محمد مرندی با اشاره به تصمیم ایران برای کاهش همکاری با آژانس در سطح پروتکل الحاقی و اینکه آیا باید این تصمیم را به منزله پایان برجام در نظر گرفت؟ اظهار کرد: از نظر ما برجام خاتمه نیافته است. اگر می خواستیم برجام را پایان دهیم وقتی ترامپ از آن خارج شد این کار را می کردیم. ما برجام را با همه ضعف و قدرت هایش کماکان ادامه داده و به آن پایبند هستیم. به هر حال تصمیم کشور بر این شده است که به این توافق با وجود تحولاتی که روی داد، پایبند باشیم و اقدامات کاهشی ایران تا زمانی است که طرف مقابل به تعهداتش پایبند نباشد. هر وقت آنها به تعهداتشان بازگشتند ایران هم بازمی گردد.
وی ادامه داد: نمی شود که طرف های دیگر تمامی تعهداتشان را زیر پا بگذارند و یک عضو از آن خارج شود و شروع به اعمال فشار کند آن وقت ایران به تعهداتش پایبند بماند. کاهش همکاری با آژانس در سطح نظارت ها، در واقع به خاطر همین مساله است. ما به آژانس دسترسی های استثنایی در چارچوب برجام دادیم که هیچ کشوری به آژانس چنین دسترسی هایی را نداده است اما وقتی سیاست فشار حداکثری ادامه دارد و بازگشت به برجامی از سوی آمریکا و اجرای تعهدات در کار نیست نباید انتظار داشت که همکاری های ایران نیز ادامه یابد. معتقدم باید زودتر از این حرف ها تعهدات ایران در چارچوب نظارت های آژانس کنار گذاشته می شد.
مرندی در پاسخ به این پرسش که رفتار بایدن در برخورد با مساله برجام بر خلاف آنچه در ایران انتظار می رفت، است آیا باید گفت که اشتباه محاسباتی در رابطه با موضوع بازگشت امریکا به برجام شده است یا بایدن سعی دارد رندانه از آب گل آلود شده در دوران ترامپ ماهی بگیرد؟ اظهار کرد: هم فکر می کنم اشتباه محاسباتی بسیاری از دوستان در ایران بود که زیادی خوشبین بودند و همچنین اشتباه محاسباتی آمریکا است که فکر می کند ایران به بایدن باج می دهد. ایران با همه فشارها و اقداماتی که در زمان ترامپ انجام شد به او باج نداد چرا باید الان که آمریکا با بحران های داخلی زیادی مواجه است باج دهد.
این کارشناس مسایل آمریکا تصریح کرد: ایران با دولت اوباما که بایدن معاون او بود، توافق کرده است و بایدن هم می گوید قصد دارد توافق هسته ای را اجرا کند، پس مانعی دیگر وجود ندارد. من قبلا هم گفته بودم که بایدن برجام را اجرا نمی کند، اگر او عاقل بود بخش هایی از برجام را اجرا می کرد آن هم به شکلی پر سر و صدا که زمینه فشار به ایران را فراهم کند اما در این حد هم عقلانیت به خرج نداد، این کارش نشان می دهد که بایدن صادق نیست. دوستانی که می گویند بایدن نمی تواند یا در شرایطی نیست که فوری در این زمینه عمل کند، یا سیاست خارجی را نمی دانند یا در این امر صادق نیستند چرا که بایدن می تواند با چند فرمان تمامی کارهایی که ترامپ کرده است را برگرداند.
مرندی تاکید کرد که بایدن می تواند به تنهایی 80 درصد اقدامات و تحریم هایی که در زمان ترامپ علیه ایران اعمال شده است را با یک دستور لغو کند.
وی در پاسخ به این که تا چه اندازه کشورهای عربی منطقه و رژیم اسراییل در تاخیر بایدن به بازگشت به برجام دخالت دارند، با بیان این که کشورهای عربی وزنه ای در این زمینه نیستند که بخواهند مانع کار باشند افزود: البته رژیم اسراییل تا حدی موثر است اما بیشتر به خاطر طرفدارن صهیونیست های مسیحی و نئوکان هایی که در آمریکا هستند و باید بایدن نیم نگاهی به آنها داشته باشد. برخلاف عده ای که فکر می کنند بایدن سیاست های اعتدالی دارد باید بگویم که بایدن و حتی اوباما راست گرا و در نوع خود تندرو هستند و تیم بایدن هم در سیاست خارجی بسیار تندرو است پس تصور نکنیم که قرار است بایدن سیاست های انساندوستانه یا عاقلانه از نظر ما اتخاذ کند. از آنجایی که سیاست ها و رفتار ترامپ احمقانه بوده است تصور بر این است که هر کس جای او بیاید خوب است. در عین حال معتقدم بایدن بنا ندارد برجام را اجرا کند و ربطی هم به کشورهای عربی و تا حدودی اسراییل ندارد.
این کارشناس مسایل بین الملل در پاسخ به این پرسش که بایدن تا چه اندازه برای بازگشت به برجام انتخابات ایران در سال آینده را مدنظر دارد؟ تاکید کرد: به نظرم فرق چندانی نمی کند رییس جمهور بعدی ایران چه کسی باشد چرا که بایدن برجام را اجرا نمی کند، به علاوه مشکل درونی آمریکا عمیق است و شرایط آمریکا مساعد نیست چرا که بحران اقتصادی و سیاسی و نژآدی گسترده است و این بحران ادامه داد و عمیق تر هم می شود و این برای ایران فرصت های بزرگی را به ویژه در سطح منطقه ایجاد می کند. به علاوه متحدان منطقه ای آمریکا هم در شرایط خوبی نیستند.
دیدگاه تان را بنویسید