رضا کدخدازاده: «مرکز مطالعات ایرانی آنکارا» (İran Araştırmaları Merkezi) با نام کوتاه (ایرام)، (İRAM) نهادی به ظاهر پژوهشی-فرهنگی در ترکیه است که در سال 2016، با حمایت مادی و معنوی دولت «رجب طیب اردوغان» و با هدف «پژوهش دربارۀ ایران و مسایل مربوط به آن پایهگذاری شده است». با وجودی که ایرام در معرفی خود ادعا کرده که «در صدد است با فعالیتهای خود، در جهت کاهش اختلافات و کمک به ایجاد بستر مناسب برای افزایش همکاری [میان ترکیه و ایران] گام بردارد»؛ اما آنچه تاکنون بیشتر مشاهده شده، اقدامات ضد ایرانی و حساسیتبرانگیز این موسسه بوده است. در تازهترین مورد (چهارشنبه 6 اردیبهشت 1399)، «حقی اویغور»، نایبرئیس مرکز مطالعات ایرام، طی یادداشتی با عنوان «تصمیم تهران برای مسکونی کردن جزایر خلیج [فارس]: دلایل و پیامدها» در وبسایت «ت.ر.ت فارسی» با ادبیاتی بسیار زننده و هتاکانه -که حتی از معاندان شاغل در شبکههای تلویزیونی کشورهای عربی حاشیۀ خلیج فارس هم کمتر دیده میشود- دستور اخیر رهبر انقلاب مبنی بر «لزوم مسکونی کردن جزایر ایرانی در خلیج فارس» را مورد نقد هتاکانهای قرار داده است.
شروع یادداشت اویغور با عبارتی آغاز میشود که به تنهایی برای تحریک احساسات میهندوستانۀ عموم «ملت ایران» -که حساسیت فوقالعادهای بر روی نام «خلیج فارس» دارند- کافی است: «روز 29 آوریل که در ایران به عنوان "روز ملی خلیج فارس" نامگذاری شده در رسانههای این کشور اخبار و تفاسیر بسیاری در خصوص جایگاه و اهمیت خلیج بصره (!) درج و پخش شد». گستاخی این نویسندۀ ساکن در «آسیای صغیر» در سطور بعد یادداشت نیز ادامه پیدا میکند تا اینکه در جملۀ پایانی آن، به بالاترین حد خود میرسد و از مالکیت قانونی و تاریخی ایران بر جزایر سهگانۀ خلیج فارس با عنوان «تسخیر» یاد میکند: «اتخاذ این تصمیم 50 سال پس از تسخیر و تملک جزایر مورد مناقشه را می توان از یک سو به هشداری جدی به امارات متحده عربی، از سوی دیگر نیز به عنوان نشانه توجه حاکمان ایران حتی به بدترین سناریوهای ممکن تعبیر کرد».
آنچه در بالا آورده شد، تنها یاوهگویی و فتنهانگیزیِ نایبرئیس موسسۀ ایرام نیست؛ بلکه صرفاً آخرینِ آن تا لحظۀ نگارشِ این سطور است! وی در نوامبر سال 2018 نیز طی سخنانی که در کنفرانس «مرکز پژوهشهای شرقیات» در شهر آنکارا -موسوم به «کردستان ترکیه»- برگزار شد، ادعاهای پانترکیستی در مورد مناسبات قومی در ایران را مطرح کرده بود. شوربختانه در این نشست، «کوروش مقتدری»، وابستۀ فرهنگی ایران در استانبول نیز حضور داشت و چه بسا اگر او در آن روز واکنشی مبتنی بر «مصالح ملی ایران» به فتنهانگیزی قومیتی اویغور داده بود، امروز وی تا این حد گستاخ نمیشد که مقالهای سراسر تحریکآمیز علیه مصالح ملی ایران بنویسد.
برخی شاید بگویند «مرکز مطالعات ایرانی آنکارا» یک نهاد پژوهشی است و مواضع آن را نباید به دولت ترکیه ارتباط داد. در پاسخ به این گزاره باید گفت: اولاً به خاطر داریم که به دلیل تیتر یک روزنامۀ غیر دولتی در ایران -که در مخالفت با تجاوز نظامی دولت ترکیه به سوریه بود- اردوغان رسماً ناراحتیاش را ابراز کرد و در اظهار نظری غیر دیپلماتیک از «حسن روحانی» خواست که «صداهای مخالف با تجاوز نظامی ترکیه به سوریه را در ایران خاموش کند!». ثانیاً از شواهد و قرائن برمیآید که تشکیلات ایرام، رسماً یک نهاد دولتی است و برخی از اعضای آن در ردههای بالای اجرایی و مشاورهای در دولت اردوغان حضور دارند. بر این اساس حتی برخی از ناظران، ایرام را موسسهای وابسته به «سازمان اطلاعات و امنیت ملی» (میت) میدانند که در پوشش کارهای پژوهشی، هدایت فعالیتهای جاسوسی و تجزیهطلبانه در ایران را بر عهده دارد. چنانچه «احمد اویسال»، رئیس ایرام -که در گذشته کارشناس میت در زمینۀ جهان عرب و وابستۀ اطلاعاتی ترکیه در مصر بود که پس از کودتای «عبدالفتاح سیسی» از این کشور اخراج شد- اخیراً در یکی از ارائههای خود از نقشهای استفاده کرد که در آن، در تحریفی آشکار، «آذربایجان غربی» بخشی از سرزمین موهومِ «کردستان»ِ مورد نظر «پ.ک.ک» -که از تشکیلات سیاسی ترکیهای است- معرفی شده است. امری که گزارۀ تاییدیِ دیگری بر ادعای «روابط پشتپردۀ دولت ترکیه با تشکیلات تروریستی پ.ک.ک» نیز میتواند باشد که نگارندۀ این سطور پیشتر به آن نیز پرداخته بود.
نکتۀ قابل توجهی که در مورد «مرکز مطالعات ایرانی آنکارا» وجود دارد این است که علیرغم اینکه مدتزمان زیادی از تاسیس این موسسه نمیگذرد، در انجام اقدامات ضد ایرانی اما، سابقۀ قابل توجهی دارد. ارتباط ایرام در انحاء گوناگون با جریانهای ضد ایرانی و افراد تجزیهطلب و همچنین همکاری با اپوزیسیون ایران از جملۀ رویکردهای آشکار ایرام است. برای نمونه در آذرماه 1395، این موسسه از «عارف کسکین»، تجزیهطلب فراری از ایران که به اتهام جاسوسى تحت تعقیب نهادهای امنیتی و قضایی کشور است، دعوت به سخنرانی کرد.
شاید برخی بگویند یک موسسۀ مطالعاتی هر چه باشد نباید اینقدر موجب نگرانیهای امنیتی ما در ایران شود. در پاسخ باید گفت امروز دیگر بر کمتر کسی پوشیده است که معاندان ایران، خاصّه رژیم صهیونیستی، رسماً و بیپرده سیاست ایجاد تنشهای قومیتی در ایران را دنبال میکنند. بر همین اساس است که سال گذشته در «مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری»، اساتید و پژوهشگران بنام مطالعات سیاسی-اجتماعی هشدار دادند که «منازعات محلی در کشور در حال رشد است». پس نمیتوان و نباید تحرکات کشورهای همسایه در زمینۀ مسائل قومیتی را نادیده گرفت؛ خاصّه بازیگرانی که آشکار و نهان میخواهند تنشهای قومیتی خود را به درون کشور ما که در تاریخ چند هزار سالهاش کمتر نشانی از این مساله دیده میشود نیز هدایت کنند تا در رقابتهای مختلف در مسائل منطقهای با تهران، اهرم فشار مهمی در دست داشته باشند.
این امر زمانی اهمیت دو چندانی مییابد که بدانیم موسسۀ ایرام، در میان حدود 70 نهاد مطالعاتی مشابه در ترکیه، تنها نهادی است که به طور مشخص و مجزا تنها بر روی یک کشور کار میکند! بررسی اجمالیِ خروجی فعالیتهای چند سال اخیرِ گردانندگان این موسسه نیز به وضوح بیانگر این امر خواهد بود که در داخل ترکیه، تلاش شده تا افکار عمومی مردم این کشور علیه ایران و ایرانیان هدایت شود و در ایران نیز طرح و بسط بحثهای قومیتی تنشزا در دستور کارشان قرار داشته است. با این حال آیا باز هم دلیلی وجود دارد که به خاطر آن، فعالیتهای چنین موسسهای نادیده گرفته شود و مقامات دیپلماسی کشور نه تنها برخوردی با طرف تُرک نکنند بلکه به انحاء گوناگون، از جمله بازدید رسمی سفرا از این مرکز، به فعالیتهای این نهاد ضد ایرانی رسمیت ببخشند؟! آیا عاقلانه است که تحرکات کشوری که بنا بر اعتراف اخیر «روحالله زم»، «قرار بوده یکی از جاسوسان و رابطان کانال «آمدنیوز» در پوشش خبرنگار، با 50 هزار سند برای ترکیه کار کند»؛ نادیده گرفته شود؟! آیا نباید دستگاههای امنیتی و ضدجاسوسی کشور به این مساله به شکل جدیتری ورود کنند تا مشخص شود این فرد آیا با نهادهایی مانند ایرام نیز در ارتباط بوده است یا خیر؟!
به این سیاهه میتوان گزارههای دیگری از اقدامات ضد ایرانیِ تشکیلات به ظاهر مطالعاتی-پژوهشی و در عمل جاسوسی-امنیتی ایرام افزود؛ اما نگارنده به جهت پرهیز از اطالۀ کلام به همین چند مورد بسنده میکند. حال باید به این سوال پاسخ داد که در مقابل چنین نهاد ضد ایرانی، «ما» به عنوان دولت ایران، و «ما» به عنوان جامعۀ مدنیِ برخاسته از ملت ایران، چه باید بکنیم؟! در بخش «وظایف دولت» باید گفت شوربختانه به دلایل گوناگونی -که در این مقاله مجال گفتگو دربارۀ آن نیست و میطلبد در گزارشی مبسوط به آن پرداخت- ضرورت تجدید نظر جدی در تبیین مناسبات با ترکیه وجود دارد. چراکه به نظر میرسد به دلیل بحث تقابل ایران با آمریکا، دولتهای فرصتطلب همچون ترکیه نهایت بهره از فضای کنونی را میبرند و دستگاه دیپلماسی ما نیز به همین دلیل، به نوعی با مماشات و سازشکارانه با آنکارا برخورد میکند.
فعالیتهای گستاخانه و ضد ایرانی نهادهایی مانند ایرام، دستگاه دیپلماسی ما را باید با این پرسش روبرو کند که آیا مماشات با آنکارا به خاطر کمک اندک این کشور در بحث تحریمها -که قطع به یقیین مبتنی بر منافع اقتصادی خودش است نه ایران- میارزد که بهایش با کمتوجهی و حتی در مواردی بیتوجهی نسبت به رویکردهای ضد ایرانی ترکیه پرداخته شود؟! دستکم این انتظار میرود وقتی موسسۀ ایرام آشکارا اقدام به برگزاری نشستهای ضد ایرانی میکند، سفیر ایران از این موسسه بازدید نکند و با متولیان آن عکس یادگاری نگیرد! چراکه این امر علاوه بر اینکه نشانۀ ضعف دستگاه دیپلماسى در شناخت مکانیسمهاى اطلاعاتى کشورهای منطقه تلقى میگردد، بلکه میتواند، هم موجب گستاختر شدن چنین نهادهایی شود، و هم غرور ملی ایرانیان را خدشهدار کند.
بازدید «ابراهیم طاهریان» سفیر جمهورى اسلامى ایران در ترکیه از مرکز مطالعات ایران در آنکارا رفت و گرفتن عکس یادگاری با گردانندگان این مرکز که در پروندۀ کاری اغلب آنها تولید محتوای ضد ایرانی به چشم میخورد.
حال که دستگاه دیپلماسی دولت به هر دلیلی، واکنش معتنابهی به رویکردهای ضد ایرانی نهادهای ترکیهای نشان نمیدهد، دلیلی نمیشود که بخشهای گوناگون جامعۀ مدنی ایران نیز نسبت به آن بیتفاوت باشند. قطع به یقین نگارندۀ این سطور مانند یکایک ملت ایران، خواستار رابطهای مبتنی بر «حُسن همجواری» با همسایگان و روابط حسنه با تمام کشورهای جهان است؛ اما این امر نباید سبب شود نسبت به مسائل و موضوعات حیثیتی کشور ذرهای بیتفاوتی از خود نشان دهیم. نمیشود ما صد قدم برای حفظ روابط دوستانه با همسایهای برداریم که نه تنها در این راه حتی یک قدم بر نمیدارد، بلکه مدام بر گستاخی خود میافزاید!
جامعۀ مدنی ایران دستکم در تحولات تاریخ معاصر منطقه ثابت کرده نه تنها جنگطلب نیست بلکه اساسِ کنشهای خود را بر محور ترویج صلح و دوستی میان ملتهای منطقه بنا نهاده است. اما «جنگطلب نبودن» و «صلحطلب بودن»ِ ما به معنای تعطیل کردنِ پاسداری و دفاع از مام میهن نیز نباید باشد! ضمن اینکه ما نمیگوییم اگر در رسانههای دولتی ترکیه نسبت به مولفههای ملی و حیثیتی ما -همچون خلیج فارس و تمامیت ارضی کشور- هتک حرمتی میشود، با حملۀ نظامی به آنها پاسخ دهیم! آنچه خواست و کنش جامعۀ مدنیِ میهندوست کشور است، «اقدام متقابل» است: «قاعدهای در حقوق بینالملل عمومی که موضوع آن، اقدامات تلافیجویانهای است که ارتباطی با توسل به زور یا مخاصمات مسلحانه ندارد». ضمن اینکه با توجه به این امر که «هدف از اقدام متقابل، واداشتن طرف متخلّف به رعایت تعهداتش است، بنابراین، اقدام تلافیجویانه، برگشتپذیر خواهد بود».
حال که در برخی از رسانهها و نهادهای دولتی ترکیه مانند ایرام، تمامیت ارضی ایران و موضوعات حیثیتی برای ایرانیان، همچون نام خلیج فارس، مورد هتک حرمت قرار میگیرد، ما نیز باید «اقدام متقابل» انجام دهیم: بر این اساس، از آنجاییکه ترکیه در بخشهای قابل توجهی از سرزمینش با کشورهای همسایۀ خود، هم تقابلهای ارضی و مرزی دارد و هم در مورد نام برخی از آنها تنش و درگیری وجود دارد؛ میتوانیم بر روی این موضوع دست بگذاریم. مثلاً در رسانههایمان برای نام بردن از مناطق شرقی و کُردنشین این کشور، از عناوین مورد ادعای جریانهای سیاسی مخالف دولت ترکیه استفاده کنیم. به عنوان نمونه، به جای استفاده از واژه «دیاربکر» از واژه «آمَد» استفاده کنیم که دولت ترکیه به شدت روی آن حساسیت دارند؛ تا جاییکه رجب طیب اردوغان چندین بار در سخنرانیهایش نسبت به استفاده از نام «آمِد» هشدارهای جدی داده است.
از موارد بالا در ترکیه در اَشکال ارمنی، یونانی، رومی و ... فراوان است. حتی نام خود کشور ترکیه نیز بنا بر برخی از متون تاریخی میتواند مورد عنایت ما قرار گیرد! خاصّه آنکه گردانندگان ایرام، دامنۀ گستاخی خود را در حد هتک حرمت به نامِ نامیّ ایران نیز کشاندهاند. چنانچه در همین روزِ نگارش این سطور (پنجشنبه 18 اردیبهشت 1399)، «اوموت باشار» -کارشناس ارشد گروه جامعه و فرهنگ» ایرام، در توئیتی بسیار گستاخانه، نام تاریخی و چند هزار سالۀ ایران را زیر سوال میبرد و در انتقاد از انتشار کتابی در ترکیه با عنوان «روابط سیاسی ایران و عثمانی از 1795 تا 1925) مینویسد: «چرا در ترکیه هنوز از عنوان عثمانی و ایران استفاده میشود؟ یا باید از نام جغرافیایی استفاده کنیم یا بگوییم روابط عثمانی و قاجار»! در واقع وی با این توئیت میخواهد بگوید در دوران قاجار، نام کشور ما، ایران نبوده، بلکه قاجار بوده است! اینکه میبینیم در یکی دو سال اخیر در ایران، افراد و جریانهای قومیتگرا، این ادعای واهی را مبنی بر اینکه «نام ایران از زمان رضا شاه بر کشور ما گذاشته شده» مطرح میکنند، ریشه در همین فتنهانگیزی دوالت ترکیه در موسسات ضد ایرانی فعال در «آسیای صغیر» دارد!
در پایان یک نکته نیز قابل تذکر است و آن اینکه، اقدامات متقابل مورد اشاره در بالا، چنانچه گفته شد به این دلیل که اقدامی مبتنی بر قواعد حقوق بینالملل نیز هست، جنبۀ بازگشتپذیر دارد؛ یعنی هرگاه دولت ترکیه به رسانهها و نهادهای به ظاهر فرهنگی-پژوهشی تحت امر خود یاد داد که از نامهای جعلی برای موارد حیثیتیای همچون «خلیج فارس» استفاده نکنند و مالکیت حقوقی و تاریخی ایران بر مناطق گوناگون خود همچون جزایر سهگانه را «تسخیر» ننامند، در ایران نیز متقابلاً حساسیتهای ترکیه مورد احترام ما قرار خواهند گرفت!
خلاصۀ کلام اینکه، این کنش میهندوستانۀ ما، اقدامی در جهت دفاع است، نه حمله؛ که به قول این بیتِ حکیمانۀ حکیم نظامی، شاعر پرآوازۀ ایران زمین: «به خود گفتا جواب است این نه جنگ است / کلوخ انداز را پاداش سنگ است»!
رضا کدخدازاده؛ کارشناس ارشد علوم سیاسی و پژوهشگر مطالعات قومی
وقتی رهبر حکیم ودانا چیزی را میگوید حتما میداند فرمودند خلیج فارس خانه ماست تو ابله نمی فهمی چرت وپرت میگی چون زالوصفتی
تحقیقا هیچیک از سفرای ایران در کشورهای مختلف و بخصوص اروپائی و حتی همی ترکیه ناقابلبراساس لیاقت و توانمندب و با تاکید بر داشتن حس غرور و تعصب ملی که باید به عنوان مهمترین خصیصه یک سفیر باشد انتخاب نشده اند.شما با دقت به عکس نگاه کنید .چهره و حالت ایستادن منفعلانه این مثلا سفیر را در کنار یک فرد کم اهمیت (از نظر سیاسی)ببینید.
منافع،منافع چیز خوبی است،یا نه نمیدانم......ولی انقدر میدانم که خانه خدا را خراب میکند....
مولانا که در قونیه مثنویی معنوی را به زبان فارسی نوشته ، برای ترکیه کافیی است . مرحوم بولونت ایجویت نخست وزیر وقت ترکیه گفت : زبان فارسی و کشور ایران بزرگتر از آن است که با چند کلمه جا بخور ، چون من که نخست وزیر ترکیه هستم نام ام فارسی و نام خانم من هم رخشان فارسی است .
نظر به دیدگاههای مختلفی که عنوان شد به نظر من
اصلا در این برهه نباید به عو عو های این چنینی بعضی از افراد در همسایگی ما توجه خاصی داده شود خوب ما فعلا بر جزایر فوق مسلط هستیم وهرکس در هر نقطه از جهان اظهاراتی بلغور کند نباید توجه کنیم .........
تو ایران هم کسی بیاد راجع اشغال قبرس و شمال عراق و سوریه توسط آتاترک پرستا مقاله چاپ کنه تا ببینه پان ترکهای گرگ صفت چطور زوزه میکشن
اتفاقا خوب اشاره کردین که اصلا ترکیه هویت نداره. چرا که شرقش همیشه جزو ایران بوده و غربش هم یونانی نشین و بعدها جزو روم. اگه ترکیه ناراحته از نام ایران و خلیج پارس که سند 2500 ساله داره، می تونن اون عده مهاجر در آسیای صغیر به وطنشون در اون سمت ماورا النهر برگردن....
درود و هزاران درود بر شما، افتخار ما هویت ماست
اونها سالها دارند دشمنی خو شان رو با ایران نشان می دن و شعارهای طرفدارای تراکتور سازی گوشه ای از نتایج اقدامات اونهاست. در مقابل حکام غیر ایرانی ایران سالهاست که در جهت تضعیف ملیگرایی در ایران اقدام می کنند و با حذف تاریخ بیش از اسلام ایران در کتابهای درسی به دشمنان اجازه گستاخی بیشتر می دهند. الانم نباید از ترکیه ناراحت بود آنها یک کشوری را اداره می کنند که نیمی از جمعیت آن کرد و در صد زیادی هم از اقوام غیر تر ک هستند اما نام این کشور ترکیه هست!! آنها تنها با جعل تاریخ و هویت سازی می توانند چنین کاری کنند و چون می دانند جعلی هستند در برابر کوچکترین اقدامی موضع گیری می کنند.
تنهامقابله به مثل توسط اندیشکده ای درهمان سطح....میتواند بادوغرورکاذب انهارابخواباند...اینقدرجواب ندادید..اینقدرکوتاه امدید...تایک کشوری که منبع درامداصلیش معلومه ازکجاست..به ایران و ایرانی توهین بکند..که مطمعن هستیم..که انهابخاطرگرفتن پول ازدشمنان..چنین تفسیرهایی کرده اند...امیدواریم بشدت و بزودی شاهد..مقابله به مثل باشیم.
ترکیه حدخودرابشناسد من ترکم یک ترک اذربایجان و ایرانی مفتخرم در سرزمین کوروش وداریوشم وخلیج فارس همیشه خلیج فارس است وافتخارمی کنم که یک ایرانیم وترکیه مسیرش را زمانی گم کرد که درسوریه به کشتار بی گناهان پرداخت وکشتار ارامنه را نیز هرگز تاریخ فراموش نمی کند وشیرینی زندگی درایران احترام افکارو قومیت های مختلف به یکدیگر است که تنیده در تار وپودبافت فرهنگ کشورمان است همان ارزش وموهبتی که جهان مستبد ومستکبر ومتجاوزوخودبین جهان امروزی چون امریکا واسراییل وبرخی جوامع اعراب سعی درنابودی ان دارند اما تاروپود این فرهنگ را امثال اردوغان وبوش وترامپ و... نمی توانند نابود کنند وکردستان وترک های اذربایجان وعرب های خوزستان وبلوچ های سیستان وبلوچستان و...عزیز دل هم هستندتاکورشودانانکه نتوانند ببینندالبته مردم ترکیه برایمان قابل احترام هستند ودولتش نیز تا زمانی که افکار تنش افکنی وتجاوزبه حقوق کشورهایی چون سوریه و...نداشته باشد واحترام به حدودومرزو فرهنگ واقتصاد و قومیت های مختلف ایران عزیزمان را رعایت کند وفکرنیزنکند بافیلم هایی چون کانال های فارسی زبان ترکیه می تواند در فرهنگ کشورمان تعدی کند ترکیه باید احترام همسایگی خودباایران را محترم شمارد چه دشمنی باایران به نفع مصالح کشورش نمی باشد.
درود بر آقای کدخدا زاده که مسئولین در خواب
رفته ما را شاید بیدار کند و امیدوارم از هم وطنهای آذری باشند که موجب تحریک آنها و پاسخ دندان شکن به عثمانی های متجاوزی باشند که نادر شاه آنها را تا تفلیس فراری داد باشند
تو اگه مالی بودی ادرس می دادی پیدات می کردیم
ترکیه خیلی بیجا کرده با اون فرهنگ دزدی و شخصیت دزدیش... مولانای ایرانی که هزاران بیت شعر فارسی گفته به ترکیه نسبتش میده!!! مسخره تر از این نیست؟؟؟ البته وقتی حکومت ما هیچ تلاشی برای نگهداری نام آوران ایران و بزرگان نمیکنه این اتفاقها پیش میاد!
متاسفانه ترکیه یه ورشکسته بزرگ سیاسی و مذهبی در (مساله فلسطین و جنگ ترویا )با غنا و پیشینه اندک فرهنگی همیشه در طول تاریخ نقش یه مزدور ی رو که پول و غذا میگیره و پارس میکنه بازی کرده و بایست این کشور خودفروش و کاسبکار رو بهتر مورد ارزیابی قرار داد
تقصیر بعضی مسئولین بی بخار. ماس که از بس به ترکیه ی بی هویت و اردوغان متوهم و خودشیفته رو دادن که این عثمانی وحشی جرات کنه راجب ایران بزرگ ما عرعر کنه /از دق داریوش و کوروش کبیر ما بمیرید پانترکهای وحشی
همینقدر که رهبر خلیج فارس را متعلق به ایران و ایرانی میداند کافیست، افتخار ما خلیج همیشه فارس و جزایر بزرگ آنست، ترکیه هرگز نمیتواند با ما رقابت کند زیرا ما ایرانی هستیم با تاریخی هزاران ساله با قدمتی به بلندای بلندای آسمان و زمین، بخود میبالیم
چه توقعی دارید از دولت بی تدبیر و نا امید !!! این دولت انقدررر بیعرضه و منفعل هستش رژیم جزیره بحرین هم برای ما شاخ شده و اگر رهبری نبود ؛ کشور ایران در دولت روحانی تا حالا تجزیه شده بود ؛ نگرانی اصلی باید بیشتر این باشه که نفوذی های دشمن در راس دولت و حتی حکومت نفوذ کرده بعد شما توقع دارید دستگاه داغون دیپلماسی روحانی کاری کنه زرررشک اما این رو تمام دنیا میدونن که وقتی سگی همش پاس می کنه به معنی قدرتش نیست بلکه بابت ترسش از دشمنش هست و تا ایران رهبری فرزانه و جوانان امسال ما رو داره دشمنان داخلی و خارجی هییییچ غلطی نمی تونن انجام بدن حالا عین سگ زوزه بکشن و بذار بکشن ؛ دولت ترکیه تومشت ایرانه و اگه بخواد ؛ سقوط می کنه و اگه نخواد نه و ترکیه یاد کودتاش بیفته و نجاتش توسط پارسیان...
وقتی وزارت خارجه درست وحسابی نداریم مسلم است هر گراز وکفتاری چشم به خاکمان داشته باشند ترکهای عثمانی از قدیم به خاکمان نظر داشتندولی بدانند ایران سوریه نیست که بتوان خاکش را اشغال کرد واعراب خلیج پارس بدانند دست از پا خطا کنند خاکشان را به توبره خواهیم کشید
شما خودتو ناراحت نکن زر زیادی بزنندو سوته ترکیه رو میگیریم بیس چاری تو انتالیا پلاسیم
اون دنیا؟؟
جناب بیزانس روم وکنستانتین یونان ( با نام جعلی ترکیه) اقای اویغور که حتی نامت هم مشخصه اصالتت مال کجاست اگه نمیدونی بهت بگم تورکان اویغور اهل ترکستان چین هستن اقای حقی یادت باشه وقتی خلج فارس وجزایر آن مال ایران بود هنوز اجداد تو در صحراهای تورکستان ومغولستان زندگی میکردند لطفا برو تاریخ عثمانیها را بخون ببین از کجا به کنستانتین یونان یورش بردند و مردم ان سامان را وحشیانه کشتند یا بیرون کردند ونام جعلی ترکیه را برآن نهادند شماهمه چیزتان حتی فرهنگتان هم عاریه ودزدی از گشورهای کهن همسایه است حالا برو ببین کی متجاوزه راستی دم خروستون هم که تو سوریه زده بیرون اونجا رو هم اشغال کنید اسمش رو بزارید تورکستان به یاد سرزمین پدری تان
ترکیه خودش کشوری بی هویت وآواره بین آسیاو اروپا
مرگ بر نژاد پرست و دشمنان ایران
باسلام متاسفانه بایدخیلی جدی وبنیادی به دادتعصب ملی ایرانی رسیدکه بسمت غربگرائی واروپا... وعرب... وترک... وغیره شده.
یعنی خاک توسرتون ای حاکمان ترکیه
بجای دیاربکر اسم قدیمی وایرانیش آریامدیا یا آمد وتونجلی نیز اسم آریایی درسیم وهزاران اسم که پان ترکها بعد ازجنگ جهانی برای یکسان سازی قومی از کردها ارمنیها ودیگر اقوام بومی آناتولی گرفتند .ولی متاسفانه کشور ما اصلا برای ایران قدیم وملی گرانیست واین حرفه یعنی فقط حرف
رضا کدخدازاده؛ کارشناس ارشد علوم سیاسی و پژوهشگر مطالعات قومی
سلام/
عکسی که شما از سفیر قرار دادید مربوط به سفیر سابق ما اقای طاهریان است.
یا در مطلب تصحیح کنید سفیر سابق/ یا اسم و تصویر سفیر جدید را قید کنید.
نتیجه اون طلاهایی که در دور هاشمی به ترکیه رفت وگفتند اهن قراضه بود وان 18 میلیارد دلاری که در دوره احمدی به ترکیه رفت راحالا داریم نتیجه اش را می بینیم یک مملکت بی هویت برای ما تعیین تکلیف می کنه اسم ترکیه اناکیه بود واسم استانبول قسطنطنیه ما هم بایددر جواب این گستاخی انها به استانبول قسطنطنیه بگویم چون در واقع یک شهر رومی بود ومتجاوزان ترک انرا تصرف کردند
نقشه هاو کتابهای جغرافیای ترکیه خلیج فارس رو مینویسن خلیج بصره!!!!!چیزجدیدی نیست اگه این موسسه کذایی اینونوشته!بعیدمیدونم سفارت ایران درترکیه ازاین موضوع خبرنداشته باشه!!!
پس چشم همه ما روشن
هرچه بگندد نمکش میزنند وای به روزی که بگندد نمک
وقتی یک عده بدون تحصیلات با رشوه مدرک دکتری و اقتصاد میخرند و بعد با زد و بند پارتی مدیر و مسئول میشوند جز این هم انتظار نمیرود.هرچه بلا و مصیبت بر سر مزدم می آید از بی تدبیری و بی مسئولیتی دولت است.واقعا یک نفر برای مردم توضیح بدهد که چه بر سر انقلاب آمده.چرا همه بر عکس شده.اون همه اخلاص و ایثار و از خود گذشتگی کجا رفت
ببین تورا به خدا
غورباقه هم برا ما هفت تیر کش شده
آخه مرتیکه تو بلد نیستی حرف بزنی مرتب هی قر و قور میکنی تو حرف زدنت
اول یاد
گیر بعد بیا اوه خوری کن
گم شو
متاسفانه مسئولین درکشور ماازترس ازدست دادن پست ومقام کذایی هرگونه دفاع ازفرهنگ چندهزارساله.ایرانی وحشت دارد وازطرفی هرجوجه مسئولی در کشورهای بی هویت منطقه براحتی اینگونه جرات جسارت داردوبه دولت جنایتکار ترکیه نیزکه ازهرچیزی برای باج خواهی ازکشورهااستفاده می کندحتی آوارگان بیگناه باید تذکرداد
درود بر همه ایرانیان..
به نظر من اتفاقا باید به کوچکترین اظهار نظر ها در این مورد پاسخ داد...
هرکس وناکسی نباید در مورد مسایل ایران بزرگ اظهار نظر کنه
در بی هویتی ترکیه همین بس که زبان ترکی را به زبان انگلیسی مینویسند و فرهنگشان مسخ شده و میخواهند امپراتوری ظالم و سفاک عثمانی را احیا کنند و کشور گشایی کنند ترکیه دست کمی از آمریکا و اسرائیل و داعش ندارد همین ترکیه لعنتی در 8 سال گذشته تروریست های داعشی را آموزش نظامی میداد وحمایت میکرد و به سوریه میفرستاد جنایت از این بالاتر / و در همین 8 سال اخیر هم به سوریه و هم به عراق حمله نظامی میکند و هم بخش هایی از سوریه را اشغال کرده است و یکی از حامیان داعش هست و دولت ایران باید در مقابل این ترکیه مغرور قاطعانه بایستد و موضع بسیار مقتدرانه بگیرد
حتما اینام هوس کردن اسم خلیج فارس رو بزاریم خلیج ترک 😁😁😁همه دیگه شاخ شدنا اشکا
ترکیه و رهبرانش هیچ غلطی نمی کنند آنها فقط زورشان به ضعیفها می رسه همه می دانند اقتصاد کشور ترکیه از طریق تن فحشا تامین می شود در نتیجه چنین کشوری تکلیفش مشخص است اما مسئولان ما هم باید یک جو غیرت ایرانی در وجودشان باشد و ای یاوه گویی ها را بی پاسخ نگذارند
علتش روباید درخفتن شیر بیشه جهان دید که روزگارانی سیطره اش برعالم نمایان بودو ابر امپراطوریهای رم،قیصر وبیزانس.... دربرابرش زانو میزدندو صدافسوس که اینک امروزشغالان و روبهان وگرگها دراطراف وبرش زوزه می کشند؛آری افسوس صدافسوس پس بیاییم باحسی وطن خواهانه اقتدار ایرانمان راپاس بداریم و گذشته درخشانش را به رخ بدصفتان ذلیل و حقیری چون سراینده های نام مجعول وبی هویت بکشیم تا تاریخ بداند ایران و ایرانی همواره سربلند و سرافراز است وازاین یاوه سرایی ها هیچ باکش نیست.
خلیج تا ابد فارسی میمونه
در تاریخ ۷۰سال به پیش کشوری بنام ترکیه وجود ندارد.این اقوام بیابانگرد تمدنهای بزرگی را نابود کردند و حالا که فهمیده اند تمدن چیز خوبیست دارند بر ویرانه های همان تمدنها فخرمی فروشند.گرچه ظرف فرهنگی ایران بسیار بزرگتر از آن است که با عو عو و زوزه اینان خدشه بران وارد گردد اما ضروریست پاسخ همسطح ودر خور بدینان داده شود
زشیر شتر خوردن سوسمار الی آخر همینها بعد از ۲۰۰سال دریوزگی ایرانیان آمدند و حالا همانها بدلیل سیاست غلط برای ایرانیها شاخ شده اند یادمان نرفته همین عثمانها از رانندگان عبوری ترانزیت سیگار گدایی میکردند حالا مرکز تحقیقاتی راه انداخته دریوزگی وگدایی خودشونو به اسرائیل نشون میدن ولی تاریخ مجددا تکرار خواهد شد و دوران عظمت و سرفرازی ایران و ایرانی خواهد رسید اونوقت آقایانی که تحت حمایت قدرتهای امپریالیستی فعلا سوارند پوزه کثیفشان بخاک آغشته خواهد شد آن خاک خاک ذلت و حقارت خواهد بود یادتان باشد
دولت ترکیه باید بره یه نگاهی به نقشه دنیا در گذشته درزمان هخامنشیان .ساسانیان و..بندازه. که چه ابهت و بزرگی داشتیم و همین کشور امروزی ترکیه قسمتی از ایران آریایی بوده.ما اگه لرو ترک وعرب و..هستیم ولی خون آریایی تو رگامونه و واسه وطن میمیریم
تو فقط شلوار خودت را نگهداری کافیست.دیگر لازم نیست این همه فرار به جلو کرده و مته به خشخاش بگذاری.