حسین امیرعبداللهیان ظهر روز (دوشنبه) بعد از انجام دور اول گفتگوها بین وزرای خارجه دو کشور ایران و ارمنستان در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای ارمنستانی خود گفت: گفتگوهای خوبی با همکار خوبم وزیر خارجه ارمنستان در تهران داشتیم. روابط دو کشور ایران و ارمنستان سازنده و رو به رشد است. ما در ۲۰ روز گذشته تاکنون سه بار با یکدیگر در دوشنبه پایتخت تاجیکستان، نیویورک در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل و تهران رایزنی و گفتگو کردهایم.
وی با بیان اینکه در جریان گفتوگوهای امروز بین دو کشور با هم توافق کردیم که علاوه بر مناسبات سیاسی در حوزههای مختلف اقتصادی، گردشگری و تجارت، روابط دو کشور را گسترش دهیم، گفت: در این رایزنیها نقشه راه جدید دو کشور را ترسیم و نهایی کردیم.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان همچنین با بیان اینکه تجارت و بهرهبرداری از مسیر ترانزیتی دو کشور از موضوعات مورد گفتوگوی مقامات دو کشور در این دیدار بود، افزود: ما در مورد احیای جاده ترانزیتی و مسیر رفت و آمد تریلیها و کامیونهای دو کشور پروژه جدیدی را تعریف کردهایم که به زودی نهایی و عملیاتی میشود.
وی با بیان اینکه انشالله در هفتههای آینده شاهد نشاط هرچه بیشتر در روابط دو کشور در حوزههای مختلف خواهیم بود، در بخش دیگری از صحبتهای خود به شرایط موجود در بخشی از منطقه قفقاز اشاره کرد و گفت: شرایط بحرانی در قفقاز و حضور صهیونیستها و تروریسمها در بخشی از این منطقه مورد نگرانی جدی ما است.
وی ادامه داد: ما اجازه نخواهیم داد که برخی از مداخلهگران خارجی روابط ما را با همسایگانمان از جمله آذربایجان تحت تأثیر قرار دهند.
عبداللهیان گفت: باید به این موضوع توجه داشت که با توجه به شرایط موجود، منطقه ما به هیچ وجه تحمل زیادهخواهی جدیدی را نخواهد داشت.
وی ادامه داد: مشکلات موجود در منطقه باید توسط کشورهای منطقه و بدون مداخله خارجی حل و فصل شود.
مزدورانی از سایر کشورها در تهاجم به ارمنستان حضور داشتند
«آرارات میرزویان» وزیر خارجه ارمنستان خاطرنشان کرد: در مذاکراتی که در فضای دوستی و اعتماد متقابل صورت گرفت، آینده خیلی خوبی در انتظار ماست.
وی افزود: دوستی و روابط ما قرنها سابقه دارد و توافق کردیم روابط راهبردی خود را تعمیق ببخشیم.
وزیر خارجه ارمنستان ادامه داد: تمام تحولات منطقه را به صورت جامع مورد بررسی قرار دادیم.
آرارات میرزویان گفت که امیرعبداللهیان را در جریان تحولات مرتبط با قرهباغ قرار داده است و گفت: به تهاجم نظامی گستردهای که از سوی جمهوری آذربایجان صورت گرفت اشاره کردم و عنوان کردم که در این تهاجم مزدورانی از سایر کشورها هم حضور داشتند.
میرزویان بیان کرد: علیرغم اینکه آذربایجان بعد از خاتمه جنگ مکلف شده بود شهروندان و اسرای در بند را آزاد کند، ولی هنوز چنین نکرده است و آزادی اسرا و بازگشت آنها به کشور باید هر چه سریعتر انجام شود.
وزیر خارجه ارمنستان ادامه داد: باید مذاکرات و بررسیهایی با حضور آذربایجان و ایران و روسیه داشته باشیم و درباره بازگشایی و بهرهبرداری از تمام مسیرهای ارتباطی منطقه صحبت کردیم.
آمادگی برای بازگشایی مسیرهای ارتباطی
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: ارمنستان اعلام میکند که آمادگی برای بازگشایی مسیرهای ارتباطی را داریم.
وی گفت: همیشه آذربایجان تفسیر و تحلیل اشتباهی درباره این صحبتها دارد و صحبتهایش درباره ایجاد کریدور «زنگه زور» معنی میشود.
وزیر خارجه ارمنستان خاطرنشان کرد: تهاجم و دست درازیهای آذربایجان نسبت به این مسئله و نسبت به مرزها و پهنه رسمی جمهوری ارمنستان، همه تلاش و جدیت ما را در راستای صلح و ثبات در منطقه به خطر میاندازد.
قدردانی از رویکرد ایران نسبت به تمامیت ارضی ارمنستان
میرزویان افزود: در این ارتباط از رویکرد جمهوری اسلامی ایران نسبت به مسئله تمامیت ارضی جمهوری ارمنستان قدردانی میکنیم.
وزیر خارجه ارمنستان افزود: به آگاهی همتای ایرانی خود رساندم که در نیویورک موفق شدیم مسئله حضور گروه مینسک سازمان همکاری اروپا را در روند گفتوگوها بین ارمنستان و آذربایجان در سطح وزرای خارجه احیا کنیم.
این دیپلمات ارشد ارمنستانی خاطرنشان کرد: یک بار دیگر میخواهم بر اعلام آمادگی جمهوری آذربایجان بر ادامه روند مذاکرات در مورد مناقشه قره باغ در چارچوب گروه مینسک تأکید کنم.
وی گفت: یکی از موضوعات مورد گفتوگوی امروز راههای ارتباطی و رفع محدودیت از این راههای ارتباطی بود. با جزییات کامل آقای وزیر را از روند احداث راهها و همه مسائلی که در این خصوص وجود داشته مطلع کردم و به آگاهی ایشان رساندم که راه جایگزینی که درباره آن صحبت شده، تقریبا آماده بهرهبرداری است.
وزیر خارجه ارمنستان همچنین عنوان کرد: درباره همکاریهای اقتصادی و توافقاتی که در زمینههای مختلف داشتیم و همچنین درباره ادامه روند اجرا و تحقق این توافقات صحبت کردیم.
«آرارات میرزویان» ادامه داد: رهبران دو کشور مصمم هستند و از هیچ تلاشی فروگذار نخواهند کرد که در تمام زمینهها روابط موجود دو کشور توسعه یابد.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که هر چه زودتر میزبان امیرعبداللهیان در ایروان باشد و افزود: بی صبرانه منتظر دیدار با شما در ایروان هستم.
بعد از این نشست مطبوعاتی، وزرای خارجی ایران و ارمنستان در یک ناهار کاری به ادامه رایزنیهای خود پرداختند.
دیدگاه تان را بنویسید