عالمگیری کووید۱۹ بسیاری از مردم را گرفتار درد اجتماعی کرده است. منظور از درد اجتماعی، احساسات دردناکی همچون طرد شدن، تنهایی، دور از دیگران ماندن و با دیگران ارتباط نداشتن است که ناشی از شرایطی خاص، مانند این روزهای کرونایی است. متخصصان روشهایی برای کاهش این نوع درد پیشنهاد دادهاند.
نادیا زکالوند: این روزها فاصلهگذاری اجتماعی، برنامه و تفریحهای لغو شده و ناآرامیهای سیاسی، بسیاری از مردم را با مشکلی روحی مواجه کرده که روانشناسان آن را «درد اجتماعی» مینامند.
در روانشناسی، از اصطلاح «درد اجتماعی» بیشتر برای نشان دادن واکنشهای افراد به از دست دادن رابطهای ناشی از طردشدگی، رها شدن، مرگ، دور شدن یا هر چیزی مانند این بهکار میرود. اما بدون شک وقتی ارتباطمان با کسی که برای روابطمان با او ارزش قایل هستیم قطع میشود در ما احساساتی منفی غم و اندوه و تنهایی بهوجود میآورد.
در تحقیقی که در دانشگاه سائو پائولو انجام شد، نشان داد پس از شروع عالمگیری کوید۱۹، تعداد افراد مبتلا به درد اجتماعی بهشدت افزایش یافته است.
بنابر گفته محققان، یکی از دلایل اصلی اینکه مردم قوانین مربوط به محدودیتهای کرونایی را نقض میکنند و با دوستان خود بیرون میروند یا در رویدادهای اجتماعی شرکت میکنند و تعطیلات به مسافرت میروند، همین احساس فقدان و دوری از دیگران است.
انگیزه حفظ ارتباطات اجتماعی در انسان بسیار قوی است و او از قطع شدن روابط خود با دیگران بیزار است و همین انزجار از دوری از دیگران است که باعث میشود ملاحظات منطقی در برابر ویروس که برای حفظ سلامتیاش ضروری است را نادیده بگیرد.
درد اجتماعی چیست؟
همانطورکه گفته شد درد اجتماعی، احساسی بسیار دردناک ناشی از طردشدن و یکه و تنها ماندن است. بیشتر مواقع مردم تصور میکنند فقط زمانی که حادثهای برای جسممان پیش بیاید، مانند شکستن دست یا پا درد میکشیم. اما اتفاقهای ناخوشایند روحی و روانی در زندگی میتوانند بههمان اندازه دردآور باشند.
مثلا، مرگ یک عزیز، تمام شدن یک رابطه عاطفی یا احساس نادیده گرفتهشدن و طردشدگی، همگی با خود احساسی از اندوهی بسیار دردناک دارند.
بنابه گفته روانشناسان، عملکرد درد اجتماعی درست مانند درد فیزیکی بدن است. معمولا دردهای فیزیکی نشان میدهند آن بخش از بدنمان که دردناک است، صدمه دیده و باید از آن مراقبت شود. درد اجتماعی هم همین کار را میکند و به فردی که دچار آن شده است هشدار میدهد، حال و رفاه اجتماعی او به خطر افتاده و باید راهحلی برای برطرف کردن مشکل بیابد. بیشتر فواید درد اجتماعی در حس بیزاری و انزجار آن است. این حس چنان منفی است که افراد را وادار به داشتن رفتاری خوب میکند تا بدین ترتیب بتوانند روابط خوب خود را حفظ کنند.
داشتن روابط اجتماعی برای انسان بسیار مهم است. بنابه گفته روانشناسان، اگر انسانها با یکدیگر در ارتباط نباشند و یکدیگر را از خود برانند، در تمام مسائل زندگی از جمله، دوستیها، روابط عاطفی، شغل و دیگر روابط مهم زندگی دچار مشکل شده و از کیفیت زندگیشان تا حد بسیار زیادی کاسته میشود.
درد اجتماعی تحملکردنی نیست که البته راهکارهایی برای آن وجود دارد.
اگر بهدلیل دوری از مردم بر اثر ویروس کرونا یا هر دلیل دیگر روابطتان با دیگران محدود شده و گرفتار درد اجتماعی شدهاید، با روشهای زیر میتوانید با این درد کنار بیایید و از رنج بسیار رها شوید:
۱. قبول کنید دردی که میکشید حقیقی است
احساس درد اجتماعی بخشی از ذات انسان است و اگرچه این تجربه ناخوشایند است، به این معنا نیست که مشکلی برایتان پیش آمده است. این حس فقط به شما یادآور میشود که روابط فعلیتان چیزی نیست که همیشه میخواستهاید.
همچنین به یاد داشته باشید که درد اجتماعی بیشتر افراد دنیای مدرن را گرفتار میکند. میلیونها سال اجداد ما در گروههای ۳۰ تا ۵۰ نفره زندگی میکردند و به همین دلیل هرگز احساس تنهایی نمیکردند. اما این روزها هر یک از ما زندگی جدا از دیگری دارد، بنابراین طبیعی است که هرازگاهی به درد اجتماعی مبتلا شویم. این حس را بپذیرید تا بتوانید برخورد صحیحی با آن داشته باشید.
۲. افکارتان را کنترل کنید
علاوهبر از دست دادن ارتباطات، فکر کردن به آنها هم به ناراحتی ناشی از درد اجتماعیتان میافزاید. وقتی مدام به غم از دست دادن یک رابطه یا وضعیت ناخوشایند اجتماعی -بهویژه در این دوران کرونایی- فکر کنید، مسلما دردتان تمام نمیشود. اما وقتی سر خود را به کاری گرم کنید که این شرایط را حداقل لحظهای فراموش کنید، از درد ناشی از دور ماندن از اجتماع و قطع ارتباطاتتان کم میشود.
البته فکر نکردن به این شرایط دشوار است اما تا جاییکه میتوانید خود را درگیر فعالیتهای جذاب مانند شنیدن یا در صورت امکان نواختن موسیقی، تماشای برنامههای محبوب تلویزیونی، ورزش در خانه و از این دست موارد کنید. منحرف کردن ذهن خود به جایی غیر از موضوعات دردآور، ترفند خوبی برای کاهش درد اجتماعی است. البته با یادگرفتن روشهای مدیتیشن میتوانید ذهن خود را آرام کرده و حس خوبی پیدا کنید.
۳. به احساس خود توجه کنید
درد اجتماعی مانند درد فیزیکی به تجربههای احساسی بهخوبی واکنش نشان میدهد. بنابراین هر زمان که میتوانید استراحت کنید، تحرک داشته باشید، به وسایل رنگی و زیبا نگاه کنید یا عزیزتان را در آغوش بگیرید، حمام آب گرم بگیرید، یک فنجان چای بنوشید، هوای تازه تنفس کنید یا بویی را که ذهن، بدن و روانتان را آرام میکند، استشمام کنید.
۴. روشهایی برای برقراری ارتباط با دیگران پیدا کنید
در صورت امکان با کسی که برایش ارزش و احترام قایل هستید، ارتباط برقرار کنید. البته این بدین مفهوم نیست که پروتکلهای بهداشتی را نادیده بگیرید. میتوانید با استفاده از تماسهای تلفنی یا ویدیویی مانند اسکایپ یا زوم، با عزیزان و دوستانتان ارتباط برقرار کنید.
۵. «خوراک اجتماعی» برای خود ترتیب دهید.
درست همانطور که پیش از عالمگیری کوید ۱۹، کنار دوستانتان قرار میگرفتید و غذای سبک و میانوعده میخوردید، اکنون که دور از آنها هستید، میتوانید با دیدن عکسهایی که با هم گرفتهاید، خواندن نامهها و پیامهای قدیمی یا مرور خاطرات روزهایی که کنار هم بودید، روح و روانتان را تغذیه کنید. با این کار احساسات منفی را از خودتان دور میکنید.
البته ممکن است اینبار حس دلتنگی یا غم دوری از دوستان بهسراغتان بیاید اما این حس بسیار بهتر و تحملکردنیتر از درد اجتماعی است.
۶. از یک روانشناس کمک بگیرید
درد اجتماعی چه برای کودکان و چه برای بزرگسالان موقتی و گذراست. اما اگر نمیتوانید خودتان را از این درد رها کنید و این وضعیت بیش از دو هفته طول کشید، حتما از یک روانشناس کمک بگیرید. روانشناسان و مشاوران ترفندهایی برای رهایی از احساس بد تنهایی و دوری از دیگران به شما میآموزند و میتوانید با بهکارگیری آنها احساسات منفی را از خود برانید.
در واقع فقط خود تماس با یک روانشناس و گفتگو با او میتواند حس بهتری در شما ایجاد کند.
دیدگاه تان را بنویسید