الاسد) ،  وآیاتی از ( کلام الله مجید ) را نوشته بودم ، دیده وبسیار خوشنود گردید.

در این هنگام بود که به من گفت مایلم قرآنی بنام من نوشته شود. ضرورتی ندارد که تو خدمت سربازی کنی. تو از هم اکنون سرباز قرآن هستی وباید یک قرآن کامل را بنگاری. من نیز خوشحال ، در دفتری که در دمشق برایم معین نمودند،  کارم را آغاز ودر حدود سه سال این کار بطول انجامید وکار نگارش قرآن بنام «حافظ أسد»  به پایان رسید.

من همچنان تابلوها ودستوراتی را که می دادند به انجام می رسانیدم. وحقوق اندکی را دریافت می نمودم که کفاف زندگی مرا نمی کرد. در این هنگام خدمت من به پایان رسید. در این هنگام که قرآن به چاپ رسیده وبرای کشورهای اسلامی وجز اینها فرستاده شده بود، روزی از سفارت عربستان در دمشق با من تماس گرفته وزمانی را برای دیدار با مسوول فرهنگی سفارت بدان دعوت نمودند. پس از حضور در سفارت ، بسیار مورد احترام نماینده عربستانی در سفارت قرار گرفتم. در این هنگام او مرا رسما از سوی دولت عربستان برای نگارش قرآنی ویژه برای تمام کشورهای اسلامی ونیز حرمین شریفین ، دعوت نمود. از این پس بود که من در سال ۱۹۸۸ میلادی به مدینه آمده و در آن سکونت اختیار نمودم وکار خویش را برای نگارش قرآن ویژه آغاز نمودم. از آن هنگام تا کنون  در چاپخانه قرآن ملک فهد در مدینه مشغول به نگارش قرآنهای گوناگون بوده وهستم لیکن قرآن ویژه من همانی است که اکنون در تمام کشورهای اسلامی ونیز مساجد دنیا ، مورد استفاده وبهره برداری از سوی مسلمانان قرار دارد ومن در اینجا باید اذعان نمایم که بدین جایگاهی که مفتخر شده ام ، بر خود می بالم وشکر گذار خدای متعال هستم و لازم است که بگویم تا کنون چندین قرآن دیگر را به نگارش در آورده ام.

در این هنگام بود که عثمان طه ، برگه هایی از یک قرآن را که هرکدام به اندازه چهار ورق ( A4 ) ، وبزرگ وشبیه به مقوًا بود را آورد . قرآنی بسیار زیبا وبا خطی دل انگیز.

او گفت که من این قرآن را برای فرزندانم وپس از مرگم نوشته ام که آنها از آن بهره برداری کنند. اما حاضرم که این قرآن را به جمهوری اسلای تقدیم نمایم.  بیاد دارم هدیه آن را از وی سوال نمودم ، که پاسخ داد متخصصین به هدیه آن آگاهی دارند، شما در جمهوری اسلامی ایران تصمیم بگیرید ، آسان است ، کنار می آییم ..

تصمیم بر این قرار گرفت که جناب آقای مسجد جامعی که از مسوولین آن هنگام وزارت ارشاد اسلامی بشمار می آمد وخود از فعالان فرهنگی وقرآنی بوده ومی باشد ، در این باره با وزارت ارشاد رایزنی کند که متاسفانه ظاهرا به جایی نرسید.

او تاکید داشت که تردید ندارم این قرآن دست نوشته من ، از زیباترین دست نوشته های من  بشمار می آید . او اظهار می داشت که امیدوارم تا آخر عمرم ، از کتابت قرآن دست برندارم لیکن طبیعی است که با بالا رفتن سنً من ، احتمالا لرزشهایی حتی نامحسوس در أنگشتانم بوجود می آید که در نوشتار و زیبایی خطً  من تاثیر گزار خواهد گردید.

دو ساعتی را نزد این استاد سوری تبار بودم که می گفت هر قرآن را که با عشق قلم می زنم ، در حدود سه سال بطول می انجامد. وجالب اینکه وقتی به آیات رحمت وبهشت می رسم ، در آسمانها پرواز می کنم ومی نویسم. لیکن هنگام آیات عذاب ، بسیار متاثر ودستم به سختی حرکت می کند وکلمات وجملات عذاب را بر صفحه می نگارد.

از او در خواست نمودم که خطًی را به یادگار برایم بنویسد که لحظاتی در برابرم. نام مرا « الدکتور هادی الأنصاری» با خطی بسیار زیبا به نگارش در آورد که هنوز از آن محافظت می نمایم.

اکنون غالب قرآن‌های موجود در کشورها ، با خطً  عثمان طه است. بهترین امتیاز کار این نویسنده ، تنظیم قرآن در صفحات با آیات کامل است لذا آیه ۲۸۲ بقره که طولانی‌ترین آیه قرآن است ، در یک صفحه گنجانیده شده (ص ۴۸) و کل قرآن در ۶۰۴ صفحه تنظیم گردیده‌است. هر صفحه ۱۵ خط به استثنای صفحات اول و دوم.

علاوه بر این هر جزء این قرآن به استثنای جز اول و آخر در ۲۰ صفحه تنظیم گشته‌اند. دیگر ویژگی این قرآن خطی این است که تمامی مذاهب اسلام به ویژه اهل سنت از همین نسخه قرآن استفاده می‌کنند.

در سالهای اخیر چندین بار قصد ملاقات با با او را داشتم، درسفر عمره رمضانیه سال ۱۳۹۳شمسی ، ناگاه غروب هنگامی ، نزدیک به افطار در حالی که در روضه مبارکه وبر روی جایگاه مشهور به ( صُفًه ) ، ویا دکًة الأغوات در حقیقت ، روبه قبله نشسته ومشغول به خواندن قرآن بودم ، که ناگاه دکتر طارق سلامه که از شخصیتهای مدینه بوده وپدرش سالها ریاست هواپیمایی کشوری را عهده دار بود وبا او رفاقت دیرینه داشته و وهابی مسلک نبود وهمواره در باره سلفیان ، اظهار ناخشنودی می کرد ، در گوشم گفت این شخص که وارد مسجد از باب جبراییل شد ، طه عثمان است . من که نزدیک به دو دهه پیش او را دیده بودم ، چهره شکسته وپیر او را نشناختم . نزدیک به ما که رسید بلند شده وسلام کردم واو را در بغل گرفته وخود را معرفی نمودم . ابتدا نشناخت ، گفتم که  به منزل شماآمدیم وقرآن را به ما ، یعنی جمهوری اسلامی عرضه نمودی . در این هنگام بود که مراسناخت وگفت « راحت من أیدیکم» ، یعنی آن قرآن را از دست دادید.. گفتم به هرحال شرایط اجازه نداد .

از وی خواستم که قراری گزارده وبه دیدارش بروم لیکن با کنایه به من رسانید که شرایط سیاسی ، اجازه این دیدار را نمی دهد . از وی خدا حافظی کرده وإظهار خوشوقتی نمودم که دیدارش برای بار دوم ، توفیقی برای من بشمار می آید که امیدوارم این دیدار ما تجدید گردد که تاکنون هنوز روی نداده است.

نام اینجانب به خط عثمان طه

* عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران

منبع : خبر آنلاین
به این خبر امتیاز دهید:
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه