در ادامه استقبال مقامهای سیاسی ایران از انتخاب نخستوزیر جدید عراق، ایرج مسجدی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد در پی تحولات داخلی اخیر در عراق و معرفی مصطفی الکاظمی بهعنوان نخستوزیر جدید این کشور در صفحه توییترش نوشت: «جمهوری اسلامی ایران به قانون و نظام سیاسی عراق احترام میگذارد و هر شخصیتی که در فرآیند قانونی و با رای اعتماد پارلمان این کشور به نخستوزیری انتخاب شود مورد حمایت ماست.»
پیام سردار قاآنی
از سوی دیگر یک نماینده پارلمان عراق با اشاره به جزئیات روند انتخاب سه مامور تشکیل کابینه عراق پس از استعفای عبدالمهدی، از تاکید تهران و آیتالله سیستانی بر عدم دخالت بیگانگان در امور سیاست داخلی این کشور خبر داد. به گزارش خبرگزاری فارس، حسین فدعم، نماینده پارلمان عراق و از اعضای جریان حکمت ملی این کشور، شنبه شب با حضور در برنامه سیاسی «شباب next » که از شبکه «العهد» عراق پخش شد، با اشاره به طبیعی بودن سفرهای مقامات کشورهای مختلف از جمله مقامات نظامی آمریکایی به عراق گفت: «سفر [سردار] قاآنی بهعنوان یک فرمانده نظامی به عراق نیز کاملا طبیعی است. من بهعنوان کسی که از دیدارهای او با احزاب سیاسی عراق اطلاع دارم، تاکید میکنم که وی در این دیدارها به وضوح یک پیام را ابلاغ کرد.» به گفته فدعم، فرمانده سپاه قدس ایران در این سفر تاکید کرده است که جمهوری اسلامی ایران مطلقا در امور داخلی عراق و انتخاب نخستوزیر دخالت نخواهد کرد و این امر به احزاب سیاسی این کشور مربوط و است تهران با دخالت سایر طرفهای بینالمللی در این مساله نیز مخالف است. اما درباره مبارزه با کرونا و هر مشکل امنیتی دیگری، به عراق کمک خواهد کرد.
خروج آمریکا از عراق
اکنون یکی از پرسشهایی که درباره آینده عراق و مسوولیتهای الکاظمی مطرح است اینکه آیا وی موفق به عملیاتی کردن مصوبه پارلمان کشورش مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از این کشور خواهد شد یا خیر.
در این راستا یک روزنامه انگلیسی در یک خبر اختصاصی از برنامهریزی دولت آمریکا برای خروج از عراق ظرف دو سال آینده خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، روزنامه انگلیسی ایندیپندنت گزارش داده آمریکا مشتاق است عراق را به زودی ترک کند و همهگیری بیماری «کووید-۱۹» هم این مساله را تسریع خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، این روزنامه نوشته هراس آمریکا از حمله قریبالوقوع و گسترده به سربازانش در عراق کاملا بجا است، چراکه ایران آماده است «هر کاری که لازم باشد» را برای بیرون راندن نیروهای آمریکایی انجام دهد.
«مارک اسپر»، وزیر دفاع آمریکا در ماه ژانویه با اطمینان کافی گزارشهای منتشرشده در رسانهها مبنی بر ارسال نامهای به وزیر دفاع عراق و اطلاعرسانی به وی درباره تصمیم آمریکا برای خروج از عراق را رد کرد. هم اسپر و هم «مارک میلی»، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح عراق در آن زمان اصرار داشتند که هیچ تصمیمی برای خروج از عراق وجود ندارد.
ایندیپندنت نوشته سخنان این مقامهای آمریکایی ظاهرا چندان دقیق نیست چراکه «محمد توفیق علاوی»، گزینه پیشنهادی سابق عراق برای تصدی سمت نخستوزیری میگوید آمریکا برنامهریزیهایی برای ترک عراق ظرف دو سال آینده دارد.
طبق گفته علاوی، دیپلماتهای آمریکایی به اوگفتهاند برای خارج کردن نیروهایشان از عراق «تحت فشار زیاد» قرار دارند و قصد دارند ظرف دو سال از این کشور خارج شوند. علاوی به سرعت پیشنهاد داد طرح خروج خودشان را بهصورت توافقی دوجانبه مکتوب کنند.
مقامهای آمریکایی در مورد اصل موضوع مقاومت کردند اما تمایل داشتند ابتدا موضع ایران را بدانند. چند روز بعد دیداری بین علاوی با ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق و سایر مقامهای ایران برگزار شد. در آن دیدار ایران، پیشنهاد آمریکا را رد کرد. علاوی میگوید مقامهای ایران تاکید کردند که پارلمان عراق به اخراج نیروهای آمریکا رأی داده و آنها باید همین الان از عراق خارج شوند. اشاره دیپلماتهای ایران به طرحی بود که پارلمان عراق در ماه ژانویه بعد از عملیات تروریستی آمریکا برای به شهادت رساندن سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و شماری از همراهان ایشان در نزدیکی فرودگاه بغداد به تصویب رسانده بود. آن طرح خواستار اخراج نیروهای آمریکایی از عراق بود.
دیدگاه تان را بنویسید