فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین، در این باره اظهار داشت: هر چقدر اقتصاد قویتری داشته باشیم، در منطقه فوقالعاده مهم خاورمیانه موقعیت بهتری خواهیم داشت. وضعیت اقتصاد در حالی بههمریخته است که ما میتوانیم با تعامل با کشورهای خاورمیانه اقتصادمان را ترمیم کنیم. اما مسائلی در خاورمیانه وجود دارد که مانع از این امر میشود.
او در ادامه گفت: به هر حال ما چارهای نداریم جز اینکه راهی برای ترمیم فضای اقتصادی پیدا کنیم.
یکی از راههای رسیدن به این مهم این است که مجدانه بکوشیم تا وارد مرحله توسعه صادرات شویم؛ مثل پتروشیمی، مثل محصولات مسی، مثل سیمان و فولاد که ما با بهرهمندی از منبع انرژی همچون گاز و منابع مدنی در این حوزه حرف اول را میزنیم. البته محصولات گاز یا نسبتاً ارزان هستند یا خیلی گران نیستند، پس پرداخت گزاف حمل محصولات بهصرفه نیست. این شرایط موجب شده تا نفوذمان به کشورهای ترکیه، پاکستان و برخی از کشورهای عربی محدود شود.
او تصریح کرد: مشکل بهرهبرداری کافی از این منابع بالقوه در این است که کشورهای اصلی و ثروتمند خاورمیانه به تحریمهای یکجانبه آمریکا وابستگی دارند و به همین دلیل با ما همکاری نمیکنند. به همین دلیل حتی عراقی که ایران آن را متحد اصلی خودش میداند نه تنها حاضر به همکاری نیست بلکه طلب ایران را هم پرداخت نمیکند و میگوید، اگر پولتان را میخواهید بیایید و دینار عراق بگیرید. آن هم در حالی که از ما گاز و برق خریدهاند.
مجلسی ادامه داد: تکلیف عربستان و امارات هم روشن است. آنها به دلیل اینکه خود را پایبند به عهدنامه ملکعبدالله میدانند، مدافع موجودیت اسرائیل هستند. این در حالی است که این نظریه برای جمهوری اسلامی تحت هیچ شرایطی قابل پذیرش نیست و به همین خاطر عملاً شانس همکاری اقتصادی با بخش مهم خاورمیانه را از دست دادهایم. بنابراین چارهای جز تحمل شرایط نداریم. البته ایران به دلیل بهرهبرداری از منابع زمینی و زیرزمینی شاید گرسنه بماند، اما هیچ وقت بدون غذا نخواهد ماند. بالاخره چون بارندگی و نفت و… داریم، همیشه نیازهایمان را به نحوی تامین میکنیم.
دیدگاه تان را بنویسید