نشست سه جانبه ایران، روسیه و هند در موضوع افغانستان روز سهشنبه در مسکو برگزار شد. در این نشست که به ریاست نمایندگان ویژه سه کشور برگزار شد ضمن ابراز نگرانی از رشد افراط گرایی و تروریسم، از برقراری صلح و ثبات در افغانستان و همکاریهای منطقه ای برای تحکیم صلح در این کشور حمایت به عمل آمد.
پیرمحمد ملازهی در گفتوگو با ایسنا، درباره برگزاری این نشست و چشم انداز مذاکرات صلح در افغانستان میگوید: واقعیت قضیه این است که مذاکرات طالبان و دولت به بنبست کشیده شده و توافق اولیهای که آمریکاییها با طالبان انجام دادند بحث جداگانهای است. لذا آنچه که دولت تعیین کرده با آنچه طالبان مدنظر دارند موضوعات جداگانهای است که سبب شده هنوز به توافق نرسند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر شاهد هستیم که حملات نظامی چه از سمت طالبان و چه داعش افزایش پیدا کرده و در نمونه اخیر هم طی حملهای تروریستی به دانشگاه کابل تعدادی از دانشجویان کشته شدند. در نتیجه این مسائل وضعیت را پیچیدهتر کرده است.
این کارشناس مسائل شبه قاره اظهار کرد: کشورهای ایران، روسیه و هند از جمله کشورهایی هستند که در منطقه دارای جایگاه بوده و برای خودشان هم جایگاهی را در روند صلح افغانستان میبینند، لذا تلاشهایی را در این راستا انجام میدهند.
ملازهی همچنین بیان کرد: در حال حاضر نسبت به روند صلح دو دیدگاه وجود دارد. دیدگاه نخست نفوذ کشورهای منطقه و پیش بردن مذاکرات بینالافغانی است نگاه دیگر هم آمریکاییها هستند که معتقدند بر اثر توافقی که با طالبان انجام دادهاند باید مذاکرات در همان راستا پیش برود.
وی اظهار کرد: اما تلاش ایران، روسیه، هند و حتی پاکستان و قطر به این نحو است که هر کدام میخواهند مذاکرات از سر گرفته شود، اما یکی از مشکلات این است که طالبان در ضمن انجام مذاکرات عملیات نظامی را گسترش داده هرچند در حملات اخیر آن را به داعش نسبت دادند اما طالبان نمیتوانند آن را انکار کنند که هیچ نوع ارتباطی با این مساله ندارند.
این کارشناس مسائل شبه قاره با بیان اینکه کشورهای روسیه، ایران و هند هر سه منافع مشترکی در روند مذاکرات صلح دارند گفت: در حال حاضر شرایط به گونهای است که افغانستان به سمت تشدید بحران پیش رفته و شرایط داخلی مساعد نیست. کشورهای صاحبنفوذ منطقه هم تلاش میکنند تا بتوانند این وضعیت را بهبود بخشند. با توجه به روند گسترش داعش در افغانستان اگر صلح اتفاق نیفتد به لحاظ امنیتی منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد.
دیدگاه تان را بنویسید