۵۵آنلاین :
در اعتراض به مسئولین و حوادث اخیر به خصوص سقوط هواپیمای 737 اوکراینی بسیاری از هنرمندان کشور از حضور در جشنواره فجر انصراف دادند.
استارت این موج اعتراضی با انصراف مسعود کیمیایی کارگردان سرشناس سینمای ایران زده شد.مسعود کیمیایی که فیلم خون شد را در جشنواره امسال داشتدر پیامی ویدیویی ضمن تسلیت به خانواده های جانباختگان و مردم شریف ایراف از انصراف فیلمش در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر خبر داد.
البته ساعاتی پس از اعلام این خبر جواد نوروزبیگی تهیهکننده فیلم به خبرگزاری «ایلنا» گفت که «خون شد از جشنواره کنار نمیرود.» این تهیهکننده پیشنهاد داده که فیلم در بخش کارگردانی قضاوت نشود و در مابقی بخشها مورد داوری قرار بگیرد. بنابراین علیرغم میل مسعود کیمیایی، فیلم او احتمالا در جشنواره فجر نمایش داده میشود.
علاوه بر کیمیایی، میترا ابراهیمی کارگردان مستند «کامی» از شرکت اولین فیلم خود در جشنواره فیلم فجر صرفنظر کرد. او در صفحه اینستاگرام شخصی خود نوشت: «این که اولین فیلمت به اکران مهمترین جشنواره کشورت برسد شاید آرزو باشد اما انسان سوگوار آرزو ندارد.»
از میان بازیگران تئاتر، امیراحمد قزوینی بازیگری که به خاطر بازی در «ماجرای نیمروز» شناخته شده، از جشنواره تئاتر فجر انصراف داد. او که قرار بود در نمایش «پروانه الجزایری» حضور پیدا کند، در بیانیه انصراف خود نوشت: «میدانم غیبت این بنده حقیر هیچ تاثیری در شهوت تندیسخواهی خیلی از رفقا نمیگذارد. به حرمت چشمان معصوم «راستین» و «ریرا» من که نمیتوانم، حداقل امسال را نمیتوانم، شما اگر میتوانید خوشا به حالتان.»
از مشهد نیز خبر رسید که سه گروه نمایشی «آدیداس»، «جانی سکیکی»، و «خدای جنگ» که از این شهر به سیوهشتمین جشنواره تئاتر فجر راه یافته بودند و شامل یکصد نفر از هنرمندان فعال تئاتر میشوند، در ابراز همدردی با مردم داغدیده ایران از حضور در جشنواره انصراف دادند.
همزمان با اعلام انصراف این هنرمندان، دبیران و داوران بخشهای مختلف جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز از همکاری با این جشنواره انصراف دادند.
در بیانیه هیئت داوران بخش عکس جشنواره تجسمی فجر آمده است: «ضمن تشکر از عکاسان شرکتکننده، تأثر و همدلی عمیق خود را با مردم داغدار ایران اعلام میکنیم، چرا که همواره و در هر شرایطی مسائل انسانی بر فعالیتهای هنری ارجحیت دارد.»
وبسایت کافه سینما نیز که در سالهای اخیر اخبار جشنواره فجر را پوشش میداد در بیانیهای ضمن ابراز تسلیت، اعلام کرد که در جشنواره امسال و سالن رسانههایش حضور پیدا نمیکند. البته کافه سینما دلیل این انصراف را شیوه تصمیمگیری و مسیر حرکت جشنواره فجر عنوان کرده است.
همزمان با این اخبار تجمعهای اعتراضی در تهران، مشهد، کرمان، اصفهان، بروجرد، همدان و برخی دیگر از شهرهای ایران برگزار شد. در تهران و در مقابل دانشگاههای امیرکبیر، شریف و تهران صدها تن از مردم شعارهایی علیه حکومت ایران و رهبر جمهوری اسلامی سر دادند.
برخی از هنرمندان، از جمله جعفر پناهی، هدیه تهرانی، و رخشان بنیاعتماد در تجمع مقابل دانشگاه امیر کبیر حضور پیدا کردند.
همچنین رضا درمیشیان، نویسنده و کارگردانی که فیلم «مجبوریم» او از جشنواره فیلم فجر بیرون گذاشته شد، با در دست گرفتن تصاویری از کشتهشدگان پرواز۷۵۲ به جمع معترضان در مقابل دانشگاه امیرکبیر پیوست.
مسعود کیمیایی کیستمسعود کیمیایی (زاده ۷ مرداد ۱۳۲۰ در خیابان ری تهران) فیلمساز، رماننویس و شاعر ایرانی است.
کیمیایی از چهرههای برجسته سینمای ایران بهشمار میرود و از چهرههای اصلی موجنوی سینمای ایران است. وی را کارگردانی مؤلف و مؤثر دانستهاند که در شکلگیری بدنه اصلی سینما در ایران نقشی محوری داشتهاست. کیمیایی همچنین معروف به استاد قهرمان سازی در سینمای ایران است. او با ساخت فیلم قیصر در سال ۱۳۴۸ دو قطب هنری و تجاری سینما را به هم پیوند داد و همراه هنرمندانی چون ناصر تقوایی، بهرام بیضایی، هژیر داریوش، فریدون گله، داریوش مهرجویی و علی حاتمی و چند فیلمساز دیگر از آغازگران دورهای بود که موج نو در سینمای ایران شناخته شد. اغلب آثار کیمیایی در ژانر اجتماعی-سیاسی است. او علاوه بر فعالیتهای سینمایی، نوشتن رمان و شعر را نیز تجربه کردهاست.
کارگردانی که با برادران اخوان کار فیلمسازیاش را شروع کرد و با استودیوهای آریانا فیلم (برای فیلم قیصر) و سازمان سینمایی پیام برای فیلم رضا موتوری) کارش را ادامه داد. ۳ فیلم «بلوچ»، «خاک» و «گوزنها» را برای مهدی میثاقیه، تهیهکننده ایرانی، ساخت و فیلم روشنفکرانهاش «غزل» را هم برای تل فیلم ساخت و «داش آکل» را برای برادران رشیدیان. در آخر «سفر سنگ» را جلوی دوربین ببرد!
کیمیایی در سال ۱۹۹۱ برای فیلم دندان مار نامزد جایزه خرس طلایی جشنواره فیلم برلین شد و جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم برلین نیز به او رسید. همچنین در سال ۱۳۸۹ برای فیلم جرم سیمرغ بلورین بهترین فیلم را از جشنواره فیلم فجر گرفت. از فیلمهای مهم کیمیایی میتوان به قیصر، بلوچ، داش آکل، خاک، گوزنها، خط قرمز، دندان مار، سرب و جرم اشاره کرد. در یک نظرسنجی که برای گزینش بهترین فیلم سینمای پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران با رأی ۲۷ تن منتقد و نویسنده اجرا شد، گوزنها با ۲۰ رأی بهترین فیلم سینمای پیش از انقلاب ایران شناخته شد. در رأیگیری دیگری از ۵۵ منقد سینمایی ایرانی در سال ۱۳۸۱ نیز، فیلمِ گوزنها با ۱۷ رأی همراهِ باشو، غریبهٔ کوچک کارِ بهرام بیضایی بهترین فیلم کل ادوار تاریخ سینمای ایران شناخته شد.
منبع : تیتیربرتر
دیدگاه تان را بنویسید