بر اساس جدیدترین آمار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تعداد پارکهای علم و فناوری از ۳۳ پارک در سال ۱۳۹۲ به ۴۵ پارک در سال ۱۳۹۹ افزایش یافته است. نخستین پارک علم و فناوری خصوصی در سال ۱۳۹۶ راه اندازی شد و ۳ پارک دستگاهی وابسته به وزارت ارتباطات، وزارت نفت و جهاد کشاورزی در ۳ سال اخیر به وجود آمده است.
از سوی دیگر تعداد مراکز رشد از ۱۳۱ مرکز در سال ۱۳۹۲ به ۱۹۹ مرکز در سال ۱۳۹۹ افزایش یافته است.
روند توسعه پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد واحدهای فناور
واحدهای فناور و دانش بنیان مستقر در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد از ۳۴۰۰ واحد در سال ۱۳۹۲ به ۷ هزار و ۹۵۳ واحد افزایش یافته است. همچنین تعداد شرکتهای دانش بنیان از ۱۱ مورد در سال ۹۲ به ۱۶۶۴ واحد در سال ۱۳۹۹ رسیده است که نشان از افزایش ۱۴۵ برابری تعداد واحدها در ۷ سال اخیر دارد.
میزان واحدهای فناور و دانش بنیان مستقر در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد
براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت علوم، تعداد فناوران شاغل در پارکهای علم و فناوری از ۱۹ هزار نفر در سال ۱۳۹۱ به بیش از ۵۶ هزار نفر در سال ۱۳۹۹ افزایش یافته است که در این میان ۸۰ درصد فناوران دارای مدرک کارشناسی به بالا و ۲۷ درصد از فناوران دارای مدرک ارشد و دکتری هستند.
همچنین میزان اشتغال زایی واحدها که در سال ۹۸، ۵۴ هزار نفر بوده به حدود ۵۶ هزار نفر در سال ۹۹ افزایش یافته است.
میزان اشتغال زایی واحدهای فناور
در زمینه فروش شرکتها و میزان صادرات فناوری در شرکتها و پارکها، براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت علوم، ۵۱۳ فناوری از پارکها به کشورهای دیگر به ارزش بیش از ۹۸ میلیون دلار در سال ۱۳۹۸ صادر شده است.
با توجه به جدول زیر در سال ۹۶ میزان صادرات دانش بنیانها توسط پارکها و مراکز رشد ۲۶۲ میلیون دلار بوده که به دلیل شرایط تحریم، میزان صادرات در سال ۹۷ به ۶۹ میلیون دلار کاهش یافته است. این در حالی است که خوشبختانه این عدد در سال ۹۸ با افزایش ۲۹ میلیون دلاری همراه بوده است.
از سوی دیگر نیز مجموع فروش شرکتهای مستقر در پارکها و مراکز رشد در سالهای اخیر با رشد همراه بوده و میزان فروش در سال ۹۷ از حدود ۹۷ میلیارد ریال به ۱۳۶ میلیارد ریال در سال ۹۸ جهش داشته است.
دیدگاه تان را بنویسید