صادق الحسینی کارشناس اقتصادی در گفت و گویی در مورد افزایش قیمت ارز درهفتههای گذشته، گفت: در مقطع کنونی، چون بانک مرکزی مداخلهای در بازار نمیکند، نرخ ارز در محدوده نرخ واقعی آن قرار گرفته است. بررسی شکاف تورم یا نقدینگی ایران و طرفهای تجاری اصلی آن در این مقطع، نشان میدهد، نرخ حقیقی ارز بین ۲۷ هزار تومان الی ۳۱ هزار تومان است.
وی با اشاره به نبود پتانسیل و عامل جهشی در بازار ارز ادامه داد: حتی در صورت عدم دستیابی به توافق در مذاکرات پیشرو، با فرض افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی نرخ ارز، جهش قیمتی که در سال ۹۷ بعد از خروج آمریکا از برجام شاهد آن بودیم، در مقطع کنونی اتفاق نخواهد افتاد؛ زیرا نرخ کنونی، نرخ واقعی ارز است و بازار ارز واکنش جهشگونهای به اخبار منفی نشان نخواهد داد.
این کارشناس اقتصادی در همین رابطه ادامه داد: اگر توافق مثبتی در مذاکرات حاصل شود و یا به هر نحوی پولهای بلوکه شده ایران آزاد شود، شاهد سقوط قیمت ارز حتی به زیر ۲۳ هزار تومانی که در بودجه پیشبینی شده خواهیم بود. زیرا وقتی این پولها به کشور برگردد، بانک مرکزی برای کنترل تورم، جمعآوری ریال، کاهش پایه پولی و نقدینگی اقدام به عرضه این ارزها خواهد کرد.
این کارشناس اقتصادی با تأکید بر اهمیت توجه سیاستگذار به تولید و صنعت در اقتصاد ادامه داد: جمعآوری ریال از جامعه موجب کاهش نقدینگی و تورم خواهد شد. اما سقوط آزاد قیمت ارز برای اقتصاد، خطرناک بوده و موجب آسیب جدی به تولید، صنعت و رشد اقتصادی خواهد شد. چرا که سبب میشود تولید داخلی به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی کاهش یابد، واردات زیاد شود در نتیجه شاهد بحران در بازار بورس و اشتغال خواهیم بود.
وی با اشاره به اولویت تولید و رشد اقتصادی نسبت به سرکوب نرخ ارز، ادامه داد: مهم این است که قیمت ارز در بازه حقیقی خود قرار گیرد تا به صنعت و اشتغال کمک کند؛ بنابراین با سقوط آزاد نرخ دلار، مانعی بر سر تولید و صنعت کشور ایجاد میشود. بحران اصلی کشور در حوزه اقتصادی، کمبود رشد و اشتغال نیروی جوان است. این موضوع باید هدف اصلی سیاستگذاران اقتصادی کشور باشد.
اختلاف قیمت ارز بازار آزاد با صرافی ملی موجب فساد میشود
الحسینی گفت: بانک مرکزی با سیاستگذاری خود باید نرخ ارز را در حدود قیمت حقیقی نگه دارد و مانع از جهش و یا سقوط نرخ ارز شود. به نظر میرسد بانک مرکزی در حال حاضر این کار را انجام میدهد و پا فشاری بر تثبیت نرخهای غیرواقعی نمیکند. مطالبه مردم از بانک مرکزی باید نزدیک نگهداشتن قیمت ارز به نرخ واقعی آن باشد.
وی در بخش دیگر اظهاراتش با انتقاد از اختلاف قیمت ارز بازار آزاد با صرافی ملی ادامه داد: این اختلاف موجب فساد، اظهار به نیاز ارزی و آربیتراژگیری میشود و هر آربیتراژی بستر اتلاف منابع کشور را فراهم میکند. این اختلافها چه بین صرافی ملی و بازار آزاد و چه بین بازار نیمایی و بازار آزاد، اگر ناچیز باشد برای تسهیل امور ارزی است، اما وقتی اختلاف زیاد میشود، به صلاح کشور نیست. بنابراین اختلاف ۱ تا ۲ درصدی قیمت ارز در صرافی ملی با بازار آزاد منطقی به نظر میرسد، اما اختلافات بیشتر مفسده زاست. اگر نرخ صرافی ملی به بازار آزاد نزدیک شود، کسی برای خرید ارز سهمیهای جلو صرافیها صف نمیکشد.
دیدگاه تان را بنویسید