امیرعلی ابوالفتح با اشاره به اقدام یکجانبه آمریکا در فعال کردن مکانیزم ماشه که با مخالفت جامعه جهانی مواجه شده است و اقدامات بعدی این کشور علیه برجام اظهار کرد: متاسفانه ما با دولتی در آمریکا مواجه هستیم که چندان مبتنی بر موازین بین المللی که خودش آنها را تدوین کرده است پایبند نیست، اگر با دولتی قانونمند مواجه بودیم می توانستیم اقدامات آتی این کشور را تا حدودی پیش بینی کنیم اما با دولتی مواجه ایم که رفتار ترامپ و دولت او شگفتی ساز و غیر منتظره بوده است.
وی ادامه داد: در حوزه تحریم اقتصادی فراتر از آن چیزی که تا کنون اتفاق افتاده است شاهد تغییر زیادی نخواهیم بود چرا که تحریم های یکجانبه آمریکا فراتر از قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران است. از این رو تحرکات اقتصادی و تحریمی آمریکا طبق آنچه ادعا می کند بسیار محدود است. در بخش تسلیحاتی آمریکا اعلام کرده است که نباید کشورها بر اساس آنچه ادعا می کنند با ایران همکاری داشته باشند اما شاهد هستیم که چین و روسیه گفته اند با این موضوع همراهی نخواهند کرد و از آنچه آمریکا می گوید تبعیت نمی کنند. تحریم های تسلیحاتی ایران 17 اکتبر به طور خودکار لغو می شود. تا آن زمان باید منتظر بمانیم و ببینیم که کشورهای روسیه و چین چه اقداماتی انجام می دهند اما تا قبل از آن بعید می دانم این کشورها اقدامی را در مواجهه با آمریکا انجام دهند.
این کارشناس مسائل آمریکا خاطرنشان کرد: فارغ از مباحث تحریمی که آمریکا از اقدام مورد ادعایش مطرح کرده است به نظر می آید آمریکا برای آنکه حرف خودش را به کرسی بنشاند احتمالا هم به لحاظ تحریم های ثانویه و یکجانبه، هم اقدامات تحریک آمیز احتمالا اقداماتی را انجام دهد اما از آنجایی که می داند هر عمل او با عکس العمل ایران مواجه خواهد شد بعید است در ماه های پیش رو بخواهد اقدام تنش آمیز و تخاصمی انجام دهد به ویژه آنکه انتخابات ریاست جمهوری را در پیش دارد و ممکن است هر گونه اقدام تحریک آمیزی حوادث غیر منتظره ای را ایجاد کند.
وی ادامه داد: این در حالی است که ترامپ دائم بر این مسئله تاکید می کند که از جنگ باید دوری کرد. از این رو اقدامات تحریک آمیز در منطقه و علیه ایران پر مخاطره است. معتقدم تا شب انتخابات آمریکا روزهای حساسی را در پیش رو داریم که باید با درایت و مصلحت اندیشی با آن برخورد کرد.
ابوالفتح در پاسخ به اینکه رویکرد اروپا در مواجهه با این اقدام آمریکا را چگونه ارزیابی می کنید اظهار کرد: در حوزه تحریم های تسلیحاتی ما اساسا با اروپا چندان تعاملی نداشتیم و بعید است اروپایی ها تا 2023 تغییری در رویکرد خود با ایران داشته باشند و یا انتظار خرید و فروش تسلیحات نظامی با آنها داشته باشیم. معتقدم اروپا تا زمانی که ایران در بخش های نظارتی و سازمانی برجام را اجرا می کند و به آن متعهد است در همین اندازه که الان شاهد هستیم با آمریکا مقابله می کند. هر چند که ایران بخش های فنی و تکنیکی برجام را کنار گذاشته است اما تا زمانی که آژانس فعالیت های ایران را تایید کند و اعلام کند که برنامه هسته ای ایران از مسیر صلح آمیز انحرافی ندارد اروپا با برجام همراهی می کند اما اگر ایران در این بخش تجدید نظر کند نه فقط اروپا که حتی چین و روسیه نیز علیه این روند اقدام خواهند کرد.
این کارشناس مسائل آمریکا در رابطه با اقدام ادعایی آمریکا در فعال سازی مکانیزم ماشه گفت: به نظر من اتفاق خاصی نیفتاده است. این اقدام بیشتر ناشی از فشار داخلی در آمریکا به ترامپ است. اگر جامعه جهانی با این اقدام آمریکا همراهی می کرد شاید فشار مضاعفی نسبت به آنچه اکنون وجود دارد را شاهد می بودیم اما از آنجایی که این اتفاق نیفتاده است و جامعه جهانی با آمریکا همراهی نکرد عملا آمریکا تنها مانده است. در عین حال باید بگویم که ترامپ مجبور بود بخاطر مواضعی که در این رابطه اتخاذ کرده بود و اقداماتی که در چند ماه گذشته در سطح بین المللی انجام داد وارد این فاز شود.
دیدگاه تان را بنویسید