أبو سلیسل در الاخبار نوشت: رویارویی بین آمریکا و ایران وارد سطح تازهای شده است. پس از آنکه ایران از نظر آمریکا مستحق تحریمهای بین المللی شناخته شد، ایالات متحده اعلام کرد که به دنبال بازگرداندن قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران است، اما تهران و طرفهای اروپایی این موضع را غیرقانونی توصیف کردند.
در ادامه این مطلب آمده است: در حالی که منتظریم ببینیم این فاز از درگیری بین ایران و امریکا در عالم واقعیت به کجا ختم میشود، عدم همراهی جامعه بین الملل با این حمله آمریکا، شکست دیگری برای دونالد ترامپ در جنگ علیه ایران است.
با وجود تنش مستمر در روابط بین ایران و آمریکا در طول دو سال گذشته، تهران طی این دوره تلاش کرده است طوری رفتار کند که باعث تحریک دیگر طرفهای بین المللی بویژه دولتهای اردوپایی نشود، چرا که ایران میدانست در صورتی که تنش ها با ایالات متحده به شورای امنیت برسد، دولتهای اروپایی کنارش میایستند.
اولین آزمون برای اثرگذاری این استراتژی ایران، در نیمه ماه گذشته نمایان شد، زمانی که واشنگتن طرحی را مبنی بر تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به شورای امنیت ارائه داد، اما نتیجه کاملا به نفع ایران بود، به این دلیل که واشنگتن نتوانست تایید روسیه، چین و دیگر ۱۳ عضو شورای امنیت را به دست آورد.
پس از این شکست، واشنگتن از شورای امنیت خواست مکانیسم اسنپ بک را فعال کند، که هر دولت حاضر در توافق هستهای اجازه استفاده از آن، در صورت عدم پایبندی طرفی به این توافق را داراست. اما با توجه به اینکه ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از عضویت در توافق هستهای کناره گیری کرد، شورای امنیت با این درخواست نیز مخالفت نمود و به این ترتیب ایران دومین موفقیت را به دست آورد. اما همزمان، واشنگتن نظر شورای امنیت را نپذیرفت و اعلام کرد که تحریمهای سازمان ملل علیه ایران که بین سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۱۰ اعمال شد، در تاریخ ۲۰ سپتامبر باز میگردد.
سرانجام مهلت سی روزه به پایان رسیده و وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد تمام تحریمهای سازمان ملل علیه ایران باز گشته است، ضمن اینکه پومپئو از اقدامات جدید کشورش در روزهای آینده، در راستای تحکیم تحریمهای بین المللی علیه ایران، سخن گفت.
در مقابل، ایران از طریق نماینده خود در سازمان ملل، این تصمیم آمریکا را محکوم نموده و ایالات متحده را تهدید به دادن پاسخ قاطع کرد. این در حالی است که در تهران نگاهها متوجه موضع گیری اروپا بود، به این دلیل که موضع اروپا، معیار مهمی در مشخص شدن میزان فایده اسلوب مقابلهای است که ایران برای تعامل با آمریکا برگزیده است.
در ادامه، موضع اروپا از زبان نماینده فرانسه در سازمان ملل، نیکولاس دوریوایر مشخص شده و وی اعلام کرد رفع تحریمهای بین المللی علیه ایران، همچنان باقی میماند و فرانسه، آلمان و بریتانیا ملزم به اجرای کامل توافق هستهای هستند. علاوه بر این، هماهنگ کننده سیاست اتحادیه اروپا، جوزپ بورل تصریح کرد که آمریکا نمیتواند تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را باز گرداند و ادامه پایبندی به رفع این تحریمها، ضروری است. این در حالی است که وزرای خارجه تروئیکای اروپایی نیز در بیانیهای تاکید کردند که هر قطعنامه آمریکا در مورد تحریمها علیه ایران، هیچ اثر قانونی ندارد.
همچنین نماینده روسیه در سازمان ملل، این اقدام آمریکا را به معنای اصرار برای ریشه کنی قانون بین المللی دانسته و از واشنگتن خواست فورا از اقدامات خود برای از بین بردن توافق هسته ای، دست بردارد.
شایان ذکر است که برخی منتظر موضع دبیر کل سازمان ملل، گوتریش بودند، چرا که براساس گزارش گروه بحرانهای بین المللی، که پنجشنبه گذشته منتشر شد، در صورتی که دبیر کل سازمان ملل در مورد قانونی بودن اقدام آمریکا برای راه اندازی اسنپ بک قانع شود، میتواند کمیتهای با حضور کارشناسان بین المللی تشکیل داده و به بررسی تجاوز از قطعنامههای بین المللی بپردازد. اما گوتریش روز شنبه به شورای امنیت ابلاغ کرد که نمیتواند در قبال اعلام امریکا مبنی بر بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، هیچگونه اقدامی کند، چرا که عملی شدن این مساله مورد تردید است.
به پشتوانه این موضع گیریهای بین المللی به نفع تهران، حسن روحانی نیز شکست سوم آمریکا در شورای امنیت در راستای رسیدن به اجماع جهانی علیه ایران را اعلام کرد.
موضع رسمی ایران در خصوص شکست آمریکا در دستیابی به اجماع بین المللی، در بین تمام صاحب نظران مورد استقبال قرار نگرفت. در این راستا، برخی رسانه ها آنچه جریان دارد را در انتظار نشستن اروپا تا زمان انتخابات آمریکا دانستند، که این مساله اساسا به نفع تهران نیست، زیرا در صورت پیروزی دوباره ترامپ در انتخابات، اروپا انگیزههای جدی برای مخالفت با وی نخواهد داشت و در شرایطی که جو بایدن پیروز انتخابات باشد، از ایران انتظار نشستن دوباره پای میز مذاکره را دارد، آنچه که اگر در کوتاه مدت مورد قبول ایران قرار نگیرد، موجب افزایش فشارها علیه این کشور میشود.
دیدگاه تان را بنویسید